Китайците обичат Мао Цзедун и 40 години след смъртта му

Хората масово смятат Мао за велик лидер, но някои са крайни
12
Китайците обичат Мао Цзедун и 40 години след смъртта му
Снимка: Reuters

Хиляди китайци се наредиха днес на опашка пред мумията на Мао Цзедун, за да отдадат почит на основателя на Китайската народна република в деня, на който се навършват 40 години от неговата смърт, съобщи БТА като цитира Франс прес.

Както всеки ден, пред мавзолея на площад "Тянанмън" в центъра на Пекин се е образувала тълпа.

Но на днешния 9 септември човек трябва да чака повече от два часа под слънцето, за да влезе в огромната сграда и да прекара няколко секунди до трупа на диктатора, облечен в известния си сив костюм.

Въпреки че много китайци продължават да възприемат Мао като основателя на "Нов Китай" през 1949 г., неговата памет остава опетнена от катастрофалната политика на "Големия скок напред" (1957 г.), която води до повсеместен глад, взел живота на десетки милиони, и тоталитарното насилие през "Културната революция" (1966-76 г.).

В Китай днес няма никакво организирано възпоменание за годишнината от смъртта на Мао и медиите също са съвсем дискретни, което е признак за неудобство от историята на "Великия кормчия", отбелязва АФП.

Англоезичната версия на националисткия в. "Глобал таймс" все пак отрази годишнината.

"Хората масово смятат Мао за велик лидер, но експерти предупреждават, че има крайни възгледи за него - някои още го боготворят и се стремят да оправдаят всичките му грешки, докато други отричат всичко положително, което е оставил в наследство", пише вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: КитайМао Цзедун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Пугачов преди 7 години
Добре че навремето Китайската компартия се опъна яко на тези "лудитеот площада" защото ако техните седесари бяха взели властта там,сега страната им щеше да представлява една ограбена и необятнапустиня по средата на континента Азия. А китайците щяха да плъзнат като бежанци по цял свят и да чакат по лагери оградени с телени мрежи, мизерни помощи от Меркел и Обама !?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смятат така щото не са му преживели безумията на собствен гръб ми за чели светлите захаросани истории на местната комунистическа пропаганда.Ако някой ги изкара да работят по 12-14 часа на ден и в студ и пек да изпълняват тежък физически труд за норма като наказанията са бой с пръчки илишаване от храна и вода както е било по времето на "големият скок напред" мноого бързо ще му разлюбят безумията.Пиячката му за месец е струвала повече от храната на няколко града.Не,че пиел много,просто с вкус.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не би ли трябвало вместо Мао да отдават много почит и уважение на Дън Сяопин?
7
5
 
4
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Все пак Мао Цзедун поема разбита държава на практика в гражданска война и я прави фактор в световната политика, подготвя и почва за по-късните реформи. Също не допуска недоразумения като Хрушчов и Горбачов в управлението и така избягва разсипване на държавата. Има и много грешки и ненужни жестокости, но като цяло положителното е повече - анализите на дейността му показват около 70% правилни решения, процентът е приблизително колкото при Сталин и над три пъти по-голям от този на Хрушчов и Брежнев
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мао беше истински философ и по метода на Дарвин изтреби плевелите в обществото като умори от глад 10% от населението.
5
3
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Знаете ли кое е най-хубавото на китайците?Това, че не са "западна" цивилизация ;-)btw, китайците бафамамито на капитализъма с едно щракване на пръстите.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарни са защото ги направи хора макар и насила.
3
3
 
3
 
! Отговори
Allahh преди 7 години
Може тази любов да е безз избор. Дето се вика - хубаво е да обичаш, че съседа гледа
2
5
 
6
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Нашите вaтeнки пък обичат cифилиcтичнaта Мумия Xулянов.
1
4
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Благодарни са му сигурно, че по подражание на Сталин е избил с глад повече китайци от японците през Втората световна.