Последиците от опита за преврат в Турция – неясни

Метежниците може да са разчитали на обществена подкрепа
19 юли 2016 12:44, Екип на Bloomberg
5
Последиците от опита за преврат в Турция – неясни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неуспешният опит за преврат породи два въпроса – дали с този акт се слага край на опитите за военен преврат в турската история или може да се отключи още повече инстинкта за самосъхранение на военните, в резултат на което да последва още по-силен отпор от тяхна страна. Това каза главният редактор на "Zaman – Bulgaria" Мехмед Юмер в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него една от хипотезите за извършването на опита за преврат е, че метежниците са разчитали на обществена подкрепа. По думите му умишлено този акт не е бил извършен в късните или ранните часове на нощта.

"Вероятно военните, участвали в опита за преврат, са разчитали на това, че има обществено недоволство срещу правителството предвид извършването му след 22:00 часа - време, в което все още има движение по улиците", коментира той.

На този етап последиците от опита за преврат са много неясни, посочи още Юмер.

"Не може да прогнозираме какво би станало, ако има смяна в ръководството на страната. Близо 3000 магистрати са заловени, а броят на военните достига 7000. Над 1500 служители в държавната администрация, обвинени във връзка с организирането на преврата, са освободени от работа. Обществото е неспокойно", допълни главният редактор. Наблюдава се обезсилване на армията, чистка сред държавната администрация и магистратите в Турция.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Tozi Umer e predstavitel na v , Zaman ,koito e rojba i se finansira ot Gulen kakvo da mu slushame na tozi bratvejite . Erdogan shte upravliava Turcia oshte dalgo vreme zashtoto e podkrepen ot goliama 4ast ot naroda na Turcia , tova i shtatite ne go o4akvaha kogato sa zamisliali tozi prevrat
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви да са последиците след като заловените са безпартийни по прицип,нечленуващи при заемане на държавни длъжности,а от партията която управлява непроизтичя преврата,няма несъгласни както и от другата която опозиционира в парламента им и също притиснени и притиснати протестъри по площадки за изяви,което означава,че на техните места,а те не са малко като служители в държава да доидат дръги испълнители на испълнителна държава и други с препоръки за оправност,желаещи не липсват за в момента.
3
2
 
2
 
! Отговори
преди 7 години
Армията е притисната в ъгъла и всеки момент може да започне война в Турция. Хората осъждат задържанията и линчовете срещу войниците, напрежението ескалира с всеки изминал час. Обезглавилите войника защитници на Ердоган са убити и покрай тях се започна една игра на която никой не и знае края!
2
0
 
5
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Тази фигура на Мехмед Юмер е твърде СПОРНА за дависи постоянно пред зрителите ни в страната и да дава подвеждащи изявления,далече от турската действителност. През месец юни аз бях на посещениев Турция и с очите си видях явната подръжка от страна на бедните хоратам към Реджеп Ердоган !Така че не вярвам някои от военните да е смятал че ще получат гражданска или парламентарна подкрепа, както и стана в действителност !Всичко това води ОТНОВО до мисълта за предварително подготвен сценарии !?
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последиците ще са - гражданска война в основата на която ще стои президент ислямист. България да засили границата с Турция. Дълбоко се надявам Тръмп да спечели изборите и тогава ислямиста ще бъде ВЪН от НАТО!