САЩ планират да продадат въоръжени безпилотни самолети на Украйна

Продажбата им може да бъде блокирана от Конгреса
Обновена: 2 юни 2022 16:37 | 2 юни 2022 16:29, Йоана Цонева
80
САЩ планират да продадат въоръжени безпилотни самолети на Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън планира да продаде на Украйна четири безпилотни самолета MQ-1C Gray Eagle, които могат да бъдат въоръжени с ракети Hellfire за използване на бойното поле срещу Русия, съобщиха трима души, запознати със ситуацията.

Продажбата на произведените от "Дженерал Атомикс" безпилотни самолети все още може да бъде блокирана от Конгреса, заявиха източниците, като добавиха, че съществува и риск от промяна на политиката в последния момент, което може да провали плана, който се разглежда в Пентагона от няколко седмици, предаде "Ройетрс".

Украйна използва няколко вида по-малки безпилотни въздушни системи с по-малък обсег срещу руските сили, които нахлуха в страната в края на февруари. Сред тях са RQ-20 Puma AE на AeroVironment и турският Bayraktar-TB2.

Но "Сивият орел" представлява технологичен скок, тъй като може да лети до 30 или повече часа в зависимост от мисията си и може да събира огромни количества данни за разузнавателни цели. Gray Eagles, версията на армията на по-известния безпилотен самолет Predator, може да носи и до осем мощни ракети Hellfire.

Продажбата е значима, тъй като с нея за първи път на бойното поле срещу Русия се появява усъвършенствана американска система за многократна употреба, способна да нанася множество дълбоки удари.

Администрацията на президента Джо Байдън възнамерява да уведоми Конгреса за потенциалната продажба на Украйна през следващите дни, като след това се очаква публично обявяване, заяви американски служител.

Говорител на Белия дом препрати запитванията към Пентагона, а говорител на Пентагона заяви, че "няма какво да се съобщава".

Парите от наскоро приетата Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна, възлизаща на 40 млрд. долара, са заделени за финансиране както на евентуалната продажба, така и на обучението, необходимо за безпилотните самолети, заявиха американският служител и един от запознатите.

"Като цяло MQ-1C е много по-голям самолет с максимално тегло при излитане около три пъти по-голямо от това на Bayraktar-TB2, със съизмерими предимства по отношение на капацитета на полезния товар, обхвата и издръжливостта", каза експертът по безпилотни летателни апарати Дан Гетингер от Vertical Flight Society.

MQ-1C е съвместим и с по-голямо разнообразие от боеприпаси, отколкото Bayraktar-TB2. Украинските Bayraktar са оборудвани с произведени в Турция ракети MAM-L с тегло 22 kg (48 фунта), което е около половината от теглото на Hellfire.

Обучението за работа със системата за БЛА, произведена от General Atomics, обикновено отнема месеци, казва Геттингер, но през последните седмици е предложен условен план за обучение на опитни украински техници и оператори за няколко седмици, казват източниците.

Въоръжаването на безпилотните летателни апарати с ракети Hellfire ще бъде извършено чрез бъдещо президентско разрешение за съкращаване на операциите, след като обучението на безпилотните летателни апарати бъде завършено, заявиха американският служител и един от източниците.

До обявяването в сряда, че Украйна ще получи четири ракетни системи HIMARS, Пентагонът подчертаваше, че най-полезни са по-малките системи като противотанковите системи Javelin и зенитните ракети Stinger, които съюзниците изпращат на Украйна с камиони почти всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Хубава новина преди 1 година
.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Моше, застреляй ме, не се търпи вече !""Не са ми останали патрони вече""Нищо, аз ще ти продам един"
52
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БЪЛГАРИН. Всъщност в момента точно Русия избива славяни. Даже праща разни Кадировци да избиват славяни.
51
2
 
1
 
! Отговори
Да пратят! преди 1 година
Нали няма да си чакат обратно? :):)
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема смисъл янките да им дават оръжие на урките, безсмислено е :))) Все едно да въоражаваш сърбите и да разчиташ на това, да спечелят некоя битка, нема как да стане :)))
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе без пантери, апачита и ф-ки, трудно ще се мине офанзива от украйнците, а преобладаващото, което се доставя до сега е отбранително оръжие, а за да спечелиш все пак подобна война, требва настъпателна операци
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Те вече изпратиха достатъчно джавелини и стингъри да потрошат съветските бракми и да изпържат съветските танкисти. Логично е да им изпратят и по някоя по-специална ракета, въпреки че и старите потапят карабля и то не какви да е, а "флагмани" на съветската простотия, които са беззащитни срещу бомбене като керван от камили.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако и рапторите не помогнат? Какво ще изпратят САЩ, самолетоносач ли?
46
11
 
13
 
! Отговори
Алцхаймер преди 1 година
Дроновете могат да бъдат управлявани и от територията на Полша, а пистите за излитане да се намират в Украйна. Двама тийнейджъри спокойно могата да бомбят руските кратуни като стоят във Варшава или София, с едната ръка бъзикат джойстика, а с другата се почеставт тук-там. Щатските технологии са ненадминати. Е, то е според бюджета, или по нашенски: имаш крава пиеш мляко, нямаш - дуаш борша и картошките.
45
5
 
9
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Надали, защото след като руснаците свалят един, те и китайците до една година ще имат аналогични модели. Gray Eage и Global Hawk са си технологично предимство и даването на украинците на такива дронове е невероятна глупост.
44
4
 
10
 
! Отговори
11111 преди 1 година
На ВНЕЗАПНО РАЗКАЯЛИТЕ СЕ Русофили за про-руската си Подмолна дейност в България които се възмущават ЗАЩО САЩ ПРОДАВА,а НЕ ПОДАРЯВА Дроновете на Украйна ще обясня,че Американската ФИРМА - ПРОИЗВОДИТЕЛ на Дроновете е ЧАСТНА и само изпълнява Държавна поръчка на Конгреса на САЩ,за което ще си получи и Парите от Украйна.Конгресът обаче Е ГЛАСУВАЛ МИЛИАРДИ Долари Безвъзмездна Помощ за Украйна,т.е. Украйна ще ги плати със АМЕРИКАНСКИ ПАРИЗатова и Дроновете са хем КУПЕНИ,хем ПОДАРЕНИ.
43
3
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Братче, то и на сина ми хвърчилото е по-добро от байрактар.
42
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ нямали производство и само печатали долари, а откъде ги изкараха тези самолети, че били много по-добри от Байрактар? Сега че видят колхозниците как се стреля по мирно население.
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи нещата отиват към бомбардировки над Русия. Тея машинки могат да се контролират от САЩ дори, без никой да знае. Да изсипят 100 бомби над Москва и после не сме ние :)
40
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
супер схемата на ФАЩ - разпалват война и после продават оръжия. Жалко че другите си затварят очите за това.
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като че ли няма да ги свалят.Ето затова по най бързият начин трябва долара и еврото да бъдат сменени.Иначе тия си печатат измислени пари и си правят каквото искат
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В зависимост от конфигурациите парчето върви от 20 до 31.2 млн.долара
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби 51, просто млъкни и престани да демонстрираш своето невежество
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 Точно така плащат руснаците, получават ги украинците.Лова на Искандери, С 300 е открит.Руският флот интересно е къде ще го потопятНа кея ли или в пристанището за да се чудят после как да го вадят украинците за скраб.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби 48, абсолютани глупости си написал, системат свой-чужд се конфигурира по няколко пъти в година, дори и в мирно време, по обективни причини, да кажем че нямат ключовете за преконфигурация, но това е проблем не особенно труден за решаване