IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Крадци отмъкнаха охлюви за 90 хил. евро за ресторанти със звезда Мишлен

Охлювите на Доверн струват почти колкото шампанското

Снимка: Pixabay/StockSnap

Снимка: Pixabay/StockSnap

Крадци са откраднали фини френски охлюви на стойност 90 000 евро, предназначени за някои от най-престижните ресторанти в страната.

Производителят Жан-Матийо Доверн  заяви, че е в "шок", след като е открил изчезването на 450 кг охлюви от фермата си в Бузи, в региона Шампан в Източна Франция.

Доверн е трябвало да достави пресните и замразени охлюви до ресторанти в целия регион за Коледа, включително в отличения със звезда Мишлен Domaine les Crayères в Реймс, който ги сервира в бутер тесто.

Кражбата е пореден удар за един затруднен сектор

Въпреки че французите консумират до 14 300 тона охлюви годишно, според Земеделските камари около 95% са вносни, главно от Румъния, Белгия, Турция, Унгария, Гърция и Индонезия.

Самата Франция има 271 ферми за охлюви, а фермата на Доверн, L’Escargot des Grands Crus, е една от най-известните.

"Започваме да ставаме известни и това със сигурност е привлякло мошениците", каза той пред Le Parisien.

Доверн твърди, че е загубил цялото си годишно производство при кражбата между неделя вечер и понеделник сутринта.

"Крадците прерязаха телената ограда, разбиха вратата с кирка, счупиха осветлението на сензора за движение и след това се вмъкнаха в хладилната камера. Много е изненадващо, защото откраднаха 450 килограма месо от охлюви. Невероятно е да са откраднали толкова много. Сигурно е заради много добре организирана мрежа."

Той каза, че има достатъчно охлюви за 10 000 хранения и добави в публикация във Facebook, че кражбата е "много тежък удар", оценявайки загубата на 90 000 евро.

Командир Реми Дюбоа, полицай, базиран в Еперне, заяви, че охлювите на Доверн "струват почти колкото шампанското". По думите му престъпниците изглеждат "опитни" и "професионални".

Доверн каза, че се е надпреварвал да изпълни ангажимента си да снабдява регионалните ресторанти за Коледа, като купува охлюви от други производители. Но не всички готвачи са доволни от това решение.

Сезар Петелот, собственикът и готвач в ресторант La Table du 18 в близкия Тур сюр Марн, обикновено сервира охлюви в бутер тесто с магданоз и конфи чесън. Но той каза пред телевизионната станция TF1, че ако охлювите не са от L’Escargot des Grands Crus, ще премахне ястието от менюто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свят
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата