160 000 руснаци в петиция "за" оставка на Медведев

Той посъветва учителите: Търсете си друга работа, ако заплатата ви е ниска!
5 авг 2016 15:52, Елка Василева
55
160 000 руснаци в петиция "за" оставка на Медведев
Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters

Над 160 000 души подписаха днес петиция, с която настояват за оставка на руския премиер Дмитрий Медведев след негови думи по адрес на руските учители, предаде Франс прес.

Неотдавна той препоръча на преподавателите, които смятат, че заплатите им са ниски, да си потърсят работа на друго място. Този съвет той даде в разгара на икономическата криза в Русия и месец и половина преди парламентарните избори, насрочени за 18 септември.

Правителството трябва да бъде ръководено от компетентен, честен и начетен човек. Днес ние сме свидетели на обратното, се казва в сайта, в който е качена от вчера петицията. Той е с адрес change.org.

Учителската професия е призвание. Ако искате да печелите пари, има много други места, заяви във вторник Медведев на конференция в присъствието на млади учители.

Вие сте възрастни хора. Ако ми задавате въпроса защо след университета сте зле платени, какво мога аз да ви отговоря? Запишете се да учите нещо по-добро, направете така, че да печелите повече, каза Медведев.

Средната заплата на руските учители през настоящата година е 32 000 рубли (440 евро), според руската статистическа агенция Россат. Между отделните райони на страната обаче има доста големи разлики в заплащането на труда на преподавателите. Руските учители са част от онези категории работещи в Русия, които бяха най-засегнати от намаляването на покупателната способност, породена от спада в цените на петрола и западните санкции, наложени на Русия заради украинската криза.

Руският президент Владимир Путин обеща да подобри нивото на живот на хората при завръщането си на президентския пост през 2012 г. Но правителството реши в продължение на две години да не увеличава възнагражденията въпреки инфлацията.

Думите на премиера по адрес на учителите породиха протести в социалните мрежи и възмущение в руската преса.

Преподавателите не трябва да са доброволци, написа независимият в. "Новая газета". Той допълни, че цинизмът не може да бъде основата на политиката на правителството.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че петицията за оставка на Медведев не заслужава внимание.

Медведев предизвика възмущение през май, след каза на пенсионерите в Крим, оплакващи се от ниския стандарт на живот: "Пари няма, но вие не се предавайте!".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
32 000 рубли ама как ги смятат Университетските преподаватели 45 000 обикновен даскъл 23 000 а като разкараш и данаците
38
0
 
3
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Учителите навсякъде плещят едни и същи глупости. Било призвание - бля,бля,бля. Човек, който има знаниета за нещо, за което няма уменията не може да търси милиони. Колкото толкова
37
5
 
7
 
! Отговори
руски трол преди 7 години
381 долара средна заплата у Руско и по 1500 долара наем за малък апартамент. Честито на печелившите.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука ситуацията е малко "думам ти дъщеря, сещай се снахо"И питомците в яслите знаят, че нещата в Русия зависят от Путин, а не от Медведев.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, не зная дали четеш коментарите или като чукчите само ги пишеш, но ако ги четеш то вие украинците и те- руснаците имате един общ враг. Както някой написа вълчата олигархия, която и в двете страни е една и съща. Тази вълча олигархия ще ви съска едни срещу други, било руси, малоруси или поляци докато и един славянин не остане сред живите. Запомни ми думите, ще дойде ден и сам ще се убедиш в това.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Путин му е лесно, нефт, газ, диаманти, резултат 2 милиарда долара. Разбира се, че ще се учи от Боко. Няма невт, газ и диаманти, даже златото го гепят янките, а резултатът му е двойно по- голям.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средняя зарплата в российской системе образования в 2015 года составляла 25 797 рублей в месяц, в том числе в:- начальное общее образование - 18 711 ( окло 240 евро)- среднее (полное) общее, начальное и среднее проф. образование - 24510 ( около 320 евро)- Высшее профессиональное образование - 31697 ( около 420 евро)Данни Росстат
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се само на Бойко ли се учи от Путин или обратното :) иначе действително посочената в статията сума от 440 евро за средна учителска заплата е невярна, средната учителска заплата е в рамките на 15 хиляди рубли ( около 400 лева), сега общо в министерство на образованието може и да е към 30 хиляди, но там влизат и заплатите в университетите, академиите, колежите, администрацията и т.н и т.н ....
31
0
 
3
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Като е токова евтино в Русия, защо Москва е един от най-скъпите за жиевене градове в света?
30
1
 
3
 
! Отговори
... преди 7 години
440Евро? да пробват в България на 440лв :)
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте какво прави Ердоган с учителите! Медвед, какво чакате още?!
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига ***, резни! Когато Боко каза на студентите при същия въпрос зададен му от тях, да ходят на село и да копаят картофи и пасат вакли агнета, някой поиска ли му оставката? Никой не посмя да гъкне!Руските офицери от службите са с високи заплати, защото не са руснаци. В Русия руснаците взимат най- ниски заплати, колкото да има за водчица. Медведев също не е руснак, Путин, Песков, Милер тоже не русские.
27
1
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
А защо близо 4 милиона руснаци живеят постоянно в САЩ?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учительспросил Медведева, почему учителя ипреподаватели вРоссии получают зарплату в10000 15000 рублей вмесяц, аофицеры полиции исиловых ведомств 50000 рублей ивыше.______Това е въпроса към Медведев, за какви 440 евро средна заплата на учителите в Русия говорите, средната учитекска заплата в Русия е 150-200 евро, ТОВА Е! Затова е и възмущението на руснаците
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пари няма, но вие не се предавайте" хахаха добре им го е казал!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и аз винаги това съм казвал ,другото си е лицемерие.Като не ти харесва напусни
23
3
 
7
 
! Отговори
Реджеб преди 7 години
В България една мед.сестра започва с 200 евро Гурбетчия.Учител взима по 300 евро а полицай 350 евро. Докато между цените в Кауфланд в България и между цените в Кауфланд в Германия няма разлика. Единствената разлика е в качеството.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯТи по добре виж клипове от мизерията в евроатлантическа България или гетата в Америка.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бензина е 36 рубли, билет за градския транспорт в Москва започва от 30 рубли, а там заплатите са по 80 хил рубли.
20
3
 
4
 
! Отговори
Реджеб преди 7 години
Донякъде Гурбетчия - Пенсилванеца е прав за Русия но 440 евро учителска заплата няма в България докато цените в Русия са по ниски от цените в България.