Поничките съдят близки на Тодор, нарекли ги убийци

Очаква се обаче братята да бъдат съдени само за хулиганство
18 юли 2016 07:14,
21
Поничките съдят близки на Тодор, нарекли ги убийци
Снимка: архив, Булфото

Докато близките и приятелите на починалиа Тодор Йорданов от Враца отбелязваха 6 месеца от смъртта му, дойде новината, която ги шокира – братята Десислав и Иван Дамянови, известни в града като Поничките, са внесли чрез адвоката си 3 съдебни иска срещу роднините на момчето.

Първият от тях е срещу брата на загиналия - Ивайло Йорданов, който разпространявал невярна и обидна информация за тях в национален ефир.

Още по темата

Поничките са възмутени, тъй като Ивайло ги обвинил, че нямат никакъв морал, и директно им приписвал убийството на по-малкия си брат от телевизионния екран. Те обвиняват за подобни изказвания и майката на двете момчета - Цецка Йорданова. Според магистрати думите на опечалените се класифицират като две престъпления - за обида и за клевета. Иск за клевета има и срещу приятелката и съученичка на Тодор - Грета Георгиева, пише "24 часа".

Тъй като твърденията на близките на Тодор са направени в национален ефир, от съда във Враца препратиха делата на колегите си в Софийския районен съд, където да бъдат разгледани и решени по компетентност.

На 12 януари т. г. 12-класникът от гимназия "Васил Кънчов" Тодор Йорданов и приятелката му Грета минават с кола по ул. "Иванка Ботева". На платното пред тях, увлечени в разговор, са братя Дамянови. Тодор им подсвирва с клаксон, което ги ядосва. Братята започват да ритат спрялата кола, чупят странично огледало и ругаят младия шофьор.

Той пък слага на ръката си метален бокс и като слиза, удря по веднъж и двамата. Яките братя обаче обезвреждат слабото момче и го бият с юмруци около 5 минути според свидетели.

Когато идват полицаите и братята започват разправия с извиканите от приятелката близки на Тодор, той изведнъж се свлича на земята. Въпреки оказаната му помощ от минаващ планински спасител момчето умира минути след като е прието в спешното отделение.

Братята Иван и Десислав Дамянови бяха арестувани, а Враца изригна в поредица протести срещу тях и съдебната система.

Два дни след уличния сблъсък и смъртта на Тодор, Врачанската окръжна прокуратура обяви, че според събраните доказателства и свидетeлски показания по случая повдига обвинение срещу задържаните братя Дамянови.

Според него “в съизвършителство помежду си по непредпазливост те са причинили смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда”.

И едва след като в прокуратурата бе предоставена петорната лекарска експертиза за смъртта на момчето, разследващите решиха да преобразуват отново обвинението, а делото бе препратено в районната прокуратура.

Според тази експертиза Тодор е умрял заради вродено сърдечно заболяване, което не било открито навреме. Много лекари бяха шокирани, че колегите им изобщо не са разгледали възможността - изострянето на това заболяване да е настъпило вследствие на побоя и стреса от него.

Така се очаква братята да бъдат обвинени само за хулиганство, но и това все още не е станало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
6
 
! Отговори
Vesso преди 7 години
Умници, най-виновна от всички е приятелката. Някакво *** с проблеми със сърцето не ти спазва предимството на пешеходна пътека. Насъскан от приятелката си слага бокс и тръгва да раздава правосъдие!!!! Освен охлузвания, "юнака" няма нищо друго по себе си. Мой познати са говорили с патолозите. Аз да те псувам и да те ударя с бокс, пък ти ми се прави на пацифист и подай и другата си буза.
10
21
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Отвратително, не ми се говори. Не знам как тези двамата живеят изобщо след като човек е починал след побоя им.
9
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма нагллост е да поставиш на подсъдимата скамейка чрез връзките си със съда пострадали от загубата,която си причинил роднини и свидетели, и такава арогантност е пряко следствие и доказателство за липса на морал и чувство на безнаказаност.А и такъв иск е напълно абсурден- против правосъдието, тк. Истината казана от преки свидетели не е клевета по закон, защото клеветата е винаги невярно твърдение, разпространено от някой злонамерен несвидетел.Нито са обиди факти за причината за смъртта
8
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
убийците ще бъдат убити...
7
23
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че братята не са виновни за Тодор, виновни са всички, които са знаели за болестта на Тодор и не са погрижили за него - приятели, роднини, ... Сега те са гузни и търсят друг виновник, за да изчистят съвестта си. Е, няма да стане.
6
18
 
27
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Виновните за Тодор са близките му - те са знаели какво му е здравословното състояние и на са го научили какво може и какво не може да прави.
5
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-доброто решение на случая е брата на загиналото момче да вземе нещата в свои ръце.
4
20
 
23
 
! Отговори
РусенецЪ преди 7 години
Да се нарече някой убиец има право единствено и само съдът! А не истерична блонда. Месеци наред хвърляха помия върху братята. Самия факт, че и в тази дописка са наричани презритеелно "поничките" си достатъчно основание за търсене на парично обещетение.
3
19
 
25
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
До ЗагриженНе. Нормално е, братята да заведат дело и да осъдят близките и роднините на Тодор. Теб ако те нарекат убиец, без да си убивал някой, че и да те съдят за това, ти какво би направил? Нямаше ли да заведеш дело за клевета и обида? Точно това е нормално, което братята ще направят. Защото на всички им стана ясно че Тодор не е убит от двамата братя. Всички гледаха видеата които бяха публикувани и се видя че Тодор не падна от удари или побой. Падна както си стоеше до оградата. Така че...
2
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този случай братята са прави. Може да са всякакви, но не те са причинили смъртта на Тодор.
1
26
 
20
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
Нормално ... такава ни е държавата ако я има де .... тези понички са покровителствани от местните величия от власта ... та не е ли същото с Митьо Очите ... нали разбрахте .. той е невинен ...