Глутен, брашно... Хлябът – вреден! Но има ли полезен?

Консумирайте нерафинирани храни, съветва пекар
31 авг 2017 10:45, Мария Захариева
82

9507 гледания   |  Още видео

Хлябът присъства на трапезата на почти всяко българско семейство. Той дори е част и от някои наши ритуали и традиции. А напоследък все повече експерти съветват да го изключим от менюто си, защото е вреден.

Елисавета, която е собственик на столична пекарна обаче е категорична, че това всъщност не е точно така. По думите й от голямо значение има какъв хляб консумираме, тъй като влияние оказва това как той е приготвен, от кого и по какъв начин стига до потребителите.

"Хлябът е връзката със земята. Той идва от зърно - пшеница, сена, ръж. Нашият хляб е изпечен в пещ с огън и гледаме да използваме предимно стари сортове пшеница", сподели тя.

Пред Bulgaria ON AIR Елисавета обясни, че глутенът, за който напоследък все по-често се заговори, наистина е вреден. И колкото по-задоволени сме от изкуствени храни, толкова по-болни ставаме както физически, така и психически. Затова, по думите ѝ, е много важно да консумираме нерафинирана храна и да избягваме бялата сол, бялата захар и бялото брашно.


82
Още по темата: хлябзахарглутен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 1300

браво,браво
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
остави го хляба на страна, дай да хапнем сладоледа, че фирмата на НАШ ЧОВЕК няма да хвърля толкова яйчен прах на вятъра.
75
0
 
0
 
! Отговори
емси преди 1 година
До Анонимен

Какво бдс ходил съм на бригада в завод за лютеница 1986 г там бдс - ето беше !!!!!!!!!!!
74
0
 
7
 
! Отговори
Глутенозависим преди 1 година
Защо преди 30 г не ми се подуваше стомаха от хляба, а сега от малко хлебче и то"пълнозърнесто"се случва някаква революция в стомашно-чревния ми тракт???
73
0
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 1 година
Виждал съм български боб ама цената му едва ли ще е същата ако е на пазара.
Екзотика е и вече спряхме да хапваме традиционни манджи ,те за това и не ги сеят.
Българина хапва/нехапва за каквото му напишат или рекламират ,за жалост.
Друга лоша работа е ,че джоба му е празен и избора на качество не е голям.
Мога да ти напиша още две три неща ,но не и тук и не сега, и ще ти светне доста.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е проблем естествено съдържащият се в пшеница, ръж, ечемик глутен, а огромното количество подобрители, чрез което в хляб и всички други тестени изделия се добавя ненормално количество глутен. Без глутен хлябът няма да бухва. Здравословният хляб с дебелата кора се прави със закваска, не с мая. Но промишлено производство на хляб със закваска НЯМА. Иначе от продуктите с най-високо съдържание на глутен е бирата, така че си правете сметка :)
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хм

То хубаво, ама и такова вече не произвеждаме. Бобът идва от Китай или Египет, а лещата от Китай или Мароко!
Иначе с големи букви пишат „Боб от градината на баба“ или „Леща от градината на дядо“, а като се зачетеш от къде е виждаш, че явно имаш баби и дядовци в изброените по-горе екзотични държави.
Важното е обаче, че сега имаме демокрация, свободни сме и можем да ходим където искаме (ама не съвсем), но пък няма какво да ядем. Има де, ама все не става. даже животните не го ядат.
70
0
 
10
 
! Отговори
АнтиС0p0c0ид преди 1 година
Преди 89-та в нашето село житото го мелеха на воденицата, която беше на над 200 г. Тестото се месеше вечерта предния ден ръчно, втасваше през нощта и в 3-4 часа пекаря отиваше да го сложи да го пече. Сутрин в 6 ч. имаше готов топъл и изключително вкусен хляб. Такава вкусотия не можете да си представите. Хляб с шарено сол или както е топъл, ако има останала свинска мас да го намажеш и да го поръсиш с шарена сол мммм. Дойде 89-та, затвориха пекарната, воденицата е разграбиха и сега ядем Б0Kлyци.
69
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 1 година
Боб и леща - за един по шумен свят!
68
1
 
5
 
! Отговори
марксист преди 1 година
До Загатка
Сега ядем капиталистически хляб - важно е колко струва.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето имаше БДС.-български държавен стандарт.
Сега има геноцид.Има народ има проблеми,няма народ няма проблеми.
66
1
 
7
 
! Отговори
на хлебаря тъщата преди 1 година
като е вреден хляба яжте пасти! Абе вие искате да живеете вечно ли?
65
2
 
11
 
! Отговори
Загатка преди 1 година
Мъжът приготвящ хляб се нарича хлебар!
Как се нарича жената приготвяща хляб?
Хайде да ви видя!

П.С. А за хляба от магазинната мрежа изобщо няма нужда да говорим. Всичко друго е, но не и хляб. Вътре е цялата менделеева тзблица сигурно. Никакъв вкус няма и е като дунапрен. Който е живял по бай Тошово знае какъв хляб ядяхме. Просто страхотен. Повечето села тогава си имаха фурна в която се печеше хляб. Ръчен на пещ с жито от ТКЗС-то смляно в мелницата. Кората му беше половин см. хрупкава и страхотн
64
2
 
3
 
! Отговори
хлебоядец преди 1 година
Страхотен репортаж! Браво!
Хубаво е да има повече такива, за да разберат хората какво да ядат и да се направи реклама на производителите, които произвеждат качествени и здравословни неща. Някой, ако знае къде се намира тази пекарна моля да сподели! Собственичката ми изглежда доста свястна жена и буди доверие. Не е типичният лукав търговец, който си пробутва стоката на всяка цена. Говори мило, интелигентно и думите и тежат. Поздравления и успех и желая!
63
2
 
0
 
! Отговори
Tina преди 1 година
This is silly.
62
1
 
15
 
! Отговори
/./ преди 1 година
Всичкия хляб по магазините не става за нищо. Наблъскан е с подобрители още от мелницата а за пекарните да не говорим с какви чудесии го натъпкват. В мелницата дори слагат избелители за бялото брашно, защото обикновено излиза като типово. Излиза като типово, щото това е фуражна пшеница а не хлебна. Всички земеделци сеят фуражна пшеница, никой не сее хлебна защото е много скъпа. Ако ви направят хляб от хлебна пшеница, цената му ще е поне 3 лв. Ама вие искате за по 50 ст., ми яжте фураж тогава.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефи, когато се появи някой и вземе да ти обяснява , че глутена е открит преди година две и трябва да се пазим от него.
60
0
 
7
 
! Отговори
хм преди 1 година
Веганите казват спрете месото ,тези спрете хляба!

Ами ще се мре от глад!
59
0
 
7
 
! Отговори
ПО ЕВРОПЕЙСКИ преди 1 година
ДА, АМА ПАСТИТЕ СА С ОТРОВНИ ЯЙЦА.
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно го е казал един по-надолу, Ганьо Неукии много знае, шкембето му 2 метра пред него, *** един път на 3 дена и пъшка потен и мазен, иначе всичко му е наред.
Та така, някои сме чели и учили науките, които обясняват тия неща... Глутен и глиадин са най-силните тригери за свръхпроизводство на зонулин. Зонулинът разхлабва преградата на червата и води до така наречените "пропускливи черва". През мембраната минават неща, дето не трябва, оттам нататък все золуми стават в тялото. Тъпчете бел леб...