Мащабен военен парад в Хонконг, най-големият от 20 г.

Китайският президент поздрави войските
30 юни 2017 11:12, Елка Василева
17
Мащабен военен парад в Хонконг, най-големият от 20 г.
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Цзинпин наблюдава днес, на втория ден от посещението си в Хонконг, най-мащабния военен парад, организиран в бившата британска колония от самото й завръщане преди 20 години в лоното на Пекин, предаде Франс прес.

Тази демонстрация на сила се състоя часове след освобождаването на борещи се за демокрация активисти, арестувани в сряда при протест, изразяващ несъгласие с увеличаване на китайското влияние върху града.

Си Цзинпин пристигна в Хонконг вчера във връзка с церемониите по случай 20-ата годишнина от завръщането на бившата британска колония под юрисдикцията на Китай. Част от жителите на града са убедени, че Пекин вече не зачита известния принцип "Една страна - две системи". Той гарантира на Хонконг до 2047 г. свободи, непознати в континентален Китай.

Облечен с черен костюм, напомнящ този на Мао, китайският президент присъства днес, застанал прав в джип, на голям военен парад, организиран в потънала в зеленина въздушна база в Северен Хонконг. Докато автомобилът преминаваше бавно пред строените войници и матроси, Си Цзинпин поздравяваше войските със "Здравейте, другари!", а те отвръщаха в хор: "Здраве желаем, председателю!"

В парада участваха също ракетни пускови установки и щурмови хеликоптери.

Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) е официално натоварена с отбраната на Хонконг. Мнозина местни жители пазят спомена за репресиите спрямо Движението от Тянанмън и през 1997 г. се страхуваха от влизането на китайската армия в града. Но вече 20 години НОАК се държи изключително дискретно в бившата британска колония и практически е невидима там.

Полицията в Хонконг освободи 26 участници в продемократични протести, арестувани в навечерието на визитата на Си Цзинпин. Те са освободени под гаранция и трябва да се явят в полицията в края на септември, посочиха в изявление силите на реда. Демонстрантите, сред които е и водачът на студентско протестно движение Джошуа Уон, бяха задържани, след като се покатериха на монумент, символизиращ предаването на града от британците на Китай.

Според полицията не са им повдигнати обвинения. Пекин цели да избегне всичко, което би могло да възпрепятства доброто протичане но първото посещение на Си Цзинпин в Хонконг като президент - месеци преди конгрес на Китайската комунистическа партия, който се очаква да заздрави властта й, отбелязва Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Слава преди 6 години
Първата и втората световна война донесоха милиони жертви за освобождението на огромни региони от Азия от проникващи опасни създания вкл исключително жестоки..Милиони убити съветски войни все още пазят огромни региони вкл цял Китай от опасни създания ..
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8 и 9, който е един и същ. Учудваща тъпотия струи от мечтите ти! Как си го представяш това? Да нападнат Русия с нейната чудовищна ядрена мощ? Китайските генерали до един са чели Сун Цзъ. Значи според теб, ще нападнат Русия, а ще оставятМонголия с нейните 3 млн души на 1.5 млн кв.км с несметните се подземни богатства? А Казахстан? Узбекистан? Киргизстан, богатия на нефт и газ Тюркменистан? Ти въобще сакъла как си? Китай и Русия още дълго ще са съюзници! Двете страни са в конфликти със САЩ!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като видя с ква камера снимат вожда и няма смисъл повече :) Пълни очи ...празнИ кореми.... парад тип СССР. Скука.
10
5
 
0
 
! Отговори
Йордан Геолог преди 6 години
Георги Димитров Генерален секретар на КОминтерна Лично освободи КИтай СЛед като бе отровен в София 1947 година издържа всички испити след смърта и бе помолен да въстанови БОжия свят до Китайско море.
9
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирът ще настъпи скоро и трайно .Това ще стане когато Китай влезе официално в Сибир и го завладее.За сега територията е с много китайци който произвеждат и продават свободно.Руснаците купуват и гледат , но не реагират китайците да си плащат такси и данъци на руснаците, просто несмеят.Процента е с хиляди пъти в полза на Китай.
8
6
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Леле мале.Един милиард въоръжени с такава техника и по една тояга за всеки клучай и с Русия е свършено.Путин трябва да знае не САЩ, а Китай ще унищожи Русия.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до4 ние сме колония на Русия. Забранено е самостоятелно производство,80% смезависими в енергетиката. Забранено е производството на по високи количества от частници в земеделието и фермерството. Можеш да си свиеш цигара , но производство неможе. МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИШ РАКИЯ , НО ДА ПРОДАВАШ Е ПОЛУРАЗРЕШЕНО. Частната практика е полупозволена Във всяко министерство отчетите и статистиката отива и в Москва Ежеседмично се докладва в Руското посолство.- КОЙ РАЗБРАЛ ,РАЗБРАЛ
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЯНАНМЪН ЩЕ ИМ ДЪРЖИ ВЛАГА ПОНЕ 100 ГОДИНИ.
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този китаец с име Джошуа ще мчу продухат ауспуха.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЕ ЗАТОВА ЛИ СТАНАХМЕ КОЛОНИЯ.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой то невярва за колониите, да провери за СУРИНАМ,УРУГВАЙ, КАМЕРУН.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИНАГИ СЕ ПРЕДПОЧИТА КОЛОНИЯЛНО РОБСТВО, ОТ ГЕРМАНИЯ ИЛИ АНГЛИЯ . ПРЕД КОМУНИЗЪМ
1
8
 
3
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Чакам с нетърпение Другарят Си скоро и нас да поздрави на площад 9 ти септември. Да живее комунизма другарки и другари!