Как да се справите със сексуален тормоз на работното място

Не изпадайте в паника, а действайте спокойно и уверено
10 май 2012 07:55,
69
Как да се справите със сексуален тормоз на работното място
Снимка: sxc.hu

Сред многото предизвикателства, пред които има вероятност да се изправи една жена на работното място, е и сексуалният тормоз. Ситуацията е много сложна, защото невинаги е лесно да се определи къде свършват границите на любезното, леко закачливо отношение на някой колега и започват опитите за вкарване в леглото.

За да избегнете ситуация, в която някой в офиса открито ви показва, че ви възприема като сексуален обект, когато сте насаме, най-добре е да оставите по-предизвикателното облекло за свободното време и на работа да изградите професионален имидж и с дрехите, които носите, и с поведението си.

Не споделяйте информация за интимния си живот пред мъжете колеги, дори и само за да споменете, че с тази натовареност в работата нямате време за никакъв секс. Шегите със сексуална насоченост също не са добра идея. На служебно парти или на тиймбилдинг ваканция на някой летен курорт избягвайте да се напивате (което сваля задръжките), да показвате уменията си за еротични танци в бара или да се излежавате на плажа с бански, който не оставя нищо на въображението.

Ако вече сте попаднали в неприятната ситуация на сексуален тормоз, има две неща, които трябва да имате предвид:

1. Обикновено не спира от само себе си, ако не вземете някакви мерки.

2. Не е добре да действате прибързано и агресивно – да се оплачете директно на шефа си или да разкажете на колегите. Има си стъпки, които може да предприемете една по една и да се опитате да излезете от ситуацията с най-малко шум и проблеми.

Ето какви съвети дава авторката на литература, свързана с кариерното развитие Сиима Госуами в книгата си „ Жена на върха: Как да напредвате в работата" ( Woman on Top: How to Get Ahead at Work):

1. Говорете с този, който ви тормози по незаплашителен начин, без да показвате емоции или сълзи. Останете спокойна, поемете дълбоко въздух и кажете какво чувствате, без да да му намеквате, че той го прави нарочно.

Например, ако колегата ви има навика да слага ръката си на гърба ви и еротично да я плъзга надолу, когато разговаря с вас или ви настигне по коридора, се обърнете и с усмивка кажете: „Съжалявам, но би ли имал против да не слагаш ръката си на гърба ми, защото това ме кара да се чувствам неудобно."

Ако застава прекалено близо до вас в асансьора и навлиза в личното ви пространство, като например се обляга зад вас на стола, на който седите, се обърнете и отново със спокоен и уверен тон му кажете:"Сигурна съм , че не го осъзнаваш, но в момента си навлязъл прекалено навътре в личното ми пространство и това ме кара да се чувствам неудобно. Имаш ли против да се отдръпнеш малко, наистина ще го оценя."

Тонът на гласа ви трябва да е самоуверен, но и да изразява извинение, защото посланието, което би трябвало да давате е, че вие вярвате, че той го прави несъзнателно. Най-добре е да направите това уточнение, когато сте насаме с него, за да не го смущавате пред колегите.

Останалото прочетете в Tialoto.bg


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 11 години
най-лесният начин да се отървеш от някой, който те преследва... сексуално... е да започнеш да го преследваш ти, да започнеш да обясняваш колко го харесваш, как не можеш без него, как искаш той да ти говори и прочее. в началото може да му е интересно, но после му писва и си обира партакешите по най-бързия начин, лошото е, че човек не винаги се сеща да реагира по правилния (тоест този) начин
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много глупави съвети, честно. те също отговарят на нещо като "стаена агресия"
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това със сериозното облекло сме го пробвали, не става
55
0
 
5
 
! Отговори
Тошко 61 е прав преди 11 години
И защо в статията не се дава съвет и за мъжете? Как да се бранят, ако някое женище в службата им ги тормози сексуално, а те не искат ? :)Ами ако ги тормози сексуално не някоя друга, а шефката им?
54
1
 
14
 
! Отговори
Фидосова преди 11 години
Уффф. Писна ми от този тормоз. Все го няма.
53
1
 
1
 
! Отговори
дьглас адамс преди 11 години
Никак- това си е *** народно творчество(сьчетание от ниска култура и генетичен хомосексуализьм) .Някога преди да се смесят с *** ,хората са работили спокойно и сьсредоточено- удоволствията след работа.От цялата работа не разбрахте ли !-Демокрацията и капитализма са един *** свят.
52
1
 
2
 
! Отговори
потентен мъжкар преди 11 години
Тази на снимката бих я тормозил сексуално!
51
1
 
9
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Жена да ти направи "сексуален тормоз" тогава ще разбереш за какво става на въпрос!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли голяма гад е бил човекът, който е обявил половият нагон за престъпление. *** желанието за така нареченият секс, имаме си български думи за това но те са "цинизми", си е биологична необходимост.
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След бурна нощ между момченце и момиченце, на другия ден се събуждат. Момченцето няма спомен от името на момичето и пита:- Ъъъ, а ти как се казваш?А момиченцето троснато отговорило:- Сексът не е повод за запознанство!:)))
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия пъ жените само се оплакват. все някой ги нападал, а те все като монахини се обличали.
47
9
 
12
 
! Отговори
кучки преди 11 години
Тия женички да не се правят на луди....ядят пи---ки постоянно по работните си места.
46
8
 
14
 
! Отговори
крит преди 11 години
Вижте сега!Ако колегата само ви гледа циците и ви потупва по *** през полата до три пъти на ден - това не е тормоз.Ако ви стиска циците или бръкне и ви свали бикините под полата - е тогава може да се оплачете.
45
2
 
17
 
! Отговори
u преди 11 години
жените много обичат да ги ухажват и те да се правят на недостъпни, като истинското удоволствие е от второто. ако никой не ги закача, ще се чудят какво да направят за да привлекат внимание, за да има после какво да разправят на приятелките си, че видиш ли - колегата ги е попитал ходи ли на плаж или е казал, че прическата й е готина.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ви тормози шефа подавате оплакване или напускате. Ако ви тормози колега разправяте се с него. Според случая поглеждате го със смразяващ поглед, отговаряте на наглия въпрос с още по нагъл отговор, оплаквате се на някой, който ще му даде урок по добри обноски (съпруг, приятел, брат) или просто му фрасвате един шамар/юмрук. :D
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
49, На въпроса от колегата с влажните очи как е бил секса миналата вечер, бих препоръчал на дамите да не са толко инатливи, а да попитат в отговор: А ти би ли искал да опиташ?Имате големия шанс да попаднете на правилния човек, макар и от много неправилна ситуация (при мен се получи с жена, аз съм мъж).
42
1
 
4
 
! Отговори
*/ преди 11 години
Справям се успешно,издигам се в кариерата,догодина дори ще бъда вписана в партийната листа
41
2
 
12
 
! Отговори
Куропаткин преди 11 години
Идеята ми е, че когато тормозиш някого особено жена, физически или психически, когато го караш да се страхува на работното си място-значи заслужаваш да се чувстваш така и ти. Като не искаш някой да ти трови живота 46, не трови живота на другите, не си мисли, че те са длъжни да ти търпят незадоволеното либидо. Имам някои идеи за по-крути мерки, но няма да ги споделя, за да не ме съдят.
40
5
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Не не беше това мисълта, ако наистина искате да му отровите живота има някои по-крайни мерки. 1. Намерете връзка с ултрасите на футболните агитки(форуми и.н.) кажете им, че е педофил приложете снимка и данни.2. Регистрирайте го в детски сайтове за запознанства, за доказателство. ето това е да му отровите живота, който го е страх от мечки да не бърка в меда.
39
6
 
4
 
! Отговори
ot 42 преди 11 години
Работата ми е от такова естество, че се налага да се доказвам всеки ден, защото в България жените са смятани за по-неспособни. Не трябва да бъркате ухажването със СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ! Двете неща са различни. И циците на показ в офиса не са израз на женското естество, а на провокация. Който не може с мозък, може с дупе.