Данъчните убежища намаляват! ЕС извади 8 страни от списъка

Панама, Барбадос, Корея, Монголия, Тунис, ОАЕ, Макао и Гренада
23 яну 2018 14:20, Екип на Dnes.bg
2
Данъчните убежища намаляват! ЕС извади 8 страни от списъка
Снимка: архив, Reuters

Финансовите министри на ЕС извадиха 8 държави от приетия преди месец черен списък на данъчните убежища по време на първото си заседание за годината, председателствано от България.

Панама, Барбадос, Корея, Монголия, Тунис, Обединените арабски емирства, Макао и Гренада вече няма да са част от държавите, където финансите се смятат за непрозрачни и на инвеститорите не се препоръчва да влагат парите си.

Осемте излизат от листата само месец и половина, след като тя беше съставена.

Тогава беше обяснено, че те са вътре, защото отказват да сътрудничат на ЕС и да направят законодателството си по-прозрачно, така че да се проследява движението на парите.

Сега финансовите министри твърдят, че същите държави са поели удовлетворителни ангажименти. Те ще бъдат преместени в междинна категория на страни под пряко наблюдение.

С изваждането им от черния списък на ЕС той изтънява от 17 на 9 държави. Така данъчни убежища ще се смятат Бахрейн, Намибия, Самоа и Американска Самоа, Гуам, Маршалските острови, Палау, Св. Лусия и Тринидад и Тобаго.

Икономическият еврокомисар Пиер Московиси заяви днес в Брюксел, че съществуването на черен списък на държавите - данъчни убежища не е достатъчно и че трябва да се приемат санкции срещу тях. Изработването на наказанията ще е работа на Българското председателство на ЕС. Финансовият министър Владислав Горанов отказа да коментира темата преди началото на заседанието на европейските финансови министри. Еврокомисията предлага да бъде забранено европейски средства да преминават през банките в тези държави, както и с бюджетни пари да се
финансират проекти в тях, освен ако не става въпрос за хуманитарна помощ.

До момента само групата на социалистите в Европейския парламент възразява срещу решението на финансовите министри. Техният говорител, френската евродепутатка Первенш Берес, изрази недоумение от стъпката, само месец след като осемте са обявени от ЕС като места, където се укриват данъци. Социалистите напомнят, че заради скандала, предизвикан от публикуването на документите от Панама, Европейският парламент състави нарочна комисия да разследва как става укриването на данъци. Работата на тази комисия още не е завършила, а Панама вече е извадена от черния списък, възмути се Берес.

Социалистите настояват ЕС да публикува ангажиментите, поети от държавите, изключени от списъка, както и от тези, които засега няма да бъдат санкционирани.
Междувременно Брюксел съобщи, че са изпратени писма и до 8 карибски държави, които бяха пощадени от включване в списъка, тъй като при неговото съставяне бяха ударени от 4 урагана и тропически бури. Сега те трябва да отговорят на европейския въпросник дали са данъчни убежища или не.

Освен черния списък ЕС състави и "сив", в който са намерили място държави с проблематични данъчни системи, но които са "поели писмени обещания" да коригират законодателството си. Те трябва да изпълнят ангажиментите си в срок от 1 година за развитите държави и 2 г. за развиващите се, като Еврокомисията ще наблюдава изпълнението и ще предлага те да бъдат вадени от него или прехвърляни в черния списък.

Тези държави засега няма да бъдат наказвани и ЕС няма да променя данъчните си режими с тях в очакване да се поправят. Сред сивата група държави са Турция, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Швейцария, Лихтенщайн и Андора, а също Хонконг, Виетнам, Армения, Катар, Тайван и Мароко.

Критериите за съставянето на черния списък са три: прозрачност и честност на данъчната система и съответствие с критериите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която проследява в 100 държави стратегии за избягване плащането на данъци върху печалбата в страни, където такива не се дължат или са много ниски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ЕСданъчни убежища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, как я вадят Панама, като още не са изчели докрай Panama papers в които маса лидер беше набъркан.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко офшорки има по знайни и незнайни острови, където богаташите са скрили крадените си пари, включая и нашите дупетати... а оня цеко дето прави на луди цялата държава с неговите офшорки? #мутроландия