Кюрдите – американският съюзник в Сирия

В Сирия нанесоха на ИД едни от най-големите поражения
26 авг 2016 17:00, Анисия Иванова
25
Кюрдите – американският съюзник в Сирия
Снимка: БТА

Калените в боя сирийски кюрди доказаха своя дух в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и обособиха автономна зона в северната част на Сирия. Тяхното настъпление обаче смути Турция, която прати в сряда танкове през границата срещу "Ислямска държава" и поиска от кюрдите да се изтеглят от завладяната наскоро територия.

Напрежението между Турция и кюрдите изправя един срещу друг съюзник от НАТО и най-ефективната марионетка на САЩ в сложната гражданска война в Сирия. Турция, която се бори с кюрдски бунтовници в югоизточната си част, е все по-разтревожена от евентуално разширяване на кюрдския анклав към нейна територия, така че може би е на пътя към конфронтация с тях.

Още по темата

Кюрдите са голяма етническа група в Близкия изток, населяваща територия, простираща се в части от Турция, Сирия, Ирак и Иран. Броят им е приблизително 30 милиона, около 2 милиона от които живеят в Сирия. И в четирите страни кюрдите открай време са маргинализирани, което поражда желания за независимост или автономия. Сирийските кюрди, които са около 10 процента от населението на страната, получават право на гражданство едва през 2011 година. Така президентът Башар Асад опитва да привлече малцинствената група на своя страна в ранните дни на избухналото срещу него въстание.

Основната кюрдска политическа сила в Сирия, Партията на демократичния съюз (ПДС), извлече ползи от негласното споразумение за ненападение с Асад още от първите месеци на войната. Тогава сирийската армия се изтегли от голяма част от Североизточна Сирия, за да се бие с бунтовници в други райони на страната, което позволи на кюрдите да си обособят автономна зона.

Военното крило на партията, "Сили за защита на народа" (СЗН), след това разшири този анклав, сражавайки се срещу "Ислямска държава" с помощта на американски въздушни удари. Кюрдите се придвижват на запад през последната година и половина и по-рано този месец превзеха град Манбидж, ключов снабдителен център за "Ислямска държава" на запад от река Ефрат. Сега те контролират цялата северна граница на Сирия с Турция с изключение на един 50-километров участък.

ПДС влезе в съюз с арабски бойци в група, известна с името Сирийски демократични сили (СДС), която има подкрепата на САЩ. Тя нанесе на "Ислямска държава" серия от големи поражения, изтласка екстремистите от границата с Турция и напредна към Ракка - де факто столицата на самозвания ислямски халифат.

Победите на бойното поле донесоха все по-голяма подкрепа от страна на Запада. Днес Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия имат свои специални части, прикрепени към сирийските кюрди. САЩ казват, че техните 300 военнослужещи изпълняват съветническа роля. Никоя друга група в Сирия не е получила подобна подкрепа от Запада.

Турция гледа на ПДС като на филиал на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от три десетилетия води бунт в Югоизточна Турция. Анкара се страхува от създаването на кюрдска автономна зона по протежение на южната си граница и поиска ПДС да се изтегли на изток от Ефрат.

ПДС е в напрегнати отношения и със сирийските бунтовници, борещи се за отстраняване на Асад, които гледат на кюрдската партия като на притурка на правителството. Като доказателство те изтъкват кюрдските териториални придобивки от миналата пролет в контролирана дотогава от бунтовници територия след сирийски и руски въздушни удари. ПДС отрече тези твърдения и заяви, че се бори за демократично самоуправление. Турция е водещ спонсор на сирийските бунтовници.

Носейки се на вълната на военните успехи, ПДС обяви през март, че ще настоява за федерализиране на Сирия след края на войната, което бе сигнал за тревога за повечето от останалите играчи в конфликта, които гледат на това като план за отцепване.

Дамаск и Анкара са твърдо против кюрдското предложение, което може би е първото нещо, за което двете страни са на едно мнение. Само няколко дни след като сирийски военни самолети бомбардираха кюрдски позиции в Хасака, Турция се съгласи Асад да има известна роля в политическия преход в Сирия, смекчавайки дотогавашното си упорито искане за незабавно оттегляне на сирийския президент.

Турски танкове и специални части преминаха в сряда границата и помогнаха на около 1500 сирийски бунтовници да превземат граничния град Джараблус от "Ислямска държава". Въпреки че основната мишена бе "Ислямска държава", операцията бе до голяма степен възприета като засилване на действията срещу кюрдите, окопали се малко по на юг, в Манбидж.

Турция отново поиска те да се изтеглят на изток, а вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който бе на посещение в Турция, каза, че ако не го сторят, това значи край на американската подкрепа - признак, че дори Вашингтон е разтревожен от нарастващата кюрдска мощ.

Ако регионалните сили се боят от устрема на ПДС, кюрдите се опасяват, че отново ще бъдат използвани като пионка в междудържавни игри. Няма да им е за пръв път.

ПКК действаше свободно в Северна Сирия по време на президента Хафез Асад, когато той бе на нож с Турция - до 1998 г., когато Асад прогони почитания й лидер в рамките на затоплянето на отношенията с Анкара.
Оттеглянето на иранската подкрепа за кюрдския бунт в Северен Ирак през 70-те години на миналия век остави кюрдите на произвола на Саддам Хюсеин, чиито сили избиха десетки хиляди от тях през следващите две десетилетия, включително с отровен газ. САЩ, които подкрепяха Саддам в иракско-иранската война, не се намесиха.

Днес кюрдите в Северен Ирак разполагат с такава автономия за каквато сирийските могат само да мечтаят. Но дори кюрдското правителство в Ербил, което е зависимо от добрите отношения с Анкара, за да може да изнася петрол, подкрепи турската намеса в Сирия. То заяви, че на ПДС не може да бъде позволено да застрашава регионалната сигурност. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: кюрдиСАЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 7 години
Тази информация е толкова вярна, колкото факта, че слънцето изгрява от запад
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквайте скоро повсеместни загуби на кюрдите на всички фронтове. Ще спре доставката им на оръжие и от двете страни. Сирийските кюрди вече не ги бройте.
15
0
 
2
 
! Отговори
gtedxfctg преди 7 години
До Анонименima i oshte edna prichina kazva se che pod pochti cqla siriq ima tolkova bogatstvo che sha q napravat na nishto za da go zemat,No koi shte go zeme tova bogatstvo??? 1000% USA
14
1
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Поведението на кюрдите бе определено като голямо предателство, имайки предвид, че сирийските кюрди са в голямата си част бежанци от Ирак по време на ерата Саддам Хюсейн, намерили спасение в Сирия. Освен това армията на Асад е предоставила в началото на войната оръжие на кюрдите, вкл танкове, за да могат да се защитават. Затова сирийците, след ултиматума и сраженията за Хасака, ги нарекоха крадци на земя и предатели!...и май не без основание.. След турското нахлуване кюрдите разбраха че са пионки
13
1
 
11
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Така под давлението на САЩ, кюрдите нарушиха пакта за ненападение с Асад, което драматично разбърка пасианса от противоречиви интереси в Сирия. След даденото с отвращение негласно съгласие от Дамаск и Москва, Турция нахлу в Северна Сирия и спря кюрдското настъпление, което беше хитър ход на Ердоган, който принуди Вашингтон да избира между Турция и сирийските кюрди! Естествено САЩ не може да си позволи да загуби Турция, поради което предаде кюрдските си "съюзници" - марионетки...
12
2
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Интересът на САЩ разбира се не е толкова някаква борба с ИД, а свалянето на Асад от власт, или ако това се окаже невъзможно, то поне разпарчетосване на Сирия. Кюрдите се оказаха идеалната пионка за реализиране на този план! Ето защо окуражени от САЩ кюрдите миналата седмица забиха нож в гърба на Асад, като поставиха ултиматум правителствената армия да напусне провинциалната столица Хасака или ще бъдат избити! Това е причината сирийските ВВС да бомбардират Хасака, поводът го дадоха кюрдите!
11
2
 
5
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
До бореца Много точно казано, "прелъстени и изоставени"! САЩ залагаха на много проксита в тази война, включително ИД в самото й начало, но поради крайния ислямизъм и терористична идеология на всички тях беше невъзможно да ги подкрепят на 100%. Затова сега само полуофициялно само ги тъпкат с оръжие! Предвид тази безизходица Обама най-после се фокусира върху кюрдите като съюзник в "борбата" с ИД, което направи противно на интересите обаче на съюзника си Турция....
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До борецаИ акъла ти като на борец. Руски.
9
3
 
10
 
! Отговори
бореца преди 7 години
Връзките между САЩ и кюрдите е като операта "Прелъстена и изоставена" така че ние също трябва да си имаме много на наум!Освен това САЩ нямат приятели а само вечни интереси!Ако не знаете ами да Ви го кажа САЩ имат договори за военна помощ само с три страни - Великобритания,Израел и Турция така че ние не фигурираме никъде и все си мисля че скоро САЩ ще ни пожертват в името на своите интереси в Турция и може да си затвори и трите очи ако Турция реши на направи кипърски вариант и у нас!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случаят България е враг на КюрдитеЗащото е под пряк контрол от Анкара и Екстрадира хора от кюрдските маси по молба на ЕрдоганПо смешното е че е един вид враг и на САЩ понеже САЩ подържат Кюрдитските бунтовници
7
0
 
2
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
До Разделяй и Владей.Не е Мустафа, а Масуд Барзани.
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите не бяха ли приятели на Путин, нали щеше да ги въоръжи срещу турция?
5
1
 
13
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Разделяй владей! Това каубоите го владеят до съвършенство.
4
2
 
13
 
! Отговори
Разделяй и Владей. преди 7 години
На времето руснаците въоръжиха кюрдите на Мустафа Барзани.Кюрдите се оказват мощен инструмент завъздействие на Сирия,Ирак и Турция.Сега САЩ преследват свои цели в който кюрдите са пак пешка в голямата геостратегическа игра.Но кавото и да се пише и говори кюрдите имат свръх висок естествен прираст.Тук Ердоган губи и затова той се обърна към турските жени да оставят кариера и да раждат.При достигане на критичната маса на демография експлозията ще бъде голяма която ще взриви още повече този район.
3
8
 
14
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРти си украински неонацист, ами *** там!
2
5
 
12
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Приятелски огън (Friendly fire) - made in USA
1
4
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Тези статии за ваша лична употреба или успокоение ли си ги пишите?Америка няма съюзници, та използва други нации като сво инструмент.Употребените инструменти се изхвърлят.Офанзивата на Турция в Сирия е насочена срещу кюрдите, правете си изводи.