Роднини пращат пари на джихадисти да се бият

Белгийската полиция съобщи за ?200 000, адресирани до Сирия и Ирак
Обновена: 24 май 2018 06:51 | 23 май 2018 22:20, Екип на Dnes.bg
16
Роднини пращат пари на джихадисти да се бият
Снимка: Reuters

Роднини и приятели на белгийски джихадисти са им пращали пари, заобикаляйки банковите институции. Това съобщи звеното за борба с прането на пари към белгийската полиция.

Според данните, около 200 000 евро са изпратени чрез компании, предоставящи услуги за превод на суми в брой. Поне 100 души са установени, че са изпращали пари до лица, които се намират в списъците на джихадистите, заминали за Близкия изток.

Получателите са белгийски граждани, биещи се за “Ислямска държава”, съобщава финансовият ежедневник De Tijd.

Въпреки, че тяхното движение се наблюдава от службите, финансовите преводи не са били забелязани по-рано, тъй като били изпращани в брой, заобикаляйки банките, чиято дейност е по-добре регламентирана. Звеното за борба с прането на пари има за задача да открие и блокира каналите за финансиране на тероризма в Белгия, която е сред държавите с най-много граждани, заминали да се бият за ислямистите. Според публикацията то получавало информация от различни източници, включително банки и обменни бюра.

Всички стотина изпращачи са предадени на прокурор по подозрение за участитие във финансиране на терористична дейност.

Междувременно иракски съд наложи смъртно наказание на белгиец, биещ се на страната на “Ислямска държава”. 29-годишният мъж е първият белгийски гражданин, джихадист, осъден на смърт.

Той бил пленен от иракските сили в битката за Мосул миналия юли и изчаквал процеса в иракски арест.

Мъжът е напуснал Белгия преди 4 г и се подвизавал в Близкия Изток под името Абу Хамза ал Белгики. Смята се, че се е занимавал и с обучението на деца войници. Белгиецът се появява във видео на “Ислямска държава”, с което организацията поема отговорност за бомбения атентат на брюкселското летище “Завентем” през март 2016 г.

По време на процеса, който според белгийските медии се е провел преди две седмици, мъжът се опитал да омаловажи дейността си като твърдял, че се е бил срещу кюрдите и че работил в една от мосулските болници, а след това е оглавявал друга, полева лечебница в Макхул. Той обаче не успял да убеди съдията, който го е осъдил на смърт чрез обесване за участие в терористична група и нелегално влизане в страната.

Присъдата подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Ах, Мед ! преди 5 години
Мила мамо. Прати някое евро от социалните помощи дето получаваш че станахме за смях. Обявих се за войн на Алаха . От единия чорап си направих фитил за бомбата......... ама няма пари за бомба . Ко да прая? Другите другари до един са взривиха . Даже Махмуд успя да убие 3 кокошки на един съсед дето го подозирахме че е неверник. Само аз останах . Пращай, че девствен ще си остана. Там горе даже и от девици ще ме лишат ако не си изпълня нормата от самоубийствени атентати. Твой АхМед, най-сладък син
7
0
 
1
 
! Отговори
Кина преди 5 години
То само да лаеше, щеше да е песен, ама тия кучета и хапят, и акат, и едни други работи правят ...
6
0
 
3
 
! Отговори
Хитър Петър преди 5 години
"Храни куче, да те лае."
5
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Първо произвеждат чудовища,за да им служат,а като излязат извън контрол се чудят как да се борят с тях.Хич да не реват-сами са си виновни!Сами се напълниха с тара.мбуки,сега да не се оплакват!
4
1
 
14
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 5 години
ЗАПАДНА ЕВРОПА И НАТО-СЪЗДАДОХА ТЕЗИ КАСАПИ--ДЖИХАДИСТИТЕ--КОЛКО ИНСТРУКТОРИ ИЗЛОВИХА РУСНАЦИТЕ И В ХОХЛАНДИЯ И ВЪВ СИРИЯ--И ..ВЪРНАХА СИ ГИ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВА--А ТОВА СА ТЕРОРИСТИ И НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ЗАКРИЛА ОТ НИКАКВИ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ--ПУТИН Е ВЕЛИК ПОЛИТИК-ПАЗИТЕЛ НА МИРА...ПОЗДРАВИ НА БУГАРСКИТЕ ДЖЕНДЕРЧЕТА--ТЪПАГЬЗЧЕТА...
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой да им помогне освен семейството. основна клетка на обществото, както проповядваха при комунизма
2
0
 
5
 
! Отговори
.. преди 5 години
Ммм това с какво е по-различно от тероризма ? Защо не са арестувани вече, щом го знаете ? Кво ни занимавате с глупости?
1
2
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
На ви либерализъм,на ви демокрация ;) !!!!