Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите

Целта е пресичане на фиктивните проверки на техническото състояние
26 апр 2019 13:46, Елка Василева
193
Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите
Снимка: СБА

Готвят революционни промени за периодичните технически прегледи на автомобилите. Всички данни от измерванията с газоанализатор, димомер, стенд за измерване на спирачните сили и др. ще бъдат въвеждани в реално време автоматично в информационна система за електронно регистриране на извършените технически прегледи, предвижда проект за изменение на Наредбата за периодичните прегледи. Счита се, че по този начин ще бъдат пресечени фиктивните проверки за техническото състояние на автомобилите, съобщават от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Същевременно с това ще отпадне изискването за издаване на удостоверение за техническа изправност част I и част II. Вместо това ще се въведе т.нар. електронно персонализиране на знака за периодичен преглед за проверка. Стикерът ще има чип, информацията от които ще може да се чете чрез специални уреди от разстояние.

В този идентификатор ще бъдат въвеждани всички технически данни за ППС и за резултатите от извършения преглед, екологичната група на автомобила, номерът на разрешението за контролно-техническия пункт, в който е извършен прегледът, датата на прегледа, валидността му и др. Той трябва да удостоверява, че превозното средство се допуска за движение.

Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР, поради което отпада необходимостта от носенето и  издаването на удостоверение за техническа изправност част I и част II.

Моторните превозни средства от категории М1 и N1 ще се категоризират в пет екологични групи. Това ще зависи от това кога са произведени, от съдържанието на въглероден оксид (СО) в отработилите газове и др. Моторните превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене) и МПС с водородна горивна клетка се категоризират в пета екологична група. А автомобилите с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, се категоризират към първа екологична група.

При персонализацията на удостоверенията за определяне на екологична група на МПС освен вписване на идентификационния номер (VIN, рама) на возилото, неговата регистрация и др. технически данни, ще се отразява и показанието на километропоказателя.

Отчитайки Стратегията на Европа за „чисти горива“, предвид която към алтернативните горива спадат и втечнен-нефтен газ (ВНГ) или сгъстен природен газ (СПГ) с проекта на наредбата е предложено моторните превозни средства, които са оборудвани с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ или СПГ да се категоризират към екологична група, като проверките за определянето й бъдат извършени при работа на двигателя с ВНГ или СПГ.

В мотивите към наредбата е уточнено, че се предвиждат два подхода при определянето на екологичните групи. В случаите, когато определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед на моторните превозни средства, се предвижда издаване на Удостоверение за определяне на екологична група на МПС, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група. Както вече стана ясно, в знака за периодичния преглед на ППС (стикера) ще има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, като там ще има и информация за екологичната група на МПС.

 В случаите, когато техническият преглед на моторното превозно средство е извършен в пунктовете за регистрация или в друга държава, определянето на екологичната група се извършва в съответната категория контролно-технически пункт, по искане на собственика на превозното средство. Предвиденият краен документ е Удостоверение за определяне на екологична група на моторно превозно средство, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група.
 


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко затворени пункта има, след като са заловени че извършват фиктивни прегледи? Май клонят към нула нали?
Точно в СБА бях, когато провеждащия прегледа отвори капака и остави автомобила така, да изтекат 25 минути. Не провери нищо.
Въпросът не е в наредбата, а в упражняването на контрол по прилагането и.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно! На преглед ще се ходи с 3 инженери и поне 2 адвокати!
11
0
 
29
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Депутатите няма ли да слезнат от лимузините си с 6-литрови двигатели, нали сме европейци? Кога ще се качат на колела или в градския транспорт ???
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще направят всичко възможно да свалят и последната риза от българина
9
3
 
11
 
! Отговори
Еколог преди 1 месец
Какво ще правят дизелите с изтърбушени DPF?
8
27
 
11
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
Време е старите кочини да се махнат от дворовете, накупили по 2-3 таралясника и служебни коли имат вечер пред блока не можеш да паркираш
7
1
 
30
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Бойко ***, не се ли наяде с апартаменти, палати и острови нагло ***!
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герберастията-простотията няма аналог дори с Вселената, защото за Вселената не се знае дали е безкрайна, но герберастията-простотията е безкрайна! Доказано факт!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“Революционни” промени?!?!
Ужасявам се от фриволното ползване на думи без осъзнаването на смисъла им.
И всичко това от недоучили пишман ***.
За политиците няма смисъл да отварям дума при този премиер с пожарникарски маркуч.
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е за пари, Бокича се чуди от къде да пълни бюджета, за да има за апартаменти и мезонети
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка!!! Още глупости имате ли за реализиране!!?
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Андрешко и бай Ганю са седнали да се надлъгват.
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези влектронни избори не могат да направят, винетките още не могат да направят, стикери с чипове ще слагат....