Референдумите – некоректно политическо средство

Излизането от ЕС ще доведе до разпад на Великобритания
24 юни 2016 11:00, Екип на Bloomberg
37
Референдумите – некоректно политическо средство
Снимка: Reuters

Излизането от ЕС ще доведе до разпад на Великобритания. Шотландия със сигурност ще поиска референдум, тъй като 60% от хората там подкрепят оставането в ЕС. В Северна Ирландия те са около 55%. Твърде възможно е да се стигне до предсрочни парламентарни избори и, ако проевропейски партии ги спечелят, те ще предизвикат отново референдум. Така че още има вратички за спасение. Това коментира политологът Юлий Павлов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Провалът на Камерън беше нежеланието му да прояви политическо лидерство и да конфронтира зараждащите се националистически идеи. Вместо това реши да си играе с тях, като направи референдум", заяви политологът Христо Панчугов. 

Според него никой на Острова не си представя мащаба на събитията, които предстоят. По думите му ЕС винаги е бил по-скоро политически, отколкото икономически проект. "Британците казаха, че той е изчерпан и липсата на лидерство пречи на страните", допълни Панчугов. 

"Глупостта победи и британците скоро ще започнат да го усещат", каза Павлов. Според него референдумите са некоректно политическо средство и единствено швейцарците са се научили да го използват разумно, а не емоционално. 

"Британците се изплашиха от едни несъществуващи чудовища. Оказа се, че за повечето хора миграцията е по-сериозен проблем от икономиката. Миграция от ЕС, която да заплашва Великобритания, няма".

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Референдумите трябва да се забранят.Били волята на народа.На кой народ? Глупавите винаги са повече от умните.Затова винаги референдумите завършват зле.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Палячовциииииииии... Великобритания владееше половината свят като не беше в ЕС... Вашите илюзии за брюкселския бюрократичен рай ще се разпаднат преди Великобритания
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква пошла, гнусна бълвоч е тая статия. Точно лагера за оставане са тия, плашещи народа в случай на напускане. Некоректен бил референдума... обаче е много коректно когато правителството взима решения против желанието и интересите на населението а?
29
3
 
0
 
! Отговори
BG преди 7 години
Ха, ха, ха - Великата Британия последва пътя на Югославия :)))) Не е проблема в референдума, а че в различните части на страната определено са гласували различно ! В Гибралтар например 95 % са били ЗА, ама сега Испания, доволно потрива ръчички как ще си го върне най-накрая !Шотландия определено ще бъде вън от Великобритания, и постепено, постепено англичаните ще заприличат на сърбите, загубили своята империя :)))
28
0
 
0
 
! Отговори
123456 преди 7 години
АМИ СЕГА софрата се разпадаааааааааааа и кво прайме а.
27
0
 
6
 
! Отговори
123456 преди 7 години
1 Референдумът не е политичско средство за постигане на политически цели. 2 Човек без работа, мислещ си че разбира от политика но не е успял да се намърда в нея на сладък пост се изявява като "политолог", "политически анализатор" 3 Силна държава и икономически и финансово не се замисли да постави на допитване въпроса "за" или "вън" от ЕС и не се притесниха от този факт но останалите страни започнаха да се вайкат. И що се вайкат ми щото най готино е да си с мн богати на една софра а не с бедни.
26
1
 
5
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Най безсмислените професии - политолог , анализатор , статистик.Всички получаващи пари отвън да говорят според опорните точки които им спускат.Абе на света има толкова много държави които не са членове на ЕС не виждам да са по зле от БГ.Англия не е била през цялото си съществуване в ЕС който е от 20г.Тревогите са че англичаните няма да внасят голямата вноска в ЕС за да папат гърци и българи.Сега и Франция ако излезе ще се наложи нашите да се чудят какво да краднат !!!!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Референдумите некоректно политическо средство"Значи при референдума на Плвньо гласуваха 31.5% и беше върха на демокрацията и резултатите ме трябваше да се зачитат и бе най демократичното средство.А сега при 72% е некоректно политическо средство.Ега ти и политолозите и демократите.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Референдумите некоректно политическо средство"Референдумът е висша форма на демокрация, г-н "политолог". От изявлението ти оставам с впечатлението, че за теб ЕС е някаква колониална империя, в която държавите нямат право на глас. Забраните ли референдумите, лошо ви се пише, тогава ЕС ще се разпадне със скоростта на светлината.
23
1
 
16
 
! Отговори
циника преди 7 години
Демократите за пореден път затвориха своя закономерен цикъл - тръгвайки от демокрацията стигнаха до отрицанието й и до идеята за "политическия лидер", който трябва да ръководи държавата дори и при враждебно спрямо него обществено мнение. Демократите директно си искат един вожд с мустачки и високо вдигната дясна ръка:))). Ехх, доживяхме англичаните да бъдат наричани "***" от недорасли демократи:))
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво му е некоректното ??? Глас народен - глас божий!!! Някой иска да е обратно,,,
21
2
 
10
 
! Отговори
_ преди 7 години
Проблемът не е в референдумите, проблемът е в преобладаването на инертни и необразовани люде над нормални хора. Достатъчно е да погледнем в Слънчев бряг, за да си направим мнение за средния британец...
20
0
 
20
 
! Отговори
1492 преди 7 години
Живеем във време на най-глупавите Западни политици. Най-напред Обама с ненавременната си намеса в Сирия, оттам и всичко тръгна.. Меркел с автогола с бежанците и Камерън с автогола от центъра с този референдум. По глупави политици Запада не е имал ...Е краят им наближава, но може да е необратимо...
19
1
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
До Анонимен 19Смешко! Кралицата да не ти е Путин? Само гледай как сега Сев. Ирландия и Шотландия се отцепват и пак добре не е хубаво уискито да поскъпва!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След няколко месеца ще четем - демокрацията е лошо нещо.А след още няколко месеца ще четем - ХАИЛ МАЙН ФЮРЕР
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубав ден за европейската демокрация!Следващия ,моля!
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Референдумите некоректно политическо средство"ХА ХА!Най - доброто средство на демокрацията да не се окаже диктатурата а?:):):)
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е една манипулация. Няма да бъде никаква независима Шотландия, Северна Ирландия и т.н. В този смисъл Великобритания ще действа като Русия.
14
1
 
22
 
! Отговори
тцЪ преди 7 години
Що бе, пичове? Референдумите са висша форма на демокрация - хората казват своето мнение относно въпроси, които касаят всички. Защо решихте, че демокрацията трябва да обслужва интересите на демократите?
13
0
 
23
 
! Отговори
Неолибералот преди 7 години
Ми право дума човеко, щом ни не изнася резултато от референдумо мноо ясно, че е некоректно средство. Е ако резултато ни изнасяше щеше да е висшъ формъ на димукрация:)