България в ЕС и НАТО, но била под силното влияние на Русия

Намеса имало в политиката, бизнеса и енергийния ни сектор
502
България в ЕС и НАТО, но била под силното влияние на Русия
Снимка: Reuters, архив

Русия има сериозно влияние над политиката, бизнеса и енергийния сектор на България, независимо че страната членува в Европейския съюз и НАТО, се твърди в доклад, съставен от служители на Сенатския комитет по международните работи на САЩ, който стана първото мащабно изследване на стратегията и тактиката, използвани от Русия през последните две десетилетия, за намеси в политическите процеси в страните от Европа и САЩ, пише в преводен материал на руския военен портал "Военное обозрение". 

Още по темата
"Русия влияе на България, използвайки доминиращата си роля в икономиката на страната, най-вече в енергийния сектор, както и с помощта на пропаганда, развиване на отношения с различни политически партии и културни мероприятия. Тя влияе силно и на Българската армия, която продължава да разчита на оборудване от съветско време", пише в доклада, цитиран от "Фокус".

"Устойчивите исторически отношения между България и Русия правят страната уникална сред другите членки на ЕС и НАТО и изискват постоянна бдителност по отношение на ефектите от руското влияние в София", твърдят още анализаторите

Документът, с обем над 200 страници, е наречен "Асиметрична атака на Путин над демокрацията в Русия и Европа: последствия за националната сигурност на САЩ", подготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардън.

Представяйки доклада, сенаторът заяви, че "докато президентът (на САЩ Доналд) Тръмп на практика бездейства, (президентът на Русия Владимир) Путин продължава да усъвършенства своя асиметричен арсенал и да търси възможности за подриване на демократическите и международните институции, създадени от Съединените американски щати и Европа през последните 70 години".

В доклада се подчертава, че Москва влияе на България чрез мека сила и енергийната зависимост на балканската страна.

БСП продължава да поддържа добри отношения с Москва, а нейният председател Корнелия Нинова постоянно зове за отмяна на европейските санкции против Русия, се сочи в доклада. Партия "Атака" безспирно призовава за сближаване с Русия и се обявява против членството на България в ЕС и НАТО. Нейният лидер Волен Сидеров започна предизборната си кампания през 2014 година именно в Москва, се казва още в документа.

"Докато историята на българо-руските отношения се свързва с освобождението от османско робство, съвременните методи на влияние на Москва ще бъдат фокусирани над меката сила, енергетиката, както и политическото и културното влияние", се подчертава в доклада.

В документа се цитират данни от изследване на неправителствената организация GLOBSEC, съгласно които около 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин, което е най-високия показател по въпроса за целия Европейски съюз.

В доклада се отбелязва и че България почти напълно зависи от руския петрол и природен газ. Страната разчита на руско гориво за АЕЦ "Козлодуй", която произвежда около 35% от електроенергията в България.

"В една от най-бедните страни на Европа, чието население е застаряващо, социалните фактори играят огромна роля за успеха на руските кампании в България. С помощта на фонда "Руски свят" ( "Руский мир" ), правителството на Русия поддържа организации, които "партнирайки си с Руската православна църква, популяризират руския език и руската култура". В България работят шест подобни центъра", се отбелязва в доклада.

Москва е използвала президентските избори през 2016 година, за разширяване на влиянието си в българската политика. В течение на предизборната кампания, тогавашният директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников посети България, където се срещна с Корнелия Нинова, се напомня в доклада и се споменава за наличието на предполагаем стратегически документ, който е помогнал на кандидата на БСП да спечели изборите. Но, след като е станал президент, Румен Радев не спира да декларира подкрепата си за членството на странат в ЕС и НАТО, се подчертава в доклада.

Кремъл продължава да се меси във вътрешните работи на България и след президентските избори. Повече от 300 български интернет страници са разпространявали проруска пропаганда преди парламентарните избори, проведени през 2017 година. "Тролове", финансирани от Москва, също играят голяма роля за засилването на руското влияние в България.

Все пак, се подчертава в доклада, страната продължава да участва активно в мисиите на НАТО. Но остарялата военна техника, за чиято поддръжка България разчита основно на Русия, затруднява пълноценното изпълнение на задълженията на страната.

Правителството на България трябва бързо да намали зависимостта си от руското въоръжение "в светлината на Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции", пише още в документа. Този закон дава право на Вашингтон да въвежда санкции срещу страни, които си сътрудничат тясно с Русия в сферата на отбраната и енергетиката.

В доклада се съдържат повече от 30 рекомендации, които, както смята сенатор Бен Кардън, трябва да бъдат незабавно реализирани от Белия Дом.

Сред тях са – създаване на междуведомствен център от президента на САЩ, който да поеме върху себе си координацията на политиката и подготвянето на отговор на действията на Кремъл. Съединените американски щати, също така, са длъжни да разширят помощите, които оказват на своите съюзници в Европа и особено за тези страни, които засега са неспособни да се противопоставят самостоятелно на руската финансова, енергийна и информационна агресия. Образец за създаване на нова международна коалиция могат да станат принципите, съгласно които бе образувана Глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава".
Един от най-ефективните инструменти, според авторите на изследването, е разкриване на факти за корупция в Русия.

"Министерството на финансите на САЩ трябва да обнародва всички данни на спецслужбите за корумпираността и личното състояние на Путин, изнесено зад граница и да предприеме действия, заедно с нашите европейски съюзници, за отрязване на Путин и членовете на кръга на приближените му от достъп до световната финансова система", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
2
 
3
 
! Отговори
usa=на джудже преди 6 години
сащ - Най омерзените *** и убийци на невинни хора. Империя на злото. Господ ще ви НАКАЖЕ за всички зверства които сте сътворили по цялата земя. Мразя ви от все сърце. Да горите в Ада ***.
408
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика , Крим е руски завинаги!Свикнаха ли лицемерите в ЕС и НАТО?
407
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи американско влияние може, а руско- не може , така ли?Айде не ни ги пробутвайте тия плоски американски номера!!!
406
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
432 Те руснаците са най-големите гендери щом като от както свят светува се подчиняват на тираните си
405
4
 
7
 
! Отговори
Кики преди 6 години
Обичаме Русия и ще възприемем техния подход за справяне със всякакъв вид Джендери !!! Всичко ще си дойде по местата
404
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България само проформа е член на НАТО и ЕС. Държавата се управлява от про руско правителство, ДАНС е нещо като отдел на ФСБ, Прокуратурата също, Президента е ясен единствената му задача е да се махнат санкциите на Русия.
403
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас ако ни изгонят след това ще се върнем с руснаците .
402
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл ли , аз пък ви казвам чеТръмп вас ще ви насмете многоскоро , както уволни на третиямесец директора на ЦРУ без да секонсултира с никакви съветници .
401
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените страни които не бяха под контрол на Ротшилд бяха точно тези които САЩ премаза и остави лунни пейзажи. Остана Куба и Кореа мисля. Имаха и наглостта да кажат че са там да помогнат на хората. Бомбардирайки градовете и убивайки десетки хиляди невинни. Молете се никога САЩ да не ви "помага". Приятелите на САЩ са онези които им се кланят. Другите ги обявяват за врагове и ако имат интереси там, влизат безмилостно да "наложат" демокрация, и между другото да си вземат петрола
400
2
 
15
 
! Отговори
409 до 412 преди 6 години
Така ли? САЩ са били нападнати от тези страни и само са се защитавали а? Виетнам бомбардира Вашингтон ли? Или Сирия или която и да друга почернена от тях! А пък дали са били комунизирани или не, си е тяхна работа. Никой не ти дава правото да влезеш в къщата им и да избиваш децата им! На всичкото отгоре с наглостта да им казваш че си там да им помогнеш! Как помогнаха на Ирак? Сринаха страната, сложиха ръка на петрола и това беше помоща им! За това отидоха! Либия и Сирия ги последваха!
399
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАНС трябва да разследва иамериканските *** .Американците не са ни началницино това трябва да се обяснявана неграмотните българи ,който плачат някой все даги закриля и да му работятбезплатно . Но този номерняма да мине . Ще има визиза тях , трябва да плащат завоенните си бази , да не нинарушават въздушното и воднотопространство и т. н. И да несе надяват , че ще ни вкаратвъв война с Русия .
398
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога най-после ДАНС ще си влезе в ролята на защитник на националната ни сигурност и ще почне да разследва руските *** и стотиците руски агенти и диверсанти.
397
2
 
5
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Най-добре е за България да е близка и в добри отношения със всички страни, ако е възможно . Ама има някой разтревожен от това- е ще го преживеем.
396
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От България трябва да се изгонят руските шпиони !
395
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е работа на америгуанцида ни мерят влиянията .Те сеопределят от други неща .
394
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се привика американскияпосланик и да му се обясни да не семеси където не му е работа . Българияне е васал на сащ .
393
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Българин 408 Че то една секунда мина отдавна. България още я има. Така ли е ? Така е ...Секундарник такъв.
392
0
 
4
 
! Отговори
НАЙ-СИЛНОТО ВЛИЯНИЕ преди 6 години
(с елемент на надежда :) )"Петролът аха да скочи до $70, но отстъпи леко"...Още ли вярвате в дядо Коледа, зъбната фея и руските хакери?
391
8
 
2
 
! Отговори
На кеф преди 6 години
Я! Колко мъка има в главиците на нашите тролчета!Колко кладенци пресушиха само да донеста вода да подлеят на рашките!От креппосничеството през водката до начина на живот ! Та даже моджихедите привикаха на помощ!радостни четива. :)И кво, злобеете ли? :):)
390
4
 
6
 
! Отговори
Мръсната дупка преди 6 години
Дерме му не руския мечок че някакви зелени бактерии отпод ноктите на западения *** се опитват да го обидят!