Мадрид: Пучдемон има срок до четвъртък

Испанският вицепремиер оцени отговора му като незадоволителен
16 окт 2017 14:14, Елка Василева
13
Мадрид: Пучдемон има срок до четвъртък
Снимка: Reuters

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заяви, че в писмото си до властите в Мадрид каталунският лидер Карлес Пучдемон не е дал задоволителен отговор на въпроса провъзгласил ли е всъщност независимост и има време до четвъртък да спази законите на Испания, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Саенс де Сантамария испанските власти са поискали ясен отговор с "да" или "не" от Пучдемон, нещо, което обаче според нея той не е направил.

"Не е много трудно да кажеш да или не. Именно това предполагаше зададеният въпрос и отговорът не би трябвало да е сложен", посочи още испанският вицепремиер пред репортери.

По думите й Пучдемон има време до четвъртък сутринта да се подчини, в противен случай го заплашва възможността Испания да задейства член 155 от конституцията, което ще позволи на централната власт да изземе част от правомощията на каталунската автономия.

Тя окачестви призива на Пучдемон за диалог като "неубедителен" и заяви, че мястото за разговори е испанският парламент.

Още по темата

Ройтерс уточнява, че срокът, с който каталунският лидер разполага, за да изясни позицията си, изтича в 10 ч. сутринта местно време в четвъртък.

Отговорът на каталунския лидер на призива на Мадрид да изясни дали е обявил независимост на Каталуния, не е валиден, заяви от своя страна испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, цитиран от агенция ЕФЕ, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой не даде ясен отговор дали е провъзгласил независимост на Каталуния миналата седмица и поднови призивите си за диалог.

Испанският премиер Мариано Рахой беше дал на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време /08.00 ч по Гринуич/ днес да изясни позицията си по независимостта, и до четвъртък - да промени да промени мнението си, ако настоява за независимост.

Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта. Испанското правителство заяви, че очаква от Пучдемон да отговори само с "да" или "не" и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. "Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи", казва Пучдемон в писмото си, цитирано от Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Двойни западни стандарти.За Косово може - независимост, за Каталуния - не може.
11
2
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ОБЪРКАХА МУ СЕ СМЕТКИТЕ НА ПУЧЕДОМ !ТАКА Е КОГА СЕ ПРАВЯТ СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАРЯ !
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така или иначе до 30г.всички българи,ще се изнесем на Запад,ако имаме политици на место,да вземат да ни сменят с каталунците,даже нашата територия е по-голяма,всички ще сме доволни,каталунците най-после ще видят независимост.
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон чака Испания да наруши конституцията и да нахлуе в автономната област без причина. След това ще има декларация да се изгонят окупаторите на автономната област и нарушителите на конституцията.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама не,не ама да с писъмца и кой как брои палетите извозвани към и от урни при това и спуснати от интернет допълнителен,ако не двоен харч по някакви членове до пореден член и членове на комисии от малка до голяма за затаена надежда с привкус на сценарий,а за продуцента на продукцията не става и въпрос,мърмориха ли му или му четоха за урок.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското председателство трябва да играе основна роля в посредничеството между Пучдемон и Рахой. Поне с нещо значимо да се запомни нашето председателство
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуно-Кастилската републиканско-монархическа държава :D
5
7
 
10
 
! Отговори
българин-юнак преди 6 години
До миризмаАко трябва да я запалим тази Испания, но да не допускаме сепаратизъм. Защото ние искаме да сме член на един стабилитетен ЕС. Нека да подкрепим централната власт в борбата ѝ срещу сепаратистките региони.
4
7
 
8
 
! Отговори
миризма преди 6 години
Дано не съм прав, но ми мирише на запалена Испания.Запалят ли Испания ... цяла еворпа ще пати.
3
5
 
11
 
! Отговори
гербист от ЕНП преди 6 години
Нека да се натисне Пучдемонт с всички средства за да се откаже от сепаратизма си. Ние не искаме сепаратизъм в ЕС, а обединение и пбща политика, която ние да провеждаме.
2
3
 
8
 
! Отговори
Момо преди 6 години
То това да не е Сърбия, а?Забравете ги тоя работи с независимостта без силна армия.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Game over Пучдемно - на този етап няма никаъв печеливш ход, няма и международна подкрепа.Може единствено да се откаже от независимостта и да подаде оставка - всичко друго би било излишно шикалкавене и игра с огъня.