Ердоган призовава Путин за среща със Зеленски

Той изразил готовност Истанбул да е домакин на срещата
26 апр 2022 20:29, Нели Христова
25
Ердоган призовава Путин за среща със Зеленски
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който потвърди готовността на Анкара да продължи да дава своя принос за траен мир с Украйна. Той призова за провеждане на среща в Истанбул между Владимир Путин и президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи Анадолската агенция.

Според него, продължаването на положителната динамика за постигане на мир между Русия и Украйна, постигната по време на преговорите в Истанбул миналия месец, ще бъде от полза за всички страни, се посочва в изявление на Дирекцията за комуникации на Турция.

По време на разговора Ердоган е подчертал значението на осигуряването на прекратяване на огъня, функционирането на хуманитарни коридори и безопасното провеждане на евакуации, се казва в изявлението.

Той също така потвърди готовността на Турция да "издигне на по-високо ниво Истанбулския процес" и да бъде домакин на среща на украинските и руските лидери, която той нарече "важен преход за преговорите между Русия и Украйна", се допълва в съобщението.

Разговорите между руската и украинската делегация в Истанбул на 29 март бяха разглеждани като пробив в стремежа за спиране на военните действия, започнали на 24 февруари.

След срещата украински преговарящ заяви, че Киев иска Турция да бъде сред страните, които ще бъдат гаранти във всяка сделка с Москва.

Владимир Путин, от своя страна, е информирал за хода на преговорите между представителите на Русия и Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Той е обсъдил с Ердоган усилия на Москва по осигуряването на безопасността на цивилното население в Украйна.

Двамата лидери обсъдиха и ситуацията с останалите в „Азовстал“ украински военни формирования. Путин е уверил турския си колега, че градът е освободен и там не се водят бойни действия.

„По отношение на блокираните на територията на завод „Азовстал“ украински военнослужещи и бойци от националистическите батальони, киевските власти трябва да поемат политическата отговорност и, водени от хуманни съображения, да им разпоредят да се предадат“, се казва в съобщението. От Кремъл подчертаха, че на военнопленниците им се гарантира животът, медицинска помощ и отношение в съответствие с международно-правните норми.

Президентите се споразумяха за координация между военните министерства по въпросите на сигурността на корабоплаването с цел безопасно излизане на турските кораби от черноморските пристанища по организиран от руската страна морски хуманитарен коридор.

В средата на април министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция заяви, че Анкара води преговори с Москва и Киев относно своите кораби, блокирани край украинския бряг на Черно море. По-късно външният министър на страната заяви, че някои турски товарни кораби остават блокирани в Азовско море заради ситуацията с плаващите мини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той да вземе да каже какво мислят да правят по темата с Ирак. Кога ще се изтеглят, какви обезщетения ще изплатят на семействата на цивилните дето избиха итн!
17
1
 
4
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
Комшията ще се окаже май най-нормален от всичи превъртели политици.
16
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
не може в турция какво правят турските танкове в ирак гонят кюрдите защозащото искат свобода и независимост турция прати дронове да убиват и рушат вукраина наи лошото място за преговори
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за тази среща са приготвили вече за Зеленски новичок.
14
2
 
7
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Излез от Ирак, Сирия и Кипър, Ердо. Спри да продаваш Байрактари и оръжия на Украйна. Укроти песовете си в Азърбайджан и ще те послуша някой.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да говорят и по мобифона ако има за какво.
12
1
 
3
 
! Отговори
Ще си бият шамари.. преди 1 година
като се срещнат...??
11
5
 
13
 
! Отговори
капан на нато преди 1 година
Турчина е много подал., както турците правеха капан на капитан Петко войвода няколко пъти за да го очистят.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не ви ли се струва,че почна много насериозно да се взима напоследък...
9
4
 
5
 
! Отговори
Призовавам путката преди 1 година
Да си бъркаме из дупката - ам-гъл!
8
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
Зеленски и Путин да се срещнат в Истанбул, баклавата от Ердоган.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно Путин да иска да срещне Едоган с ираксия лидер.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поговорката за вълка мени козината но нрава никога важи за турците от векове .Неоспорим факт.Дори и сега воюват никакво адекватно развитие на тази азиатска страна
5
3
 
4
 
! Отговори
Менто преди 1 година
Анадолската агенция - амджикнюзссс.!.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо изпадна до там да се моли на тоя и на оня да го срещне с Путин.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешчица Ердогане и една страна по малко от Азия .
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това "умно" като наш рyндьо
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган да бъде призован да си изкара войската от Ирак.