Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите

Целта е пресичане на фиктивните проверки на техническото състояние
26 апр 2019 13:46, Елка Василева
193
Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите
Снимка: СБА

Готвят революционни промени за периодичните технически прегледи на автомобилите. Всички данни от измерванията с газоанализатор, димомер, стенд за измерване на спирачните сили и др. ще бъдат въвеждани в реално време автоматично в информационна система за електронно регистриране на извършените технически прегледи, предвижда проект за изменение на Наредбата за периодичните прегледи. Счита се, че по този начин ще бъдат пресечени фиктивните проверки за техническото състояние на автомобилите, съобщават от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Същевременно с това ще отпадне изискването за издаване на удостоверение за техническа изправност част I и част II. Вместо това ще се въведе т.нар. електронно персонализиране на знака за периодичен преглед за проверка. Стикерът ще има чип, информацията от които ще може да се чете чрез специални уреди от разстояние.

В този идентификатор ще бъдат въвеждани всички технически данни за ППС и за резултатите от извършения преглед, екологичната група на автомобила, номерът на разрешението за контролно-техническия пункт, в който е извършен прегледът, датата на прегледа, валидността му и др. Той трябва да удостоверява, че превозното средство се допуска за движение.

Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР, поради което отпада необходимостта от носенето и  издаването на удостоверение за техническа изправност част I и част II.

Моторните превозни средства от категории М1 и N1 ще се категоризират в пет екологични групи. Това ще зависи от това кога са произведени, от съдържанието на въглероден оксид (СО) в отработилите газове и др. Моторните превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене) и МПС с водородна горивна клетка се категоризират в пета екологична група. А автомобилите с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, се категоризират към първа екологична група.

При персонализацията на удостоверенията за определяне на екологична група на МПС освен вписване на идентификационния номер (VIN, рама) на возилото, неговата регистрация и др. технически данни, ще се отразява и показанието на километропоказателя.

Отчитайки Стратегията на Европа за „чисти горива“, предвид която към алтернативните горива спадат и втечнен-нефтен газ (ВНГ) или сгъстен природен газ (СПГ) с проекта на наредбата е предложено моторните превозни средства, които са оборудвани с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ или СПГ да се категоризират към екологична група, като проверките за определянето й бъдат извършени при работа на двигателя с ВНГ или СПГ.

В мотивите към наредбата е уточнено, че се предвиждат два подхода при определянето на екологичните групи. В случаите, когато определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед на моторните превозни средства, се предвижда издаване на Удостоверение за определяне на екологична група на МПС, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група. Както вече стана ясно, в знака за периодичния преглед на ППС (стикера) ще има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, като там ще има и информация за екологичната група на МПС.

 В случаите, когато техническият преглед на моторното превозно средство е извършен в пунктовете за регистрация или в друга държава, определянето на екологичната група се извършва в съответната категория контролно-технически пункт, по искане на собственика на превозното средство. Предвиденият краен документ е Удостоверение за определяне на екологична група на моторно превозно средство, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група.
 


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Словакия няма пътен данък, а прегледът е на две години.
-----------------
У нас пък сиимаме Герб, и частни пунктове за ГТП, които всеки с пари може да сертифицира, стига да има под ръка оборудване и 2-3 специалисти, завършили университет, в който им обясняват, че плъзгащите лагери на коляно-мотовилковия механизъм се въртят вътре в моновилката.Действителен случай-доцент в прехвален софийски вуз го е казвал, също така е казвал, че съвременния двигател се маже чрез плискане само.....
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Браво! А ако селянина, който сваляш, на кръговото, има по-рунтави гърди от твоите? Много си ербап зад клавиатурата. Селяните вече се изучиха, и всеки има под ръка по нещо, като ходи в София.
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Словакия няма пътен данък, а прегледът е на две години.
148
23
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 11 месеца
Една от най-смелите и заслужаваща адмирации промени.
Омръзна ми изминавайки по 15-20км в града всеки ден да поемам толкова пушек, колкото от комина на печка с кю,мюр.
Точно бях почнал да си представям как като се изреже някой селянин и остави димна завеса, го застигам на първото кръстовище и с шамари го вадя от колата, свалям му табелите и викам паяка да я закара в моргата.
Има надежда за оправия в нашата държава.
147
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Да се обединим!
"И така да изметем ГЕРБ И БСП,че никога повече да не помиришат власт"
---
Да, бе! И да туримЕ ДОСТ и ДПС, нали!? С Лютвито Местан начело ...
Или Далавери Симеонов?..., или Каракачанката? Я, да туримЕ Болния Сидеров, а?
146
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
До Скептик Споко, Скептик, Баце си знае работата. Страх ги е само от демонстрация в центъра на София, и за това софиянци са всестранно задоволени и обгрижвани.Другите-овче стадо, ще ги водят за носа с обещания, ПР акции за апартаменти, къщи за гости, политическ отговорност и др.И овчето стадо бле е ли, блее , докато овчаря го води към кланницата. А ако вдигне някой глава-лесно ще го изкарат я луд, я терорист.Виж, ако много вдигнат .... От това ги е страх.....
145
3
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
Само преди дни имаше статия, как не върви бизнеса със старите коли. Ето реакцията на провителството-натискане за спиране от движение на по-старите, които едвам минават преглед, не е рентабилен ремонта и поддъжката им-за пример-само едно бутало за стар фолксвагет например, е 160 лева, а те са 4.+ други части+ ремонт.Изхода-купуване на друг, евтин, втора употреба.Това води екотакси, нови данъци, такси регистрация и др. Тоест-още пари в бюджета, съвсем легално.Номера и лични док. сменяха вече.....
144
2
 
22
 
! Отговори
Скептик преди 11 месеца
И ние готвим революционни промени на управляващите.
143
2
 
22
 
! Отговори
това е демокрацията преди 11 месеца
До Чичо Кочо

това е демокрацията пич - едно яко плащане на данъци, налози, таксички и пр.
142
1
 
36
 
! Отговори
Чичо Кочо преди 11 месеца
Айде пак стикери... Баси, колите на коледни елхи приличат... Караш си и не виждаш нищо през предния джам - само стикери...
141
2
 
24
 
! Отговори
Охобохо преди 11 месеца
Tия милиони дето ББ ги обещава за това,за онова ги няма в бюджета и съответно трябва да се вземат от народа.
140
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Престанете вече с подобни глупости за да събирате парите на хората. Винетките свързани с КАТ, Гражданската на застрафхователите също, сига и техническите и кво става , остава само и КАТ да го направят политическа полиция и да козируваме на ГЕРБ.
139
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В САЩ няма технически преглед а след определени години на колата се прави само "Smog Test".
138
2
 
26
 
! Отговори
anonimen преди 11 месеца
V PALMA DE MALLORCA IMA NOMERA OT 1950 GOD. FACT.KADE E BOKO.
137
2
 
35
 
! Отговори
35320 преди 11 месеца
Настръхвам при вяско съобщение за революционни промени, иновативни подходи и стратегии. Я, да проведем акция по пътищата "Един месец според закона". ще се окаже, че има ред.
136
3
 
41
 
! Отговори
Пак от нашия джоб преди 11 месеца
Най-лесно се бърка в джоба на електората с цените на това, което е монопол на държавата: тока, водата и това, което плащаме за колите си - данък, преглед, табели и т.н. И все заради европейски цени или европейски изисквания
135
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искат да махнат повечето автомобили, явно с цел закрепостяване. После ще сложат огради. Накрая - и вериги с гюлета на глезена.
134
6
 
35
 
! Отговори
Да се обединим! преди 11 месеца
И така да изметем ГЕРБ И БСП,че никога повече да не помиришат власт!И двете партии са крайно деструктивни,антисоциални и пълни с крадливи елементи.Ако се запази статуквото българинът ще стигне до просешка тояга,ще настъпи глад,смрад и мизерия!
133
6
 
41
 
! Отговори
Вангу преди 11 месеца
Това правителство съсипа народа си тотално.чорбаджии изедници са
132
2
 
32
 
! Отговори
Вуте преди 11 месеца
Ако всичко готвено беше влязло в сила, бойколандия нямаше да съществува. Те да ги готвят, но надали ще успеят оти баце е на път да ърли за поред път пешкира - сега подбира цвета!