САЩ и Русия се разбраха за мира в Сирия, ще бистрят детайлите

Трябва ни нещо ефективно, каза Кери след срещата с Лавров
27 авг 2016 08:02,
38
САЩ и Русия се разбраха за мира в Сирия, ще бистрят детайлите
Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след продължилата си до късно снощи среща в Женева с руския си колега Сергей Лавров, че двамата са постигнали "яснота" за примирие в Сирия, но остава да бъдат доизработени детайлите, предаде Асошиейтед прес.

След близо 10-часови разговори с прекъсвания в Женева вчера Кери каза, че "в огромната си част" техническите обсъждания по стъпките за подновяване на режима на спиране на огъня и подобряване на хуманитарния достъп са завършени. Той посочи, че експертите от двете страни ще останат в швейцарския град, като целта им ще бъде в следващите дни да финализират въпросите, останали нерешени.

Вчерашната среща се проведе месец след като Кери и Лавров обсъдиха в Москва неуточнен брой и неуточнено какви действия за подновяване на примирието. Но както и в руската столица, нито Кери, нито Лавров разкри детайли около тях, отбелязва Асошиейтед прес.

"Не искаме споразумение само за да имаме някакво споразумение", каза Кери след снощната среща с Лавров, цитиран от Ройтерс. "Искаме да имаме нещо, което да е ефективно и което да работи за народа на Сирия, което да направи региона по-стабилен и по-сигурен и да ни доведе тук в Женева на масата за преговори, за да намерим политическо решение."

"Мисля, че в най-скоро време ще представим плодовете на нашите съвместни усилия", каза Лавров, цитиран от ДПА.

И двамата първи дипломати дадоха ясно да се разбере, че около спирането на огъня все още има различия за преодоляване, но и двамата посочиха, че решението е много близо.

Те дадоха също да се разбере, че разграничаването на подкрепяните от САЩ бунтовници от свързания с Ал Каида Фронт "Ан Нусра" е бил един от проблемните въпроси в преговорите, отбелязва ДПА.

Русия и САЩ се договориха по конкретни направления в работата с Дамаск и сирийската опозиция, посочи Лавров, цитиран от ТАСС.

"Договорихме се по конкретни направления, по които ще работим с двете страни. Русия с правителството на Сирийската арабска република, а САЩ с опозицията", каза руският министър на външните работи. "И ние, и американските ни колеги ще работим с регионалните партньори."

Лавров заяви също, че каналите за взаимодействие между Русия и САЩ могат реално да подпомогнат усилията за постигане на решение за Украйна "в нормандски формат".

"Ценим заинтересоваността на САЩ, на сегашното американско правителство да бъде подпомогнат процесът по изпълнение на Минските договорености", посочи той. "Ние имаме два канала, които редовно задействаме. Смятаме, че тези канали могат реално да подпомогнат усилията, които се предприемат в нормандски формат."  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
асад ще го приберат в русия а ,ислямистите в белия дом и ще настъпъ мир.само не знам как ще съжителтват ислямисти и ционисти в помийната яма сащ
20
0
 
1
 
! Отговори
Бате Рашо преди 7 години
Прочетох ви коментарите , бе пичове !Струват ми се много обнадеждаващи и оптимистични !?На мен отново цялата работа ми изглежда "Пунта мара" и всичкоотново е прах в очите на Световното обществено мнение, тъй катои на двете Велики сили в скоро време им предстоят ИЗБОРИ !!!За какъв мир ми говорят тези "смешковци", като Главните участницив този изкуствено създаден от тях конфликт си стоят незасегнати и "пращящи от здраве" - Войската на Хафез Асад и Ислямска държава/техните свидни рожби/!?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умно, в Северна Сирия Да,но в Западна Турция Не, ТОВА Е ДОБРЕ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ! Поне веднъж САЩ и Русия косвено да играят за нас Българите!!!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eto taka sa praveli i armencite navremeto,izbivali sa mirni hora v Anadola,sega koeto pra vqt kyurdite,i rezultata go znaete,.may kyurdite chaka sashtata sadba,i te izbi at ne vinni hora,kakto e trugnalo pak shte se govori sled sto godini za uj genocid
17
0
 
9
 
! Отговори
гтф преди 7 години
до някъде има логика наистина, големите нямат сметка ако има друга силна и независима държава в света. Подобно на балканите - раздробени, разединени, слаби, ограбени и пропити от корупция.
16
12
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Никой няма да унищожава Турция, тя е натовски съюзник.Ще унищожат руския съюзнкик Сирия.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдистан е почти готов и няма да отстъпва по площ на Турция.Анадола и голяма част от Ирак влизат в Кюрдистан.Кюрдистан ще е икономически силна държава а ако големите се раберат за черно море то турците са чао в трета глуха,САЩ повече полза от тях няма да имат
14
10
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 7 години
10 ЧАСА СА ГОВОРИЛИ,КАКВО ТОЛКОВА МОЖЕ ДА ГОВОРИ ЧОВЕК 1О ЧАСА ??????????????ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААСИГУРНО СА МИСЛИЛИ ВАРИАНТ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ СРЕЩУ ЕРДОГАН,НО ЗАСТРАХОВКАТА НА ЕРДОГАН Е КИТАЙ, И КИТАЙ Е ЗАД ЕРДОГАН :)))))))А НА КИТАЙ НЕ ИМ ПУКА НИТО ЗА САЩ НИТО ЗА РУСИЯ :))))))))ПЕРФЕКТЕН ХОД НА КИТАЙ, ЩЕ ГРАНИЧИ С БЪЛГАРИЯ ,ДО РЕЗОВО ТУРЦИЯ И КИТАЙ ЩЕ СТРОЯТ АЕЦ :)))))) РЕШЕНО Е :))))))
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо недоумявам тез на снимката как могат да мелят брашно заедно след като са насочили ракети едни срещу други ?!?!?!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринМЕЧТИТЕ СА БЕЗПЛАТНИ :))))))))КРАЯТ НА ТУРЦИТЕ Е МЕЧТАН ОЩЕ ОТ ДРЕВНИТЕ КИТАЙЦИ ПРЕДИ 4000 ГОДИНИ,:)))))))))ТВОЯТА МЕЧТА Е НА 4000 ГОДИНИ :)))))))НЕВЪЗМОЖНА МЕЧТА :))))))
11
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Кво се пените за тая смешна Турция не мога да разбера.... Не разбрахте ли,че с нея е свършено??!!!
10
6
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
САЩ от дълго време натискаха Турция да си свърши работата, заради която я хранят 50 години. Ердоган се дърпаше.Ердоган свали самолета, за да предизвика Русия, а от там и САЩ, за да влиза в Сирия сам.Но в крайна сметка го прикараха да вади кестените от огъня.А на кюрдите ще им направят държава от иракска и сирийска територия, за да уравновесяват Турция.Това не е толкова зле.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Края на Турция който не ми вярва да види реакцията на Бойко Борисов хахаха
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите ще окьрвавят Турция с бомби камикадзета ще има много жертви туризма е погребан икономика няма лири сьщо турците са гладни брадясали джамагистанци Турция ще бьде раздирана по парченца
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко се промени в Турция атентатите тепьрва започват с страшна Ердоган се мьчи да закрепи позициите си след преврата Турция не я чака нищо добро
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция най-накрая се намеси и побързаха с решенията. Побързаха да си припишат заслугите. За всички обаче е ясно кой решава в Сирия.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбрали са се да избият още невинни хора, тази проклета война можеха да го спрат ако искаха
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ СИ БЪБРЯТ В ЖЕНЕВА 10 ЧАСА ?????????10 ЧАСА СИ БЪБРЯТ :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))ЗАЩОТО ДЕТАЙЛИТЕ ГИ БИСТРИ ЕРДОГАН :))))))))))))))СНОЩИ И ПУТИН И КЕРИ НЯКОЛКО ПЪТИ СА РАЗГОВАРЯЛИ ПО ТЕЛЕФОНА С ЕРДОГАН :))))))))))СИРИЯ Е ЗАДНИЯ ДВОР НА ЕРДОГАН :))))
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не са се разбрали. Краварите ще удължават агонията си и ще мучат до последно. Защото са *** и не схващат че вече са загубили. МУУУУУУУУУУУУ
2
4
 
18
 
! Отговори
ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНИ преди 7 години
СЛЕД КАТО ЕРДОГАН НАХЛУ В СИРИЯ С ТАНКОВЕТЕИ ИД И КЮРДИТЕ СЕ РАЗБЯГАХА И ПУШЕК СЕ ВДИГА ,ВСИЧКО КОРЕННО СЕ ПРОМЕНИ, ВСИЧКО ЖИВО ИЗПАДНА В ПАНИКА,А КЕРИ СНОЩИ ОБЯВИ :" САЩ Е ПРОТИВ НЕЗАВИСИМА КЮРДСКА АВТОНОМИЯ В СИРИЯ "ТУРЦИТЕ ЗА 12 ЧАСА ПРЕВЗЕХА МИНИРАН ГР. ДЖЕРАБЛУС,ЗА 12 ДЕНА ЩЕ ПРЕКОСЯТ ЦЯЛА СИРИЯ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ :)))))))))ТУРЦИТЕ ПОКРАЙ ПКК ИМАТ ОПИТ, КОЙТО НЯМА НИКОЯ ДРУГА АРМИЯ В СВЕТА :))))ТУРЦИТЕ НЕУТРАЛИЗИРАХА МИНИТЕ ЗА НЯКОЛКО ЧАСА :))))