Почина създателят на Kinder Surprise

Уилям Саличе работи в компанията Ferrero от 1960 г.
Обновена: 30 дек 2016 17:48 | 30 дек 2016 17:45, Елка Василева
17
Почина създателят на Kinder Surprise
Снимка: архив, Reuters

Уилям Саличе - създателят на шоколадовото яйце Kinder, е починал снощи на 83 години в северната италианска провинция Павия, съобщи създадената от него фондацията за младежи "Оцвети живота си", цитирана от Франс прес.

Саличе влиза в компанията Ferrero през 1960 година и става дясната ръка на собственика-визионер Микеле Фереро, бащата на емблематичния течен шоколад Nutella, който почина през 2015 година.

През 70-те години компанията се опитва да намери начин да поддържа актуалността на шоколадовите яйца и след Великден, тъй като пресите бездействат през по-голяма част от годината.

Така се ражда яйцето Kinder Surprise - в млечно-шоколадова черупка има пластмасова капсула с малки парченца, от които се сглобява играчка.

Успехът е незабавен и дълготраен - Ferrero продава милиарди яйца Kinder за над 40 години и всеки месец произвежда продукция, достатъчна да покрие всичките 400 000 квадратни метра площ на огромния площад Макропласа в мексиканския град Монтерей.

Изобретателят бе Фереро, аз бях само материален изпълнител, повтаряше Саличе, който след това помогна в разработването на много други продукти като Ferrero Rocher и Pocket Coffee.

Саличе се пенсионира през 2007 година с бонус от 400 000 евро. Той даде тези пари за създаването на фондацията "Оцвети живота си" - лагер на италианското крайбрежие, където младежи на възраст 13-18 години могат да развиват таланта си, според италианската преса.

Огромният успех на яйцето Kinder е съпътствано с много драми, като смъртта през януари в Тулуза на момиченце на три години и половина, което се задавило с малката играчка. След разследване съдът оправда Фереро.

Същевременно яйцата Kinder са забранени в САЩ заради закон от 1938 година, който не позволява да се слагат предмети в храните, а от тази година и в Чили заради закон, борещ се със затлъстяването.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
shrek преди 7 години
До АнонименА който е опитвал шоколадите на Линд изобщо забравя да попита за всички останали.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то яйцето на Кедбъри (Cadbury ) е даже много по-хубаво! Но и по-скъпо. То е с течен пълнеж Ако някой е опитвал шоколад Кедбъри, вече не мисли за друг. Тази марка шоколади е измислена от един млад сладкар още 19-ти век специално за английската кралица, понеже шоколадът тогава бил привилегия само на най -знатните. Сега Cadbury e сред най -престижната марки шоколади, ама нещо не го намирам в бълг. магазини. Има един онлайн магазин в София -Малкият Лондон, оттам си купих.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mene mi kupuvaha vseki ponedelnik kato tragna na daskalo i vseki petak kato se pribera ot daskalo .... po 1 ot korakoma .... na brachedite obache tqhnite patuvaha po korabite i im noseha celi kutii s qica ...
10
2
 
0
 
! Отговори
Мен преди 7 години
А знаете ли, че играчките им се правят в БГ. Завода е в Гоце Делчев.
9
2
 
1
 
! Отговори
SOMEBODYYY преди 7 години
Колко грозни изпълнения виждам под статиите за мъртви хора, не е истина.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ХУБАВИ СА НА ВКУС НЕМА КО ДА СЕ ЛЪЖЕМ А Е ПРАВЕНО ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!!БРАВО НА СЪЗДАТЕЛЯ МУ ВЕЧЕ ОТИШЪЛ В ГРОБО :)
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви имам щастието, скотове - киндерсюрприз! Заслужавате си мизерията и скотския живот.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНаистина тъжна новина.. Капиталист, некапиталист - дал е радост на толкова деца. Който е направил поне едно детско сърце щастливо, заслужава място в рая!Те и наркодилърите дават радост на децата. Макар и разликата да е огромна - шоколадчетата на кинедерсюрприз са вредни за децата но не както хероина, но и радостта от хериона е много по голяма от киндерсюрприз. Който е направил поне едно детско сърце щастливо заслужава място в рая (бе това не е ясно защо, но сигурно е така)
5
8
 
3
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Това е яйце на гнилият Запад!!!питайте дпс атака бкп и другите руски платени ***?! В русия нещо освен одеколон и метил за баня няма ..държава на *** 100 милиардера и другите алкаши
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина тъжна новина.. Капиталист, некапиталист - дал е радост на толкова деца. Който е направил поне едно детско сърце щастливо, заслужава място в рая!
3
14
 
23
 
! Отговори
38 годишен преди 7 години
Благодарение на "другарите", в моето детство това беше "корекомско" яйце и не беше за простосмъртните, а за по-равните от другите. Дано никога децата не видят такова чудо.
2
5
 
7
 
! Отговори
melinda.faella преди 7 години
До *** *** СИ И *** ЩЕ СИ ОСТАНЕШ! ТИ САМ СИ СЕ ИЗЛАПАЛ С ТЪПОТИЯТА ТИ НЯМА НУЖДА ДРУГ ДА ГО ПРАВИ.... ИСТИНСКИ ГЛ..ПАК СИ....
1
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да го прости! Творението му радва поколения деца.