САЩ изстреляха революционен метеорологичен сателит

Прогнозите за времето ще бъдат много по-точни
Обновена: 20 ное 2016 11:22 | 20 ное 2016 10:52, Елка Василева
41
САЩ изстреляха революционен метеорологичен сателит
Снимка: архив, Reuters

От космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида беше изстрелян най-модерният досега метеорологичен спътник - част от програма на стойност 11 милиарда долара за революционизиране на прогнозите за времето, предаде Асошиейтед прес.

Това е първият от серия от четири геостационарни метеорологични спътника ново поколение, способни да следят в почти реално време формирането на бури над американския континент и да правят много по-точни прогнози, отбелязва Франс прес.

Сателитът GOES-P (Геостационарен експлоатационен спътник за наблюдение на околната среда) ще изпраща изображения от развитието на времето и на най-опасните бури с честота от 5 минути до 30 секунди.

Апаратът беше изведен в орбита на височина около 30 000 км от ракета "Атлас 5" на компания "Юнайтид лонч ълайънс". По-късно той ще се издигне самостоятелно до геостационарната си орбита на около 35 700 км, посочва ТАСС.

Ще постигнем огромно подобрение в сравнение със сегашните ни възможности за прогнозиране на времето и то само за няколко месеца, отбеляза метеорологът Тод Макнамара от станцията на американските ВВС в Кейп Канаверал.

НАСА и американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA), които си сътрудничат в тази програма, планират да инвестират общо около 11 млрд. долара в нея. Новите сателити ще заменят сегашните, които не са обновявани сериозно от 40 години.

Изведеният снощи спътник струва около 1 млрд. долара и е построен от американската компания "Локхийд Мартин".

Той може да следи урагани, торнада, наводнения, облаци вулканична пепел, горски пожари, гръмотевични бури и дори слънчеви изригвания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ами РоссияКузнецов го подкараха бре!! На буксир. Десет деня го дърпаа до Сирия. После едно миг-че рече да фръкне ама цопна в морето.
32
4
 
1
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Да де, ама ракетата Атлас руснаците я подкараха. Щото тя, макар и построена от уникалната американска нация, няма как да литне направо от втора степен, трябва и и първа. И за Антарес им трябва първа степен и пак от ''лададжиите'' купуват. Само третата им ракета лети самостоятелно, но по-рядко напоследък.
31
8
 
7
 
! Отговори
Ами Россия преди 7 години
А в Русия още не могат да подкарат танка Армата, Лада и жалкия си самолетоносач Кузнецов :)
30
0
 
8
 
! Отговори
смачкай трола! преди 7 години
Докладът дава много примери за щедро финансирани от Кремъл организации, фондации, медии и дори религиозни и социални групи, интернет *** и хакери, чиято цел е да служат като инструменти на информационната война срещу Европа. Като остриета на руската пропаганда се посочват чуждоезичният тв канал RT, агенция "Спутник" и фондация "Руский мир"
29
2
 
2
 
! Отговори
Бахура преди 7 години
Изстрелян сателит. Коментарите почват да си ги мерят русофили и американофили. Май вярно ще излезе, че българския народ е малък, но изключително ***.
28
3
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Мосю Густавкато измрат комунясите, чантаджиите и водкаджиите. те тогива.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сателитът излъчва прогнозите на македонски
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е то остана и руски да е .. те руснаците още не могат гпс системата да си настроят ...
25
4
 
1
 
! Отговори
Do 27 преди 7 години
Pich i kato znaesh che sled 30 min shte ima navodnenie kvo? Fabrikata li ke premestish? Ili kushtata si? Za 30 min kolata ot grada nemojesh da izkarash!
24
0
 
0
 
! Отговори
Ко праим преди 7 години
Бат пък качиха протестно съобщение на сайта си.
23
0
 
0
 
! Отговори
Мосю Густав преди 7 години
А България кога?
22
4
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
два часа е, дирим боби за малко тактическа съпоставка на американския спътник с руските системи за цветна телевизия рубин 714, без аналогов в мире. и по бърже че ми изстина мусаката.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже мили какви откачалки пишат тук не е истина. Моментално състезание стана м/у САЩ и Русия. Изобщо добре ли сте? Знаете ли, че сме в България? Тук пишат хора за, които Русия е много по-важна и пишат на ... български. Що за българин трябва да си, да не спираш да говориш за Русия и колко е велика.. Има руски форуми отивайте там. То бива бива фенове ама това е нелепо.
20
5
 
9
 
! Отговори
руски хемороид преди 7 години
Нашият велик вожд др. Жужеф изстреля параход-самолетоносач, последен писък на техниката, който дими като кюмбе!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Братчет :)) пишеш тотални глупости. Подобна разделителна способност от много високо е свързано с твърде малък заснет участък. За да се покрие цялата земя ще се изискват технологии немислими за момента. Прекалено много си гледал РТ май и параноята те тресе като водка - руснак.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време в Рашка правят планове за лазерни оръжия след 100 години.
17
4
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 15 анонименХа-ха за коя Иджис идва реч за тази ли на която на нЕкъФ Кук не свърши никаква работа ,а сетне краварите се избиха да подават рапорти за напускане и Черно море стана кафЕво.???
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А руснаците изстрелват ракети по пътнически самолети!
15
10
 
8
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Къде са рушките ***????а руското,ама то било украйнско корито от 1988 гидина дето опуши целият свят и два самолета не могат да кацнат.лоогично рашия е страна от третият свят и хората бягат от Жужи
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CHASTNA KOMPANIA, NEMOJHE DA SE MERI S MOSKOWPROM