Руснаци, бразилци, българи... и те искат Тръмп

Вотът стана причина за нестандартно проучване и отвъд океана
10 ное 2016 19:25,
54
Руснаци, бразилци, българи... и те искат Тръмп
Снимка: bgonair.bg

Светът си избра президент на САЩ още преди официалното оповестяване на резултатите в Америка. Интересът на отделните държави към политическите реалности отвъд Океана стана причина за интересен проект.

Поради тази причина холандците Артър вант Хууг и Филидор Виесе решават да се заемат с възникнал като на шега проект. Двамата графични дизайнери създават интернет сайт с глобален достъп, на който задават един кратък и ясен въпрос: Кого би избрал светът за президент на САЩ?

Целта на това нетрадиционно и съвсем непретендиращо за представителност изследване на общественото мнение е да се провери в кои държави и в коя точка на планетата хората са най-заинтересовани от изхода на битката за Белия дом. Затова Хууг и Виесе призовават всеки, желаещ да отдели минутка от времето си, да даде своя глас в този оспорван вот.

В гласуването са се включили близо 440 000 души от почти всички точки на планетата. Само час преди отварянето на избирателните секции в САЩ общият резултат от вота показва солидна преднина за кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Милиардерът взема първото място с 56%. Основният му опонент - кандидатът на демократите Хилари Клинтън, изостава с цели 10% и взема само 44 на сто от гласовете.

Проучването на двамата холандци показва, че магнатът с политически амбиции е предпочитан американски президент за американците, руснаците, бразилците, сърбите и македонците. Тръмп е подходящ за държавен глава и според 75% от българите, взели участие в този вот. Популярността на републиканеца се простира над по-голямата част от Близкия изток, Африка и дори отдалечения Сибир.

За Хилари Клинтън биха гласували в Канада, Китай, Индия, Украйна, Румъния. За нея биха гласували и в Албания, Иран, Пакистан и Япония. Популярността на бившата първа дама е най-голяма в Южна Америка, както и в Мексико.

Разбира се, в някои държави като Египет, Либия, Хаити и Малави двамата кандидати са с изравнени позиции. В тези страни обаче броят на гласувалите е твърде малък, за да окаже някакво влияние на общия резултат.

При внимателно вглеждане в резултатите става ясно, че най-активно са гласували американците, канадците, бразилците, руснаците и европейските граждани. Според данните на сайта и 921 българи са взели участие във вота.

Данните от гласуването не са представителна извадка и са получени на база доброволно желание за участие, свободно време, достъп до интернет, напомнят създателите на проекта.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не направите една такава карта на света, кои държави искат Цецка да ни е президент и кои Руменчо?
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СВЕТЪТ ИСКА ТРЪМП.ХИЛАРИ ДА ДЪВЧЕ ПУРИ.
38
0
 
1
 
! Отговори
социолозите преди 7 години
Спомняте ли си Monster Inc.?Новините: За първи път в историята на чудовищата, човешко същество прониква в нашия свят . . .Социолог: Аз като професионалист . . . и дава мнение.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Популярността на републиканеца се простира над по-голямата част от ..."___Тръмп е по-малкото зло. Не популярността на дедото, а страхът от безскруполната баба е причина да предпочитат тръмп.Тази, за да угоди на спонсорите си, е готова да унищожи държави, да съсипе живота и съдбата на милиони.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхме колко струват проучванията, визирам Брекзит и Тръмп. Показателен пример, че социологическите и всякакви подобни проучвания на общественото мнение не стават дори за тоалетна хартия. Не щем да ни поднасяте повече такива глупости.
35
15
 
5
 
! Отговори
Азазел преди 7 години
"Интересното в случая е друго! Защо наплашените от евентуална руска агресия държавици от Прибалтика също са за Тръмп! То като гледам и повечето европейски държави са за него!"Ами точно защото Тръмп ще разкатае фамилията на Путин. Да не си въобразяваш, че гадно *** като Тръмп ще позволи на някакъв мизерен дребосък да му се репчи?
34
0
 
13
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 39,Гледай по-хубаво! Знаеш ли къде е Украйна на географската карта?Интересното в случая е друго! Защо наплашените от евентуална руска агресия държавици от Прибалтика също са за Тръмп! То като гледам и повечето европейски държави са за него!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39 :я пак погледни! доста се синее Украината
32
24
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Айде моля ви се, нема нужда! Не говорете от мое име!Аз не искам Тръмп!!!Аз съм най-голям фен на Барак Обама, но за съжаление не може да изкара още един мандат. Затова Хилъри е хиляди пъти за предпочитане пред нациста Тръмп!
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГлупостиНе зная къде би победила Хилари ,а и надали някой знае,но Тръмп победи в САЩ и това е най важно....
30
12
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Всички други проучвания сочат, че Хилари би спечелила навсякъде без Русия. Ама сега вече почваме да говорим глупости!
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията "ухае". Опсссссссссссс...........смърди! Смърди на рубли до небесата!!!! Мноу смърди!
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари Китай защо е в синьо на картата,нали са братя с освободителката ААА ?
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глас народен (световен) глас божиТази карта политиците трябва да я гледат по няколко пъти на ден
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще затваря заводите в Китай ,щял да ги връща в САЩ,ок супер ,това ще коства десеторни разходи а успоредно със това за 8 години щял да изчисти 16 трилиона дълг,това ме кара да вярвам ,че тоя яко е сдухал гарнитура.САЩ,КАНАДА И МЕКСИКО има подписан договор за създаване на обща държава със обща валута а тоз се цепи щял да строи стена по мексиканската граница.Всичко което пропагандира е опасно за човешките права,говори със словото на Хитлер.Хиларито ще я търсите със свещ ама няма да я има
25
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родителите ми са на 70 и въпреки, че са интелигентни хора вече се усещат старческите отклонения. Как по дяволите сложиха този откачен дядка да ръководи такава сила и толкова важна икономика? Напълно първо сигнален човек на който му спряха Twiter-a в изборния ден да не вземе да се изложи понеже първо действа после мисли..
24
0
 
2
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 25Ти като си световно анонимен какво ти пука? Явно си платен щом не си пишеш името.
23
1
 
10
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Какъв ли гьoтферен трябва да бъдеш, за да наричаш Доналд Тръмп клоун!!?!
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз клоун много скоро ще му лъсне г..а.Много скоро всички ще усетите телешкото и затягане на коланите.Тоя мога да го сравня със нашия Жорж Ганчев,дано излезе човек но ме съмнява ,че знае какво прави и къде е попаднал.Как ви се струва тази натрапена от елита карикатура,натресоха го като анимационен герой чак до 2024г така показаха във Симпсън.Популист дошъл на власт със речите на Хитлер,щял да затваря заводите в Китай ,хаха ,а кой ще купува долари тогава ?***
21
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Баба Ванга(13)Рейгъновата политика се оказа вредна в дългосрочн план и сегашните проблеми имат корен в неговата икономическа политика. Тръмп няма да се състезава във въоръжаването и да троши пари( дето и ги няма, де) и ще спре хранилката на ООН и НАТО. Поне така казва.