Вашингтон и Лондон към Москва: Освободете задържаните на протестите!

Над 1000 души са в ареста от неделя
28 мар 2017 09:52, Елка Василева
79
Вашингтон и Лондон към Москва: Освободете задържаните на протестите!
Снимка: Reuters

Съединените щати и Великобритания призоваха Русия да освободи гражданите, които бяха задържани в неделя по време на големи антиправителствени демонстрации, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че САЩ "силно осъждат задържането на стотици мирно протестиращи хора из Русия в неделя".

Още по темата

Спайсър прочете изявление на Държавния департамент, който определи арестите като "оскърбление към основните демократични ценности".

Говорителят на Белия дом каза, че хората навсякъде заслужават прозрачно и отговорно правителство, както и "възможността да упражняват своите права без страх от отмъщение".

"Великобритания е разтревожена от задържането на 26 март на стотици руски граждани, включително журналисти и лидера на опозицията Алексей Навални", се посочва в изявление на британското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Руските граждани са се възползвали от своето фундаментално право на свобода на изразяването на мнение, на сдружаване и мирни събирания. Обединеното кралство призовава правителството на Русия да освободи гражданите, които бяха задържани по време на мирните демонстрации, и да спазва международните задължения, които Русия е поела в Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", се посочва в изявлението на Форин офис.

В неделя на различни места в Русия се състояха най-масовите протести от антиправителствените демонстрации през 2011-2012 г. Над 1000 души бяха арестувани по време на протестите, включително опозиционният лидер Алексей Навални, който по-късно бе осъден на 15 дни лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 рубли (около 325 евро).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
. преди 7 години
Освободете протестиращите от Wall street!
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че той Навални е един от най - корумпираните руски политици... Намерили кого да следват в протести срещу корупцията ;)Все едно в България някой да последва Волен по същата причина ;)Че той дори и от ДПС взема пари ;)
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма страшно, ще ги освободят. Само ще си поприказват малко с трях преди това... ;)
62
4
 
8
 
! Отговори
упс... преди 7 години
Следващи път когато Тръмп задържи/арестува протестиращите в САЩ, които искат да му "бият шута", Москва да излезе със същото изявление - "Освободете задържаните на протестите!"-)))))
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5TATA KOLONA 6TE BADE UNI6TOJENA - MOSKVA NE VIARVA NA SALZI, 20 MILIONA ZAGINAHA VAV VOINATA PROTIV FA6IZMAT, TAKA 4E-NE SE NADIAVAITE NA NI6TO DOBRO LAKEI !
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин на руски не било пы-здов а пътов. С други думи той вече е пътник. Нещата там не вървят на добре.
59
4
 
6
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 67,Да, така е, но те не са ги арестували защото протестират, а защото нарушават обществения ред! Събери група съмишленици и отидете в центъра на София, викайте колкото силно можете- "Бойко-джанката, не бил крал той!" или нещо от рода чакай да не те арестуват за нарушаване на обществения ред!
58
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин и обкръжението му до такава степен са се оляли че ги е страх от сянката им. Затова путинистите тука лаят така безпринципно. Те просто не знаят какво да говорят и са смешни.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Руският народ има права да изразява свободно мнението си. Не смесвай несъвместими неща.
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме му на Путин кой какво протестира или иска о ЕС или САЩ.Той да не е *** като Янукович дето остави фашагите да направят преврат ,защото пак " демократите" го предупреждаваха да не използва сила срещу протестиращите уж за някакво решене за ЕС. Така ,че тупа-лупа набързо и всички *** и наркоманчета по арестите.Скоро ще има избори в Русия. Който има да каза нещо тогава като гласува ,а не сега да спретват цветни революции уж протестерайки срещу корупцията.Щото корупцията в ЕС е по-малка
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво лошо има да се протестира против корупцията? Тя да не би да е хубаво нещо? В цял свят се борят срещу нея и само в русия полицията я брани от протестиращите. Русофили, вие които толкова обичате Русия, не усещате ли че вредите на Матушка като защитавате корупцията?
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана бе? Защо не слушкате чичо Тръмп? Нали ви беше голям приятел и щяхте да вършите големи работи с него? Не говори добре за вашето възпитание така бързо да обръщате палачинката.
53
4
 
5
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Боби,Бъркаш Северна и Южна Осетия! Не казвам, че президенството на Медведев е било безупречно, но както казах, никой не ке казал, че отново той трябва да става президент на Русия! Има и други руски политици, които може би ще се справят по-добре от него на този пост! Пък от оттеглянето на Путин- Русия едва ли ще изгуби, по-скоро може да спечели, и както казах, най-малкото ще остави в безтегловност западната преса и пропаганда!
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A VIE KOGA SCHTE SPRETE DA BIETE OTSTRELVATE I ARESTUVATE AFROAMERIKANCI?
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка да си гледа Гуантанамо и тогава да говори за незаконно задържани.
50
2
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Боби, обективно погледнато президенството на Медведев не беше чак толкова зле! Никой обаче не е казал, че пак Медведев трябва да е президент! Сред руските лидери има и други достойни кандидати за този пост! В крайна сметка Путин не е вездесъщ и безсмъртен!
49
2
 
6
 
! Отговори
един там преди 7 години
До ким сун,Кажи ти при това вероломно "нахлуване" на русия в Грузия колко жертви има от грузинска страна! По спомени- те бяха по-малко от 200. При напълно демократичното обстрелване с "Град" на Южна Осетия, отстрана на Саакашвили пък, жертвите там бяха около 10 пъти повече! След това *** се чуди защо руснаците нахлуха в Грузия!
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби ми е любимия форумен ***. Винаги му бия минуса без да чета глупостите които пише.
47
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Империята на злото не прощава. Демокрация по съветски. Българските обединени патриоти мечтаят за такава демокрация. Даже молят Путин да им защити границата с Турция.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Русия айде ясно, но защо не пишете как върви демократичното трошене на протестиращи глави във ЕС - Франция?