Енио Мориконе – композиторът, който създаваше "музика на реалността"

Маестрото печели първият си Оскар чак на 87 години
Обновена: 6 юли 2020 12:56 | 6 юли 2020 11:32, Нели Христова
33
Енио Мориконе – композиторът, който създаваше "музика на реалността"
Снимка: БГНЕС

Дори и да не сте чували името Енио Мориконе, то със сигурност до ушите ви е стигала завладяващата му филмова музика - от призрачната хармоника в "Имало едно време на Запад", през цигулките в "Чи Май", която намира мястото си в The Life and Times of David Lloyd George, до виковете на койотите в "Добрият, лошият и злият".

Италианецът работи по повече от 500 саундтрака на едни от най-известните филми. С него, може би, може да се мери само Ханс Цимер. Но през цялата му кариера името му е свързвано главно с уестърните и работата му с Серджио Леоне. Двамата приятели създават 6 филма заедно - само фракция от огромното музикално наследство на Мориконе. Дълги години композиторът сажалява, че сред обществото творчеството му се ограничава само до тези няколко филма.

Още по темата

Енио Мориконе е роден в Рим и прекарва целия си живот там. Той издъхна в италианската столица днес, на 91 години, след усложнения заради тежко падане преди седмица. Когато говорим за композитори, често си мислим, че те се учат да творят на пиано или цигулка. Ала Мориконе е различен - неговият първи инструмент е тромпетът.

На 14 години той е приет в престижната Accademia Nazionale di Santa Cecilia и настоява да бъде приет в класа за композиране, което предизвиква огромна изненада в професора му, тъй като там се събират само студенти, които учат класическа музика.

"Беше почти скандално за тромпетист да изрази желанието си да учи композиция", обяснява музикологът Серхио Мицели в документален филм на BBC от 1995 г.

Енио, Дан, Лео...

С помощта на свой приятел Енио успява да подпише договор с телевизия RAI и започва да твори музика за малкия екран. А първите си саундтраци за филми той подписва с псевдонимите си Дан Савио и Лео Николс. Когато през 1984 година е запитан дали се е срамувал да пише за големия екран, той категорично отговаря: "Не, но създателите на тези филми искаха да изглежда така, все едно са произведени в Америка, а името ми не е особено американско..."

Музиката на Мориконе е уникална - тя е вдъхновена както от великите класически произведения, така и от звуците на всекидневния живот. В нея се комбинират отличителни звуци на електрическа китара, флейта на пан, свирки, църковни камбани, женски викове, изстрели и дори животински звуци, всички те придружени от симфоничен оркестър.

Композиторът признава, че когато пише филмова музика, той черпи вдъхновение от съвременната и експерименталната музика. Още преди да започне да пише за големия екран, той има голям интерес към музикалните иновации и през 60-те години се присъединява към Nuova Consonanza - асоциация, фокусирана върху промотиране на съвременна музика в Рим

"Всички звуци могат за бъдат използвани, за да се предаде емоция... това е музика на реалността", казва Мариконе.

"Маестрото"

Въпреки страхотната си работа Мориконе печели първият си Оскар за най-добър саундтрак на 87 години за лентата "Омразната осморка" на Куентин Тарантино през 2017 г.

Преди това той е номиниран многократно за престижната статуетка, но така и не успява да я грабне. Все пак, навярно като компенсация, получава почетен Оскар през 2006 година, но Мориконе е убеден, че музиката му никога не е била напълно възприета от Холивуд. За сметка на това има 11 от най-престижните награди в Италия - David di Donatello.

Успешната му кариера като филмов композитор обаче не му пречи да твори и "абсолютна музика" (musica assoluta), както той я нарича. Мориконе създава и няколко концертни творби, сред които  Concerto no.1 for orchestra през 1957 г., Concerto no.3 for guitar and marimba през 1991 г. и Mass for Pope Francis през 2015.

"Дори да съм наясно, че има огромна пропаст между публиката, която ходи на концерти, и тази, която посещава кино, тези кимвания към класическия репертоар са начин за обединяване на двата свята", казва Мариконе през 1999 г. Влиянието на "сериозната" класическа музика присъства във всички музикални произведения на Енио Мориконе, а композиторът често се забавлява с тези сериозни препратки.

Трудно е да се говори за Мариконе без Леоне

Мариконе среща мъжа, който дава тласък на кариерата му, Серджио Леоне, в училище. Когато се запознават за пръв път са едва на 8 години. Подновяват връзка цели две десетилетия по-късно в академията "Санта Сесилия". Но Леоне е и една от причините Енио да изпусне една от големите възможности в живота си - да създаде музиката за "Портокал с часовников механизъм" на Стенли Кубрик. Леоне настоял, че Мориконе е прекалено зает с композициите за неговия филм, въпреки че италианецът не е имал толкова много работа. Няколко пъти Енио е бил питан дали иска да създаде музиката и за някои от филмите на Клинт Истууд, но отказал.

Въпросите за Серджио Леоне са част от онези, на които Мориконе отказва да отговаря по време на интервюта през годините. Всъщност, той имал "тежък характер", поне според малкото хора, успели да се докоснат до него. По време на интервюта той настоявал да бъде наричан Маестро, а не Енио Мориконе, тъй като било прекалено формално, нито пък Енио, тъй като било прекарено приятелско. Ако все пак някой искал да го попита за филмите му с Леоне, то в никакъв случай не трябвало да използва определениетои "спагети уестърн". И в никакъв случай не можело да молиш Маестрото да ти посвири на пиано - той все пак е композитор, не изпълнител.

Въпреки огромният си успех, Мориконе никога не напуска Рим. Така и не се научава да говори английски и вижда себе си като "сериозен композитор на музика", без да се интересува от това, какво Холивуд мисли за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е композиторЪТ в световната история. Не само че е ненадминат по талант и произведения, но едва ли някой ще го доближи скоро (ако изобщо някога).
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма съзнание, което може да обясни морала на мpъcниците. Разбрах го чак след като чух "La morale Dell'immorale".Поклон, Енио!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 28 Брат, ако ми позволиш лека поправка: Не е най-великият композитор до момента, а най-великият за всички времена, защото едва ли ще се роди вече такъв гений някога като Мориконе!Почивай в мир, Енио!
28
1
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Така е, ама не е важното дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки...А който си може си може, независимо как се казва... Едни му казват Бетовен, други Бетховен. И на двете съм чувал яростни застъпници.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Бг 21Мориконе не беше велик композитор на 20- ти век!Енио беше най-великият композитор до момента в историята на човечеството!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Христова, първото изречение от статията ти е абсурдно жалко! " Дори да не сте чували името Енио Мориконе...."За кого си го написала? За пубери на 12-13 годинки ли?Най-великият композитор в музикалната история! А Музиката на смъртта "Тhe Man with Harmonica" в "Имало едно време на запад" е ЗЛОВЕЩО ГЕНИАЛНА!
25
0
 
13
 
! Отговори
Т.Петков преди 3 години
Поклон през този велик съвременен италиански композитор, чието име ще остане наред с имената на Верди, Росини, Вивалди и ....да не изреждам всички. С поведението си той доказва и какво е патриот! Не всичко качествено е създадено в Америка и не само там има добри условия за работа.
24
0
 
8
 
! Отговори
Diana преди 3 години
Копирам от текста на статията: работата му с Серджио Леоне - ами май е СЪС Серджо.Днес.бг - това е елементарна грешка, нима е възможно да допуснете такава???
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Музиката разказва филма, кара те да го почувстваш. Стана мода за ринг-тон да се ползва мелодията от часовника на главния герой от "За няколко долара повече". Като се сетиш за филм с негова музика и се сещаш за мелодията, не само за сценария. Подобно усещане имах с Джон Уилямс и Алън Силвестри за екшъните. Гениален!Поклон, Маестро! Почивай в мир!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
riposa in pace Maestro
21
0
 
9
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Мориконе беше един велик композитор на 20-ти век, Бог да го прости и дано през 21-ви век Бог ни изпрати на Земята негов заместник...
20
0
 
11
 
! Отговори
Tolio преди 3 години
Вие сте срам за гилдията то бива бива неграмотност и необразованост,но чак толкова не бива.Като нямате обща култура и знания,чукнити в гоогле и вижте.Еннио Мориконе се казва човека не "Енио Мариконе.Доката пишех името авто корекцията ми го поправи два пъти на Мориконе.Ползвайти програма за авто корекцията,като сте неуки.А що се отнася до Еннио най-великия.
19
0
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Най-глупавото нещо на този свят е да се сравняват велики композитори с много значими произведения.Това е абсурда на абсурдите. Аз с удоволствие слашам композициите на Маестро Мориконе и на Джон Уилямс. Това са достойни композии и от мелодична и от хармонична гледна точка.Радвайте се на композициите на тези хора, защото нещата много забуксуваха ...
18
15
 
2
 
! Отговори
Никакво проучване преди 3 години
"С него, може би, може да се мери само Ханс Цимер." Еми не само, че може да се мери с него, ами и е доста по-голям от него. И ей така от раз се сещам за още един по-голям от МОриконе - Джон Уилиямс, просто от обща култура, без да съм правил проучване.
17
0
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
До ,,Ко? Не,, "Чуваш мотив и си наясно, че е негов.":) :) :) Че те всички артисти (без значение дали са музиканти, художници, писатели, поети) затова живеят - да чуе някой фрагмент от творбата им и да ги разпознае :) :) :) Жалко, че авторите на статията не го разпознават, а смятат, че е някой си Мариконе. Голям! Да почива в мир!
16
16
 
3
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
Честно казано, освен музиката към "спагети-уестърни" за нещо стойностно от Мориконе не се сещам. А и някак беше шаблонен композитор. Чуваш мотив и си наясно, че е негов. Съжалявам, изразих единствено и само мое мнение.
15
0
 
13
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Не знам какво е писал Енио Мориконе, но ти и името му дори не можеш да напишеш бе правописни грешки.
14
1
 
25
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Дали ще е Мориконе или Марикане или Мароканец за днес.бг няма никаква разлика.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са великите му произведения, мен лично хармониката в " Имало едно време на Запад" винаги ме е карала да настръхвамПочивай в мир Маестро, благодарим ти за прекрасната музика, с която ни дари, сега ще композираш в РаяP.S Днес.бг , оправете грешката в името, излагате се
12
1
 
21
 
! Отговори
mery преди 3 години
Велик! Ще продължава да живее чрез музиката към филмите. Да почива в мир!