Руски хакери зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ?

По него минават 45% от доставките на гориво за източното крайбрежие
10 май 2021 14:26, Елка Василева
52
Руски хакери зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ?
Снимка: архив, БГНЕС

Руска престъпна група може би е отговорна за кибератаката срещу най-големия тръбопровод за пренос на гориво в САЩ, който трябваше да спре работа, предаде БНР.

Предварителните резултати от разследването предполагат, че това е атака на така наречената криминална организация „Тъмната страна”, която действа в Източна Европа, но не смятат, че организацията е свързана с държавата.

Още по темата

Фактът, че трябваше да затвори най-големия бензинов газопровод в страната, подчертава колко уязвима е кибернетичната инфраструктура и колко лесно може да бъде атакувана както от хакери ,така и от национални противници, като Русия, Китай и Иран, казват федерални експерти.

Според запознати „Тъмната страна“ (Darkside) има свой собствен уебсайт в т.нар. тъмна мрежа, който твърди, че групата е направила милиони кибератаки и разполага с масив от данни на жертвите, които не са платили откуп.

Тръбопроводът, пренасящ гориво от Тексас до Ню Джърси, транспортира 45% от доставките на гориво на източното крайбрежие.Това са 2,5 милиона барела на ден бензин, дизел, реактивно гориво и други продукти, които преминават по 8 800 км тръбопроводи. В изявление в неделя от компанията  заявиха, че някои по-малки странични линии работят, но централната  остава затворена.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че Белият дом работи за подпомагане на компанията, базирана в Джорджия, която управлява тръбопровода, за да може той да възобнови работата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.