НАТО обмисля изпращане на още военни в Афганистан

Столтенберг: Не става дума за връщане на бойните операции!
10 май 2017 21:42, Анисия Иванова
16
НАТО обмисля изпращане на още военни в Афганистан
Снимка: БТА

НАТО разглежда искане на военното командване на алианса за изпращането на няколко хиляди военни допълнително в Афганистан и ще вземе решение за мащаба и целта на мисията им до няколко седмици, заяви днес в Лондон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните агенции.

"Получихме молба от военното командване на алианса да увеличим нашето военно присъствие в Афганистан с няколко хиляди военни. В момента обсъждаме искането. Ще вземем решение за мащаба и целта на мисията до няколко седмици, но не става дума за връщане към бойни операции в Афганистан", заяви Столтенберг след срещата си с британския премиер Тереза Мей в резиденцията й в Лондон.

"Целта за мисията ще продължи да бъде обучение, подпомагане и съвети, защото съм твърдо убеден, че най-добрият отговор, който можем да дадем на тероризма, най-доброто оръжие, което имаме срещу тероризма, е да обучим местните сили, борещи се срещу тероризма", каза той.

По думите на Столтенберг този въпрос ще бъде в дневния ред на дискусиите на срещата на върха на алианса на 25 май в Брюксел.

"Ще говорим също за това какво може да направи НАТО, за да увеличи усилията си в борбата с международния тероризъм и по-специално в подкрепа на антиджихадистката коалиция", каза Столтенберг.

НАТО официално приключи своята бойна мисия в Афганистан в края на 2014 г. Сега има там само 13 300 души, от които повече от половината са американци. Те обучават и съветват афганистанските сили за сигурност. Но атаките на талибаните зачестиха тази пролет и това доведе до увеличаване на загубите в редиците на афганистанската армия и сред цивилното население.

Дания, която е член на НАТО, каза, че е готова да прати подкрепления в Афганистан. Очаква се и САЩ в скоро време да обявят увеличаване на военното си присъствие.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Да не забравите и ковчези да вземете.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мак си изнасят, и нефт, и диамантчета краварчетата. Пък вие си мислите , че ще тръгнат да се бият с талибаните. Ами нали те ги създадоха
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TREBE DA SE VARDI QKO MAKYT NQMA KAK PYTQT NA DROGATA SE OXRANQVA ZDRAVO VIE SI MISLETE KVOTO ISKATE.
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сашеее, мноо си простВ действителност така НАТО изнася фронта далеч от ЕС. Праща малко войници за пушечно месо с които *** да се занимават далеч от границите на ЕС.В частност тва ни защитава и нас, щото ние сме предверието на ЕС
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците изнасят ресурсите на страната с товарни самолети
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давайте българската армия да пази Афганистан, вместо България. Тиквено правителство.