ЕП одобри Парижкото споразумение за климатичните промени

Следващата стъпка е бърза ратификация в 28-те страни членки на ЕС
4 окт 2016 17:45, Елка Василева
4
ЕП одобри Парижкото споразумение за климатичните промени
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент одобри споразумението от Париж за мерки срещу промените в климата, предадоха АП и Ройтерс.

В присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун 610 евродепутати гласуваха "за", 38 - "против" и 31 се въздържаха. Това решение ще доведе до едновременното ратифициране в 28-те страни от ЕС на споразумението за ограничаване на глобалното затопляне. Очаква се това да стане още тази седмица и в петък в ООН да бъде представен законовият документ, че ЕС се присъединява към споразумението.

За да влезе в сила, Парижкото споразумение за ограничаване на вредните емисии в атмосферата трябва да бъде ратифицирано от минимум 55 държави, които да излъчват най-малко 55 на сто от тези емисии. Досега споразумението е ратифицирано в 62 страни, но на тях се падат само 52 процента от емисиите. Присъединяването на страните от ЕС ще означава прекрачване и на втората необходима граница.

"С действието, предприето от Европейския парламент, съм убеден, че много скоро ще можем да преминем прага от 55 процента и това е въпрос на няколко дни", каза днес Бан Ки Мун след вота на евродепутатите.

Парижкото споразумение цели намаляване на газовите емисии, предизвикващи парников ефект, чрез намаляване на потреблението на изкопаеми горива. Целта е да се ограничи глобалното затопляне с повече от два градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Трийсет дни след като ратификационните документи постъпят в ООН, договорът влиза в сила. После ще има достатъчно време да започне неговото прилагане преди следващия кръг от преговорите за климатичните промени, насрочен за ноември в Мароко, отбелязват агенциите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно когато свършат договорите на Американските централи 2024г и са спечелили няколко милярда точно тогава ще приемат тоя закон.Също така очакваите 2025 г да забранят автомобилите с ДВГ.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това означава, че в най скоро време ще забранят електроцентралите на въглища. Това се говореше в случай на ратификация. А ние имаме само половин Козлодуй, който догодина руснаците ще затворят заради изчерпване на ресурса му.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Легалният световен рекет е факт!Плащайте за да дишате плебеи.