Прокуратурата vs. оправдателната присъда на Масларова

Обвинението: Присъдата има множество непълноти!
20 дек 2016 13:14, Анисия Иванова
12
Прокуратурата vs. оправдателната присъда на Масларова
Архив: Булфото

Софийска градска прокуратура е депозирала допълнен протест срещу оправдателната присъда на бившия социален министър Емилия Масларова и останалите петима подсъдими по делото за реконструкцията на Центъра за комплексни социални услуги в Стара Загора.

Мотивите на първата инстанция, с които са оправдани подсъдимите, съдържат множество непълноти по установената по делото фактическа обстановка, твърдят от СГП.

Още по темата

От Прокуратурата посочват, че фактите, които съдът е пропуснал да забележи и осмисли във връзката им с останалите факти са свързани с:

- конкретните действия на подсъдимите по манипулиране на обществената поръчка, така че тя да бъде спечелена от точно определено лице;
- с цялата първична счетоводна документация, отразяваща пазарната цена на действително извършените по сградата строително-ремонтни дейности;
- с отклоняването на предоставените бюджетни средства за реализиране на строителство и обзавеждане на други сгради и обекти;
- с повторно фактуриране на дейности, извършени вече от други лица;
- с натрупаната от дружеството три пъти по-голяма счетоводна печална от предварително заявената;
- с преобразуването на 5 960 000 лева предоставени от министерството за ремонт в депозити, тъй като не са били необходими за строително ремонтни работи;
- с личните отношения между подсъдимите Масларова, Драганов и Димитров и др.

Като не е констатирал всички правнозначими факти и не е направил цялостен анализ на доказателствените източници, съдът е достигнал до грешни правни изводи за липса на вина у подсъдимите. Според държавното обвинени учудващ е крайният извод за липса на престъпление, когато за ремонта при необходими 7 766 601,21 лева подсъдимите служители на министерството са предоставили 18 805 006,76 лева.

От Прокуратурата посочват, че е немислимо изобщо да отсъства каквото и да било нарушение и престъпление, защото ако е така, то това означава, че Законът позволява законосъобразно и безнаказано предоставяне на 11 038 405,55 лева (два и половина пъти) повече от необходимите за дадената дейност.

Делото срещу бившия министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция – Емилия Масларова приключи след близо пет години на първа инстанция с оправдателна присъда. Масларова и още петима души бяха обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери за това, че според обвинението са присвоили 11 от общо 19 милиона лева, отпуснати за ремонта на социален дом в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпна държава ...Заблуждавате населението ,но скоро ще си заплатите .....имало е ,има ,и ще има възмездие за всеки ,злоупотребил със народа си.....
9
0
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Комунистическа крадла...
8
0
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
Тази от кои беше???Да не би да е от тези новите където щяло да има промяна.......
7
1
 
11
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Ще се накефя Масларчето да е сефте осъден политик. Ха дано, ама надали!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а в Ръмъня ги пращат по затворите и им конфискуват всичко откраднато
5
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
И тези прокурори яко се облажиха за коледа!
4
1
 
8
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Цяла България знае за далаверата с гастербаитерите ни в Германия ,която въртяха с Плевенлиев . Само прокуратурата и съда нито видяли нито чули , нито разбрали ! Какво стана с Бентлито и ????
3
0
 
9
 
! Отговори
Коруев преди 7 години
И тая дрътата чака за власт като Желю Бойчев - разбойници!
2
1
 
18
 
! Отговори
SD преди 7 години
Брях ! Ето , защо няма да се оправим - винаги политиците са невинни .Вършат глупости , а насреща няма нищо .Гарван , гарвану око не вади !
1
0
 
16
 
! Отговори
Калинка-Малинка... преди 7 години
сто реда няма да чета, щом е виновна- нека всички шушумиги на държавна заплата дето се гушат в тази сграда да излязат на фургони!