Дълбоко разочарование у Митов от Brexit

Тепърва ще се оценяват последствията, коментира министърът
65
Дълбоко разочарование у Митов от Brexit
Снимка: архив Булфото

Дълбоко разочарование предизвиква резултатът от референдума във Великобритания. Това каза външният министър Даниел Митов след извънредното заседание на МС, посветено на българската позиция за Срещата на върха на НАТО във Варшава.

По думите му виждаме нация, разделена на две. Митов посочи, че българското правителство ще излезе с ясна, категорична, добре структуриранa позиция, като посочи, че сме длъжни да не позволим да се получи ефект на доминото и популистите да не надделеят.

"Тепърва ще се оценяват последствията от потенциалното излизане на Великобритания от ЕС, как това ще се отрази на гражданите на други държави, които живеят, работят, учат там", коментира той.

Външният министър каза още, че икономическите последствия от Brexit-а ще са много сериозни за Великобритания.

"Длъжни сме да проведем в рамките на ЕС задълбочен дебат какво ще е бъдещето на Съюза", посочи Митов, който се обяви за задълбочаване на интеграцията в ЕС, "за да излезем по-силни от ситуацията".

Всяка една криза съдържа възможности за по-добър изход от нея, смята външният министър. Той посочи още, че излизането на Великобритания от ЕС може да отнеме години и че около този въпрос има редица неизвестни.

Митов допълни, че отношенията между ЕС и Великобритания в бъдеще ще са въпрос на разговори и че "преформатирането“ на тези отношения не става от днес за утре.
По думите му предстои още много процедурна работа, която да "осветли“ резултатите от самия референдум и да стане ясно как ЕС ще върви напред във взаимоотношенията си с Великобритания.

Според дипломат №1 е нормално в тази ситуация българите, които работят и учат на Острова, да са притеснени.

Докато течаха изявленията в МС, стана ясно, че британският премиер Дейвид Камерън е подал оставка. "Решението на премиера Камерън е съвсем логично, той постави на масата въпрос за референдум, който всъщност се превърна в гласуване за съвсем различни неща“, каза министърът. Митов посочи, че волята на британския народ е ясна, но референдумите трябва да бъдат добре премерени и хората да имат достатъчно информация, за да вземат и информирани решения.

"В един момент референдуми от този род се превръщат в поле на битка за популисти, националисти, ксенофоби и в крайна сметка водят до неразбиране за какво точно се гласува и гласуването се превръща във вот за нещо съвсем различно, както се случи и във Великобритания“, заяви дипломатът.

Митов коментира и че популистите във Великобритания веднага са започнали да се отмятат от част от обещанията си, като даде пример с думи лидера на евроскептичната Партия за независимост Найджъл Фараж, че точната цифра на спестените средства от Brexit-а няма да е 350 млн. паунда месечно, както е твърдял.

Външният министър смята, че разговорът за бъдещето на ЕС е бил отлаган с години, защото ситуацията не го е налагала.

"ЕС не беше предизвикван отвън, живееше много комфортно и в един момент дойдохме в ситуация, в която трябва да вземаме тежки решения, но историята ни налага да ги вземем, и в Европа трябва да се роди лидерство, което да стъпва на европейската традиция и на завещаното от бащите-основатели на ЕС“, коментира Даниел Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Даниел МитовBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо се ожени за британка и хоп, цяла Британия избяга!
45
0
 
3
 
! Отговори
към 58 преди 7 години
Именно публицистиката на Христо Ботев най-пълно разкрива неговата гениалност. Освен "Смешен плач", няма да е излишно да препрочетем и "Политическа зима".
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правя коментара към тази статия, но той важи за ВСИЧКИ СТАТИИ В ДНЕШНОТО ИЗДАНИЕ, коментиращи резултатите от Brexit: Вземете памфлета "Смешен плач" на Христо Ботев от 1871 г., заменете "Париж" с "Лондон" и ще видите, че няма нищо ново под слънцето.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този , дето на всяка трета дума Ънка, не знае какво да кажебез инструкции от Козяк да млъкне!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О-о-о-о-о-о и тоа са изака по въпроса !
41
0
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Абе този и плевньо нали искаха да са в първите редици да воюват с Русия, направо ги пращайте в *** и там да пазят атлантическите ценности. за мислене и анализи, явно, не стават.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...да не позволим ефектът та на доминото..."Кой ще позволи това?Този американски прислужник,който никога не е имал собствено мнание по какъвто и да е въпрос?.Ако от ул."Козяк"не му издиктуват позиция,той не може да формира своя,защото няма с какво.
39
0
 
4
 
! Отговори
ГГ преди 7 години
РЕШАВА АНГЛИЯ
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До м (1)"Митьов получил дълбоко разстройство..."---Не си прав. Това не може да бъде, защото ТОЙ САМИЯТ Е РАЗСТОЙСТВО. (Спестявам синонима, ползуван в ежедневието от народа).
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първият ни дипломат е огорчен!Кой ли го пита?Нали си дипломат,как ще я караш след като изговори куп дивотии по адрес на Русия и всички останали,който не са със САЩ?Бегай и си търси клон!Великобритания никога няма да позволи на една г-жа в пенсионна възраст да и решава бъдещето и го казаха категорично!Но хората имат мозък и мислят с него?
36
0
 
10
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Нашият Нефертити ще отива да се бие с Русия. Оше утре да се съберем на голяма антинатовска демонстрация в София.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко пъти да казвам, който излезе пръв печели защото ще се продаде най скъпо на Русия и Китай. Т.е. Ще сключи най добрите търговски споразумейия
34
0
 
10
 
! Отговори
българина преди 7 години
Митов не е приятно да не изпълниш повелята от САЩ нали? Цялата *** *** ще бъдете изритани в Африка бл изток и Анадола. Ес ще се разпадне заради безобразната ислямска емигрантска политика провеждана от Германия сащ Турция и Израел и СА. Предателите да си обират крушите
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов и останалите на стълба, идва, наближава разплащането
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кариеристчето много ще го боли / отзад !
31
0
 
9
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Време е да се закачим за Русия, след разпадането на ЕС. За всички други сме клозета на Европа.
30
0
 
18
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Англичани ги боли *** за Митов.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено. Парцалените кукли като господинчото чакаха службичка в Брюксел след като приключат с България. Сега не знаят какво ги чака :)))) Просто няма по-голям от кеф това да ги гледаш как са се паникьосали :))))
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години леля Ванга го каза, рано или по-късно България пак ще е с руснаците, кръвните ни братя !
27
0
 
11
 
! Отговори
dc преди 7 години
metai ostavka i begai pri gospodarite.