Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее

Нямало опасност от повече инциденти; по-рано казаха, че чакат нов силен взрив
3 юли 2008 06:40,
847
Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее
Взривът в Челопечене. Снимка: БГНЕС

Мощни взривове разтресоха София в 6.28 часа тази сутрин.

Това, което отначало повечето хора взеха за силно земетресение, продължи интензивно поне 30 минути.

Експлозиите са в склад за обезвреждане на снаряди в Челопечене.

Всички опасности с инцидента в поделението в Челопечене са преминали, обяви военният министър Николай Цонев пред журналисти след извънредното заседание на правителството.
 
Най-голямата опасност е била със склад с 20 тона тротил, които се е очаквало да се взривят, но тя вече е преминала, каза министърът.
 
Няма замърсяване на въздуха в района с вредни вещества, само нивото на прах е завишено пет пъти, посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

По-рано военните заявиха, че очакват до 30 минути нов взрив в петия и най-голям склад със снаряди в Челопечене.

"Взривовете ще продължат поне още 24 часа. В складовете има 20 тона тротил, което значи, че ще засегне район около 7-8 км и взривът ще бъде огромен", бе обявил за Дарик радио главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Районът на взривовете е отцепен от екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита.

Вътрешният министър Михаил Миков обяви, че се предвижда евакуация до 6 км. от мястото на взрива.

Столичното летище е затворено до 14.30 часа, преустановено е и зареждането с гориво на самолетите.

В кварталите в близост до мястото на инцидента блоковете се люлеят след всяка експлозия.

В някои от тях има счупени прозорци от ударната вълна. 

Гражданска защита съобщи, че има установени повишени концентрации на въглероден диоксид над София.

По данни на Агенцията за ядрено регулиране няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници.

За безопасността на гражданите в района се препоръчва:

- да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.

Въпреки официалните информации, все още не е наясно дали има жертви и ранени.

90% от хората, живеещи в района, са евакуирани с четири автобуса на "Столичен автотранспорт". Мястото около инцидента е отцепено от линейки, полиция и пожарни коли.

Напълно е блокирано движението на автобусите по линии 118 и 119, които се движат в района на инцидента.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове.

Министър-председателят е наредил на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента, а химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата.

В 9 часа започва извънредно заседание на Министерския съвет, на него ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков, на началника на Гражданска защита и на Здравното министерство.

На мястото е президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов.

ЧЕЗ е прекъснал електрозахранването  в Челопечене във връзка с инцидента във военните складове днес, съобщиха от  дружеството.
       
В 7.50 часа, по молба на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", са изключени изводите за Челопечене и частично е прекъснато електрозахранването на селата в близост до инцидента - Яна, Кремиковци и Ботунец.    

Предстои, в следващите часове, по молба на Национална служба "Гражданска защита" , да бъде прекъснато електрозахранването и на селата Чепинци и Локорско. 

Dnes.bg приканва свидетели на експлозията и жители на Челопeчене да се свържат с редакцията ни на телефон 8129852 или на e-mail - Info@dnes.bg да разкажат подробности около взривовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


847
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
847
0
 
3
 
! Отговори
? преди 9 години
Защо като БСП е на власт винаги горят 1) складове с боеприпаси. 2) дървени масиви.
846
2
 
1
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Ужасно се изплаших от утринните гърмежите,а най-вече за живота на моят малък син който е на 3,5г...та нали те са бъдещето на нашата свидна родина БЪЛГАРИЯ .Някой си продава тротила гушка си паричките и гръмва склада...честно ли е да заложи живота на толкова народ?Дано никога вече не се повтори тази уплаха сред хората и се надявам виновниците да бъдат наказани за деянията си,но май никой няма да си признае вината и ще трябва да ги "изчушкат" един по един!!!
845
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, dnes.bg, я вземете си оправете скапаната програма за цензуриране и ли по-добре направо я разкарайте. досега не бях виждал идиотия, която да цензурира думата "п-и-р-а-т-к-а"
844
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Много умно, ТНТ, сигурно не трябваше да спират тока, а да го оставят, та да можеш ти да слушаш радио... а възможните СЕРИОЗНИ поражения, които това може да предизвика - това няма значение... И да ти кажа - 5 тона тротил избщо не са много екслозив. Тротилът е силно опасен, когато е заложен по определен начин, а при подреждането му за склад няма даже и възможност да се подреди така. Може да си гърми като и нищо да не направи - така че много правилно е постъпил Бойко-манекена да казва да няма притеснение. Да не говорим, че хора, изпаднали в паника, се евакуират поне 2-3 пъти по-бавно...
843
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 15 години
Тихичко почивали си хората в града,кученца си лаели, пичове си пушели трева,и тъкмо идвал края на нощта,и София била разтърсенаот мощна взривничка вълна.Страхотно казала си старичка жена,която бавно чакала смъртта,дечица плачели със всичка сила,а пичовете пафнали една трева.Кметчо Бойко станал лекичко смутен,дръпнал пердето и останал изумен,Какво да видят хубавите му очи.Европейската му столица гори.Нахлузил чехлите и в мерцедеса,засилил се от интереса,какъв е този пушек сив,отровен ли е ,или прави те щастлив.Оказало се, че военните се заиграли,и складчето им се запали,и хората от близките селца,подишвали дълбоко сярната мъгла.По медии Бареков се поти,Генералчето главата го боли,какво ще правим ний сега,като останем си без столица.И изведнъж изпълни се на Бойко цялата глава,с идея за коварничка лъжа,ще кажем ний на хората сега,че това не е сяра а летничка роса.И хората ще ни повярват ей така,както за всички други подлички неща.И радостни поседнали на зелената трева,ракийка пийнали с по линийка една.Така завършила тази весела история,как решена е поредната пародия,затова мисля да ви пожелая весел ден,последен може би, но пък необикновен.
842
0
 
2
 
! Отговори
ТНТ преди 15 години
Какво стана ли... стана следното. Сутринта в 6:27 започна пукотевица като от заря... много на малък интервал. След около 10-15 секунди се чу 1-я мощен взрив, който разлюля къщите, изпочупи стъклата и събори доста врати. Указа се, че секретно поделение на българската армия за на екслозиви, се появи дори в новините на CNN. Пукотевицата от слабите но непрекъснати гърмежи не спираше през целия ден. Общо имаше над 15 силни взрива, с уникална удърна вълна и огън до небесата. По начална информация, населението на квартал Челопечене е било евакуирона до 2 часа след първия взрив... това не е вярно, Аз съм от Челопечене и мога да се закълна, че до 10:30 - 11:00 още не беше започнала евакуацията. Всичко беше адски мудно... кмета на столицата Бойко Борисов бе при нас и се опитваше да ни успокоява с думите, че имало 5 тона тротил които можели да гръмнат, но да не се притесняваме... но все пак който има кола, незабавно да се евакуира.Спряха тока, поредната глупост от страна на управляващите... точно когато всички се интересуваха какво става с животите ни... някой реши да дръпне шалтера, с което най-засегнатия раьон попадна в информационна кома. Събрали се около няколко коли, слушащи радио с надеждата да разберем какво стана с нас по новините, на няколко пъти бяхме "успокоявани", че 6-ти склад с над 20 тона тротил се очаква да екслодира, до 1 час, до 30 минути, до 15 минути... а ние все още бяхме на 500 метра от епицентъра на случващото се. Полицеиските органи, не допускаха коли да излизат от раьона на квартала в посока Враждебна.
841
0
 
1
 
! Отговори
Heaven преди 15 години
V drujba 2 v4era kym 8 i ne6to se noseha oblaci dim nad tec trai4o kostov, celiqt vizion be6e zamaglen i vazduha imashe osobena nepriqtna mirizma, cql den sym ka6lql. Dobre 4e ni osvobodiha ot rabota. Ot 112 v 8.30 nikoi ni6to ne mojeshe da mi kaje za teq oblaci i dimove..nqmali informacia pi4ovete.
840
0
 
2
 
! Отговори
Bulgaria преди 15 години
Здравейте, ами какво да ви кажа... имаше взрив в Челопечене, в склад за военни муниций. Никой нищо не казва кой е виновен... няма ранени има само изпочупени къщи, уплашени деца и хора... цяла София се тресеше... казват, че няма опастност от замърсяване, въпреки че на мен ми мирише на сяра... тука се изпокараха софянци и провинциалисти... което малко или много е забавно :) честно да ви кажа много сте си добре там в Испания! Ние тук (явно не всички) се тревожим ама кой да те успокой- Бойко ли? На него май хич не му дреме! Не че на някой му пука ама поне едно съчувствие от тяхна страна да имаше... това е от мен - обща информация
839
0
 
1
 
! Отговори
Михаела преди 15 години
Хора, някой знае ли нещо повече по този случай? Направо вече не знам до къде ще стигнем.... с тези управляващи
838
0
 
1
 
! Отговори
Antoniq преди 15 години
Абе, приятелю мой, сега да ти кажа аз не съм от София, но найстина им съчувствам, защото това са мойте сънародници! Демек БЪЛГАРИ!!! От колко време съществува тая държава, а ти си седнал да им се присмиваш на бедата на ТВОЙТЕ СЪНАРОДНИЦИ! Не ти ли е малко неудобно? Както каза нали не си в София какъв ти е проблема? Седи си и мълчи! Егоист! Мисли си за твойто градче, как няма нищо да му стане, ама като ти опре до дупето, ще те видим колко си велик! БЪДЕТЕ ЕДИННИ В ТАКЪВ МОМЕНТ! Хората по цял свят хвалят столиците, а ние тука я оплюваме и съсипваме! Замисли се малко, ако да кажем сестра ти беше там? Щеше ли пак така да мислиш? И още нещо: извинявай ако съм те обидила, но то наистина си *** селянин! Не че не съм и аз от село, ама поне мога да мисля малко повече, явно от теб!
837
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
бааааати дъжда. валеше сякаш е за последно :)
836
0
 
1
 
! Отговори
Eнчо преди 15 години
браво въздухар и аз мисля като теб - свестните хора, просто никой няма да ги допусне в управелнието, на мафията в сянка им трябват , некадърници и мегаломани - справка алкохолицираното *** Цар, книжното човече Серьожко, психопатът Н.Филчев, живеещият сред облаците негов наскледникът Б.Велчев, фонтанения пикльо Р.Петров, псевдомутрата, псевдогенерала и псевдокмета Б.Борисов - смешни нещастници
835
0
 
1
 
! Отговори
christo преди 15 години
Има два варианта за взрива:1 При охрана само от двама пенсионера е явно, че взрива е умишлен. Мисля , че е недопустимо толкова материал удобен за терористите да се охранява така нелепо.Какво следва: Бюджетен излишък - огромен.Пари за спешни мерки за повишаване сигурността ще са нужни.За подмяна на старо въоръжение също и по този начин ще се гласуват за спешни случаи без търг.Резултат:Наливане неправомерно пари в доста на брой фирми, които ще се "отчетат по някакъв начин и но когото трябва"създовоне на работа в придизборни райони.Резултата е няколко десетки депутатски места и доста пари за предизборна кампания и десетки къщи на някои хора.Ако тази версия не е вярна и инцидента е станал от немърливост . Това ще е под всякаква критика.При този случай трябва цялото правителство да бъде съдено за престъпление.
834
0
 
1
 
! Отговори
my name does't matte преди 15 години
В статията пише, че няма изхвърлени вредни вещества, а въздухът е бил замърсен 5 пъти. Обаче при коментарите на др статия някой беше написал, че преди 30 мин (около 1:02 беше) при кв. Иван Вазов имало гъста мъгла с мирис на сяра. Не знам кой лъже и кой не, но просто ми се иска някой да каже нещо близо до тези теми, а не както на повечето места да седят и да се карат кой е по голям селянин. :Х
833
0
 
1
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
AKO SI MISLISH , CHE TI IZBIRASH I SVALJASH UPRAVNICITE , MNOGO SE LAJESH . SEGA ZASEGA E ABSOLJUTNO IZKLJUCHENO SVESEN CHOVEK DA ZASTANE NACHELO NA DARJAVATA . TOVA NE VLIZA V PLANOVETE . SHTE IMA NA RAZPOLOJENIE SAMO LOSHI I PRODAJNI KANDIDATI OT KOITO TI SHTE IZBIRASH I SHTE SI MISLISH , CHE PRAVISH NJAKAKAV IZBOR . OT TOLKOVA MNOGO IZBORI ZA 20 GODINI USPJAHME LI DA IZBEREM PONE EDIN SVESEN ??? TAKA SHTE BADE OSHTE MNOGO VREME .
832
0
 
1
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
PROSTO POLUCHAVAM GOLJAMA ZAPLATA . NE SI MISLI , CHE SAMO MOSHENICITE I "BIZNESMENITE" IMAT PARI .PARI IMAM , NO BALGARIA OTIVA NA NIKADE I TOVA ME IZMACHVA .
831
0
 
1
 
! Отговори
ELRESIDENTE преди 15 години
Напишете какво точно става пак в тази България.
830
0
 
1
 
! Отговори
ОБЯВЯВАЩ преди 15 години
Продавам прясно разорана нива в Челопечене с готови дупки за засаждане на дръвчета
829
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
викаш леко полеко ще слухтиш да не би азис да излезне случайно да спретне един як благотворителен концерт по случай деня.Току виш дойде и някойдив чалгар издавайки страни свуци :D
828
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
...както пишеше в една книга. За вас не знам от вчера не съм спал понеже джъгах и бях буден когато стана всичко и не съм спал, а и едва ли сега ще ме фане съня, не знам вие дали ще спите, ама аз съм тук и ще се ослушвам за странни звуци.