Ердоган, Путин, Алиев – една снимка за пример на... Запада

Турският печат за посещението на Путин в Истанбул
Обновена: 11 окт 2016 11:05 | 11 окт 2016 10:44, Елка Василева
205
Ердоган, Путин, Алиев – една снимка за пример на... Запада
Илхам Алиев, Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Посещението на президента на Русия Владимир Путин в Истанбул, където той участва в 23-ия Световен енергиен конгрес, е водещата тема на турския печат днес.

"Енергиен съюз" ("Хабертюрк"), "Стратегически подписи. Енергийният конгрес се превърна в турско-руска среща на върха" ("Йени шафак"), "Историческо споразумение" ("Ватан"), "Среща на приятелството" ("Сабах"), "Исторически подписи за гигантски проект" ("Стар"). Това са част от заглавията, поместени на първите страници на част от водещите турски издания днес по повод визитата на Путин в Турция и подписването на редица споразумения.

Путин пристигна в Истанбул за участие в 23-ия Световен енергиен конгрес. След участието в конгреса Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган имаха двустранна среща в двореца Мабейн. Разговорите продължиха 1 час и 40 минути, след което дадоха съвместна пресконференция.

Още по темата

Погледите на всички вчера бяха насочени към 23-ия Световен енергиен конгрес и главно към руския президент Путин, който пристигна в Турция за първи път след кризата, разразила се след свалянето от Турция на руския бомбардировач на 24 ноември.

Путин пристигна от Сочи на летище Ататюрк в 13:25 часа и бе посрещнат от турския вицепремиер Нуреттин Джаникли, валията на Истанбул Васип Шахин, турски и руски представители, пише "Сабах".

По повод визитата на Путин на летище Ататюрк бяха въведени драконовски мерки за сигурност. След пристигането му той потегли за Истанбулския конгресен център. В ескорта на руския лидер имаше около 30 коли. Затворени за движение бяха булевардите, по които се придвижи ескортът на Путин, а полицейски хеликоптер кръжеше над колоната. Вниманието на журналистите бе привлечено и от факта, че в залива в района на Долмабахче имаше и военен кораб, посочва "Сабах".

При пристигането в конгресния център Путин влезе в залата заедно с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата започнаха приятелски разговор още на стълбите, пише изданието, като посочва, че Путин е бил настанен между Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Турските издания акцентират върху подписаното късно снощи междуправителствено споразумение (между Русия и Турция) за реализиране на проекта за газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни - Александър Новак и Берат Албайрак, в присъствието на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

В. "Ватан" извежда на първа страница редица от въпросите, по които вчера Турция и Русия се договориха. Освен изненадващото подписване на споразумението за изграждането на "Турски поток" Путин съобщи, че Анкара ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта.

Изданието посочва, че Анкара и Москва са се договорили и за ускоряване на проекта за строежа на атомната електроцентрала "Аккую".

"Край на забраната за износ на турски плодове и зеленчуци в Русия", пише още на първата си страница "Ватан", като добавя, че за Турция отново е отворен огромният руски пазар за селскостопанска продукция.

Ердоган заяви снощи, че процесът на нормализация на отношенията между Турция и Русия ще продължи.

Лидерите обсъдиха още редица регионални въпроси, сред които ситуацията в Сирия.

В. "Стар" публикува на първата си страница снимка на лидери на енергийния конгрес, сред които са Ердоган, Путин, Алиев и редица близкоизточни лидери. До снимката е написан коментар - "Тази фотография да послужи на Запада за пример".

Изданието цитира президента на Турция Ердоган, който е припомнил, че преди три месеца в Турция бе извършен опит за преврат и е благодарил на чуждестранните лидери за участието в енергийния конгрес в Истанбул, като е добавил, че посещението им в Турция е равнозначно на "подкрепа за демокрацията".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
2
 
! Отговори
анинимен преди 7 години
никакьв преврат не е имало ердоган да каже кои го накара да свали руския самолетрусия няма да забрави това предателство нито роднините на летците
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новият-стар "Турски поток" ще е доста скъпо съоръжение за един газов хъб в Турция,на границата ѝ с Гърция и България,само 11 млд км.От който ЕС я реши да купува,я не.
143
0
 
3
 
! Отговори
Велев преди 7 години
Ако изобщо бъде построен вторият опит за пускане на "Турски поток",то той ще се ползва само от Турция,в крайната му точка-газов хъб в граничен район,в Турция.Тръбите,които Русия ще постави под дъното на Черно море и тези,които Турция ще плати на своя територия до българската и гръцката граница,няма да преминат през територията на ЕС по-нататък,ако проектът не отговаря на европейското законодателство.Съществува възможност,ЕС да купува от този хъб газ,но само ако прецени,че има нужда.
142
0
 
5
 
! Отговори
До 175 преди 7 години
Диди, изобщо не си е поплакал. Путин отдавна ухажва Ердоган защото прекрасно знае че договорка с него е в пъти по-добри от договорка с нас. Виж му само ухилената физиономия
141
5
 
4
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Не напразно са казали ,,на гол тумбак чифте пищови",, Царят е гол".
140
16
 
9
 
! Отговори
остави ги преди 7 години
Аз не зная някой да е удовлетворен от взаимоотношенията си с Русия.
139
8
 
7
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Като се е върнал в къщи сигурно си е поплакал.Тези работи ги знаем от ученическата скамейка. Като решим да скъсаме с някой съученик, първо обръщаме демонстративно внимание на някое момче което въсщност не заслужава и след като се приберем в къщи си поплакваме.Че и сега Путин сигурно съжалява за отстъпките, ама не иска да си признае.Все едно тези отстъпки не бяха за нас. Да им е честито на Турците!
138
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбирка на диктаторите на нашето съвремие!
137
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !"Поживьом,увидим."Вече видяхме неуспеха на "Южен поток"и на предишния "Турски поток".Едва ли,ЕС ще отстъпи пред Путин,макар и той да се опитва,да изнуди ЕС,като се съюзява с Ердоган в общ проект,заигравайки с картата "бежанци",с която Анкара изнудва Брюксел.
136
4
 
16
 
! Отговори
хо хо преди 7 години
До ПешкоВ българия отдавна няма избиратели , избирателите забягнаха далеко от този ***.За пожарникара се гласува под строй , с тояга и предварително попълнена бюлетина.А инак си прав , тези които са си го избрали ,да си му сърбат попарата , аз сум доста далеко и искрено съжалявам всички които са останали да живеят в това робство.
135
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Приятели като американците на България враг не и трябва. Те така ни прецакват по приятелски че просто няма повече накъде!
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 150,151,152,153,Обикновена БГ завист, нали?
133
1
 
14
 
! Отговори
Груйййчо преди 7 години
До ТРЕЗВОМИСЛЕЩ : Прав си много си прав ,нашите политици си лаят като махленски *** ,хапят се плюят се дърпат кокала насам натам ,а мъдрите държавни ръководители проправят пътища за бизнес и то за сериозен бизнес ,а Боко открива споортни площадки ,споортни заали,прави първи копки ,цунка з.а.д.н.и.ц,и,за последното няма лошо ,явно му харесва ,но вреди на България това г.ъ.з.о.л.из.н.и.чество
132
3
 
9
 
! Отговори
........тиквоний ням преди 7 години
До Анонимен 166 "Този участък ще бъде изграден само по европейските правиа,или няма да съществува." ........тиквоний няма да съществуваХАХАХАХАХАХАХАХХАААААА........
131
3
 
28
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 7 години
Изобщо не съм чел коментарите Ви, но от това по-горе става ясно само едно ... нашит политици са пълни т.ъ.па.ци. !!!
130
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин и Ердоган ще си построят хъб до българската и гръцката граница в Турция.ЕС ще си купува газ от него,само ако прецени,че има нужда и изгода.Путин и Ердоган си мечтаят за "Турски поток",който да минава през територията на ЕС.Морската част щяла да изгради Русия,тази през Турция турската страна,а кой ще гради "Турски поток"през БългарияГърция...на територията на ЕС?Този участък ще бъде изграден само по европейските правиа,или няма да съществува.
129
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 151 преди 7 години
9 милиона мюсюлмани и по-малко от 3000 етнически руснаци са приели Исляма в последните петнадесет години.За същият период почти 2 милиона етнически мюсюлмани са станали православни християни. Повече от 400 руски ортодоксални клирици са от традиционно мюсюлмански етнически групи, 20% от татарите са християни и в 70% ...
128
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за Боце и герберастията - най-дългото от трите !
127
21
 
6
 
! Отговори
Машала и мечока-2сер преди 7 години
Мдааа, голям любовен празник, сабраха се най - прогресивните световни лидери, поборници срещу вселенското зло. Не ми е ясно само как руснаците преглътнаха случая със самолета. И, ако стане пак подобна беля в Сирия, а там тепърва има да ври и кипи, какво ще стане с вечната дружба.
126
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шведска тройка !