Стратегията на САЩ в Сирия – мъглява, а дипломацията им?

Няма да се намесват в конфликта между бунтовници и власт
Обновена: 17 апр 2018 07:25 | 16 апр 2018 22:50, Елка Василева
52
Стратегията на САЩ в Сирия – мъглява, а дипломацията им?
Снимка: архив, Reuters

Прецизно насочена и ограничена във военен план, операцията на САЩ срещу режима в Дамаск не хвърля светлина върху американската стратегия в Сирия и не обещава изход от дипломатическата безизходица във все по-сложната обстановка след седем години война, пише Франс прес.

"Мисията е изпълнена", доволно констатира в събота Доналд Тръмп, часове след като тържествено бе анонсирал "прецизни удари" в отговор на атаката от 7 април в град Дума, където според американските обвинения Башар Асад е бомбардирал цивилни с отровни газове - зарин и хлор.

Вашингтон специално изтъква, че американският президент е "успял да формира (. . .) коалиция" с "други две постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН" - Франция и Великобритания.

Още по темата

В случая става дума за "съюзнически отговор", подчертава висш американски служител, пожелал анонимност, "за разлика от самостоятелните действия на САЩ преди година", когато Доналд Тръмп за пръв път даде заповед за удари след извършена тогава химическа атака.

Независимо от медийния отзвук обаче "мисията" всъщност бе пределно ограничена; предшестваха я едноседмични закани и оживени пазарлъци, породили спекулации за възможни офанзиви от съвсем друг мащаб.

"Всички цели бяха тясно и недвусмислено свързани с производството и складирането на химически оръжия", "средствата за доставката им не бяха засегнати", увери пред АФП Файсал Итани, изследовател от вашингтонския мозъчен център Атлантически съвет.

"Има опасност Асад да възприеме тези удари като послание в смисъл: "Нямаш право на химически атаки, но всичко друго е позволено, давай смело", смята той.

Защото САЩ заявиха ясно, че с изключение на тази задача нямат намерение да се месят в конфликта между бунтовниците и сирийската власт, подкрепяна от Русия и Иран.

"Стратегията ни в Сирия остава без промени", отсече в събота американската посланичка в ООН Ники Хейли.

"Каква стратегия?" - сякаш отвръщат в хор повечето американски експерти.

Мирният процес - "блокиран"

Преценил като "легитимни" ударите, нанесени през уикенда, президентът на Съвета за международни отношения Ричард Хас констатира обаче в Тwitter, че "няма видими промени в американската политика спрямо Сирия".

"Американците не са действали с цел да отслабят режима", уверява уважаваният бивш дипломат.

Друг бивш служител на Държавния департамент - Никълъс Бърнс, призовава "да се запази присъствието на американски сили на Север", изправени срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", и да бъде създадена "американско-арабско-европейска дипломатическа коалиция", която "да контрира отрицателното влияние на тройката Русия - Иран - Сирия".

Американската "стратегия" бе представена официално през януари от Рекс Тилърсън, тогава държавен секретар на Доналд Тръмп. Тя предвиждаше трайно присъствие на войски от САЩ в Сирия с цел борба срещу ИД, но и с две допълнителни задачи: да съдействат за оттеглянето на Башар Асад и да парират влиянието на Иран.

Накратко, документът предупреждаваше, че изтеглянето на американските сили би създало вакуум, добре дошъл и за сирийския президент, и за експанзионистичните кроежи на Техеран.

Служителите от администрацията все още се позовават на тази реч, но президентът Тръмп, уволнил междувременно Рекс Тилърсън, поднесе наскоро изненада, като изрази желание САЩ бързо да напуснат Сирия, но под натиска на своите съветници и съюзници в крайна сметка не определи график за изтегляне.

"След новите удари Тръмп не повтори "тръгваме си веднага, щом борбата с ИД приключи, а тя скоро ще приключи", отбелязва Файсал Итани. "Значи оставаме още малко, но това всъщност не е стратегия за Сирия, а само елемент от сирийския конфликт", казва той.

Освен споменатото по-горе американската администрация посочва само, че е решена да придвижи напред женевския мирен процес под егидата на ООН. Същевременно признава, че той е "изцяло блокиран", по думите на висш служител от САЩ, който хвърля отговорността върху сирийския режим, "отказващ да участва в разговорите", и върху руснаците, "които не пожелаха достатъчно да натиснат" Дамаск.

"Щом заявяваш открито, както прави сегашната администрация, че "всъщност не ни интересува войната" между Асад и бунтовниците, значи разполагаш с твърде малко средства за натиск", заключава със съжаление експертът на Атлантическия съвет. Затова според него днес е "по-малко вероятно от всякога" да бъде спасен от безизходицата женевският процес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
техните деца учат и живеят спокоино а на сириците не дават децата да им учат с помоща на коалицията главорезите убиха стотни хиляди деца.и на това ес ключително и бг казвата демокрация.русия намери доказателство че това беше телешоу на на клоунът от сащ и старата видма от лондон и френският гей.малко ли им бяха телешоуто с терактовете.или искат още те ще им го доставят запомнете ми думата мюслюманинът мъсти до седем поколения
24
1
 
2
 
! Отговори
ССС преди 6 години
Каква борба с IDIL,САЩ са техен съюзник!!!Те IDIL и "Умерената опзозиция" действат кординирано!!!Докато не се намеси Русия около 3 години преди САЩ нали води война с IDIL, a тя стана много голяма по територия и бе създаден първия"Турски поток", колони от цистерни с петрол ,които те търгуваха с Турция,но и тя се хвали че са воювала срещу IDIL!!!Русия го спря с бомбандировки!!!Бежанските лагери в Турция са направени 6 месеца преди войната,Турция е знаела за сценария в Сирия!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
ССС преди 6 години
Каква борба с IDIL,САЩ са техен съюзник!!!Те IDIL и "Умерената опзозиция" действат кординирано!!!Докато не се намеси Русия около 3 години преди САЩ нали води война с IDIL, a тя стана много голяма по територия и бе създаден първия"Турски поток", колони от цистерни с петрол ,които те търгуваха с Турция,но и тя се хвали че се воувала срещу IDIL!!!Русия го дпря с бомбандировки!!!Бежанските лсгери в Турция са направени 6 месеца преди войната,Турция е знаела за сценария в Сирия!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
ССС преди 6 години
Каква борба с IDIL,САЩ са техен съюзник!!!Те IDIL и " Умеренатажопзозиция действат кординирано!!!Докаъо не се намеди Русия около 3 години преди САЩ нали води война с IDIL a тя стана много голяма по територия и бе създаден "Турски поток", колони от цистени които търгуваха с Турция,но и тя се хвали че се воувала срещу IDIL!!!Бежанските лагери в Турция са правени 6 месеца преди войната!!!Турция езнаела целия сценарий за Сирия!!!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДИНСТВЕНАТА СТРАТЕГИЯ НА САЩ И ЗАПАДА Е ПЪЛЕН СЛУГИНАЖ НА ЦИОН- ИЗРАЕЛ И ЗАРАДИ ИЗРАЕЛ САЩ И ЗАПАДА СА ГОТОВИ ДА УНИЩОЖАТ ПЛАНЕТАТА С НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА КОЯТО ТОЗИ ПЪТ ЩЕ Е ТЕРМОЯДРЕНА
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не се заблуждавайте ,че обикновените американци, англичани или французи са прости и не виждат маниполациите на своите елити"Не съм съгласен. Влез във форума на яхуу например и прочети коментарите под подобни новини. Пълна скръб е, толкова са зомбирани, че не е истина направо.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"че изтеглянето на американските сили би създало вакуум, добре дошъл и за сирийския президент"Е не, няма такава наглост. Значи, желанието на сирийците да си върнат държавата е "вакуум"? И то "добре дошъл"?Хайде бе, Йелоустоун, защо още спиш...
18
1
 
10
 
! Отговори
БТА/ЦРУбг преди 6 години
Хибридният боец Максим Минджев , стар црушник, е задействан дистанционно.Не му обръщайте много внимание, толкова си може чуеко
17
1
 
10
 
! Отговори
Стратег Петров преди 6 години
Боят свърши, ислямите гризнаха дръвчето, понадишаха малко газ - какво остана за да ФАЩ и ко?Да помагат с индиански тополи и да *** рани.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия е по калъп с няколко други явно част от информационната война. Нашите журналисти не пишат толкова нмого и не ползват толкова много думи, както винаги има по някоя гршка. Тези 'статии' са преварително писани и спуснати- личи си.
15
2
 
28
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Сеа, понеже САЩ атакува Сирия, заради "хим. оръжие", което така и не разбрахме къде е.Ред е Украйна да бъде нападната с ракетки, защото Украйна "ВСУ" употребяват ФОСФОРНИ и КАСЕТЪЧНИ бомби ЗАБРАНЕНИ от ОЗХО.Там поне има доказателства, Донецк е атакуван с ХИМИЧЕСКИ оръжия.Да не забравим Украйна бомбардира детски градини, училища, болници, цив. население.Чичко Тръмп подсказах ви кой да нападате.НАЧИ Тръмпи не Сирия, А УКРАЙНА!Повтарям, Не Сирия, Украйна, там със сигурност има ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖ
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бунтовници били................хахаха, а не терористи, така ли?Оше малко ще кажете да им събиме помощи да свалят по-лесно Асад, щото са много добрички и хуманни тия бунтовници.............нищо че режат глави като зелки!!!
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски, Русия има най-доброто оръжие в целия свят!!!Русия е велика, Путин вече е в историята като президента, който върна Русия на световната сцена!!!
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ, Англия и Франция са агресори в Сирия!!!!
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога наричат терористите и главорезите бунтовници???
10
4
 
0
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До АнонименЗа Тръмп.Той е на пост ,където 100% има лостове за корегиране в необходима посока!Независим диктатор има разбира се , само на теория!Зависимостта е нормално нещо, все пак длъжността им е да са говорители на обществото и на интересите му.За България е спорно дали се получава, но щом обществото има доверието на елита си, означава ,че има обратна връзка!
9
2
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До До 1Не се заблуждавайте ,че обикновените американци, англичани или французи са прости и не виждат маниполациите на своите елити!Виждат , и още как!Но Елитите им имат довериетоо на обикновените хора ,че Елитът прави всичко това в интерес на обществото им!За това и Елитът на запад не си прави труда да изпипва провокациите до край! Няма нужда ,обществата им приемат това.За България може ли да кажем същото!
8
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да изхвърли руснаците от Сирия и да разпарчетоха химика Асад Тръмп действа хаотично и се прави на клоун.Дали пък руснаците не го държат с нещо здраво за топките!?
7
2
 
31
 
! Отговори
комитата преди 6 години
Явно *** е дежурна да драска в Днес-оставането на САЩ в Сирия първо е незаконно и второ подкрепя продължаване на войната -останалото е ясно квот стана в Ирак,Либия ,Авганистан т.н. Напиши нещо читаво -какво стана като се разбуни целия арабски свят с измислените химически оръжия в Ирак и беше нападната незаконно резултат стотици хиляди жертви и съборени икономики ,защо тероризма се разцъфтя в последствие -анализирай нали се правиш на журналист
6
1
 
32
 
! Отговори
ССС преди 6 години
САЩ подържат от самто начало огъня в Сирия,за да имат причина да са там!!! Те с кой договориха да разположат войските си на Чужда територия,това не е ли агресия!!!А така нареченитв бунтовници,подържани от тях повечето не са Сирийски граждани!!!