Руски издания: Тръмп с неохота парафира санкциите!

Американският президент смята законопроекта за "дефектен"
3 авг 2017 10:00, Златко Желев
35
Руски издания: Тръмп с неохота парафира санкциите!
Снимка: Reuters

Руският печат продължава да коментира законопроекта за по-строги санкции срещу Иран, Северна Корея и Русия, подписан от американския президент Доналд Тръмп. Държавният глава обаче разкритикува документа, подготвен и на практика единодушно одобрен от Конгреса на САЩ, посочва "Росийская газета".

Според комюнике на Тръмп законопроектът има "съществен недостатък - подронва способността на изпълнителната власт да преговаря".

"Това ще затрудни сключването на добри сделки в интерес на американския народ и ще сплоти Китай, КНДР и Русия - предупреждава той. - Бащите на конституцията повериха външната политика в ръцете на президента и това бе мъдро решение".

Актът забранява на президента да смекчава или да отменя ограниченията без разрешение на Конгреса. Белият дом публично възрази, но законодателите го пренебрегнаха и не промениха текста.

Капитолийският хълм очакваше Тръмп да се противопостави твърдо срещу действията на Москва и гледаше с подозрение на опитите му да установи диалог с Русия. И с този законопроект конгресмените поеха нещата в свои ръце, за да упражняват надзор върху политиката на Белия дом по руското направление, добавя московският официоз.

Според Владимир Джабаров от ръководството на външнополитическата комисия в руския сенат, екипът на Тръмп е станал "заложник на този закон", пише "Утро".

В коментар за "Лента" сенаторът твърди, че Русия може да се справи с всички проблеми, които биха се появили заради новите санкции. "Нищо не е станало", резюмира Джабаров. Тръмп изрази мнение, че подписаният от него законопроект може зле да се отрази върху американския бизнес, приятелите и съюзниците на САЩ, отбелязва "Газета".

На 26 юли Европейската комисия заяви официално, че смята спешно да вземе мерки в защита на европейските интереси, но уточни конкретни действия.

Шефът на Източния комитет за германска икономика Волфганг Бюхеле също заяви по-рано, че ако американският закон за нови санкции засегне европейски фирми, ще се наложи ЕС да вземе ответни мерки, напомня електронният вестник.

От комюникето на Тръмп следва, че правителството му има забележки във връзка с конституционността на някои текстове от новия документ. Според американския лидер те подкопават властта на държавния глава и може да навредят на способността на САЩ за обща дейност със съюзниците им, включително да спънат уреждането на конфликта в Украйна, подчертава руското издание на "Форбс".

Засилването на антируските санкции може да предизвика ескалация на конфликта в сепаратистки Донбас, прогнозира "Независимая газета".

Киевският политолог Михайло Погребински, цитиран в коментара, приканва украинските "ура патриоти" да не ликуват прибързано, защото само "възможността за компромис между Кремъл и Белия дом" може да стане според него възпиращ фактор за Москва.

"Но ако Западът отправя сигнал, че каквото и да правите, каквито отстъпки и да предлагате, все едно ще ви "мачкаме" - защо да се сдържат те всъщност? Някак самоубийствено се радват "патриотите" у нас заради твърдите санкции срещу Русия. Не се радвайте на тези санкции! Защото може да се стигне дотам, че на Русия хич няма да й пука за позицията на Запада", разсъждава украинският наблюдател.

Тръмп заяви, че смята законопроекта за "дефектен" и няма намерение да изпълнява общо 11 негови положения, които според него са в противоречие с конституцията на САЩ. Така президентът се опита да защити правото си да взема ключови решения, засягащи Русия, вместо да ги признае за прерогатив на хардлайнерите в Конгреса, посочва всекидневникът.

(БТА)


35
Още от САЩ
Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Ко да праи преди 2 седмици
Осветлили са го за Кенеди и кой в действителност има властта....
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Просто историята се повтаря.За непознаващите историята тя започва от САЩ и Русия.Всъщност всяка епоха си има такива съперничества.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тръмп подписа началото на Руско-американската война. Мечка срещу орел. Залагам на Мечката 10:1
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каквото Тръмп сам си надроби, никой не може да му го надроби.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тръмп прилича на дeбил, който дърпа коня за опашка, но продължава да стои зад коня...
14
11
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 2 седмици
Тръмп парафира санкциите с кеф, а тези от руската Дума, които пиха шампанско при избирането му, сега газ пи.каят.
13
5
 
11
 
! Отговори
Президента е гол! преди 2 седмици
Сега всички знаят че рижата лисица е кастрат и няма топки!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Game over, Trump. You are busted.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Готов ли му е противотракетния щит от играта Star Wars...
10
10
 
2
 
! Отговори
дии преди 2 седмици
Абе тези велики сили що не правят нищо по въпроса, нали имат най яките нюкчета ? Тръмп им пика по главите те се правят на важни тешкарчета , и ее ма на нас не ни пука , хахахаха тези са утрепки от ново поколение ..
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той и капитулацията на САЩ с неохота скоро ще подпише, още не е сърбал меча попара...
8
3
 
17
 
! Отговори
Нфб преди 2 седмици
вижте откровенията на Джордж Фрийдман...
сащ строят санитарен коридор около Русиа и Китай...
тяхния отговор би трябвало да бъде по активна работа с латино и афроамериканците..
сащ да бъде разкъсана от вътре от враждуващи райони..сащ да се превърне в регионална сила..
най добрия вариант за Европа е съюз с Русия....
имаш икономически и финансов потенциал плюс огромни природни ресурси...
но това именно разбива сащ...това е страшно за същесгвуването на империята на злото...
лично мнение..
7
0
 
9
 
! Отговори
без солью и без лука преди 2 седмици
...сьели Кука.
Песен на Владимир Висотски, разказваща за голямата любов на туземците към капитан Кук.
6
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Фронто Много точно. Този е не само капиталист,но и хиена. Ако си му на пътя,ще те премаже като валяк, без да му мигне окото. Той не е женско междукрачие ,като Обама. Тежко и горко на Русия,ако не се смири. Този ще и види окончателно сметката.
5
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шахматиста от Кремъл,отново в мат.
4
19
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 2 седмици
Към русията - казвах го още преди да стане Президент Този ще ви смаже Рейгън е детска градина Този е капиталист до последния цент,до последната гънка мозъчна И се е направил сам Ще му подскачат някакви милиционерчета
3
15
 
7
 
! Отговори
Путин преди 2 седмици
Каква я мислехме,каква стана.
2
16
 
5
 
! Отговори
НЕ Е ТАКА преди 2 седмици
Тъкмо обратното , подписване с голямо удоволствие . Четохме новините и разбрахме . Не ни пробутвайте руските желания и надежди !
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Познатата игра на добро и лошо ченге. Елементарно Уотсън!