Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония

Вестник в Скопие с измишльотини за помощ от България срещу Сърбия
Обновена: 21 дек 2010 17:44 | 21 дек 2010 17:44, Елка Василева
117
Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония
Македонският президент Георге Иванов награждава Желю Желев за заслугите при признаването независимостта на Македония. Снимка: БГНЕС

Това са измишльотини – така президентът (1990–1997 г.) Желю Желев коментира пред Dnes.bg твърденията в днешния брой на македонския „Утрински весник“, че през 1991 г. от Скопие са поискали България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от югославската армия, и България била обещала такава помощ.

Македонският вестник твърди, че „през 1991 г. Драган Богдановски, Стойче Наумов и човек на Любчо Георгиевски отишли заедно в София, за да се срещнат с тогавашното българско ръководство. Били са приети на най-високо ниво от българския президент Желю Желев и от премиера Димитър Попов. Поискали България да признае Македония и там да се организират протести за нейната независимост.

„Поискахме България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от Югославската армия. Тогава Желев и Попов ни обещаха, че ще получим всичко, което поиска македонското правителство. „Ние ви разбираме и ви подкрепяме, но не можем да ви признаем, ако това официално не го поиска Скопие. Ако македонското правителство изпрати искане, ние същия ден ще ви признаем. Ако бъдете нападнати от Сърбия и ако македонското правителство поиска помощ, и това ще ви дадем“. По онова време в България се записваха доброволци да воюват на страната на Хърватия срещу Сърбия. Показаха ни огромния списък с имената им. „А как мислите – колко доброволци ще се явят, ако Македония бъде нападната?“, ни попитаха те“, пише „Утрински весник“.

Ние се стремяхме югоармията да не вземе да нападне Македония и да провокира там безредици. При едно идване на американците ги помолихме да сложат по границата между Сърбия и Македония няколко поста, които да бъдат поддържащи, да разберат хората на Милошевич, че ако те се опитат да правят нещо подобно, ще срещнат там американците. Те обещаха и мисля, че разположиха (такива постове) за няколко седмици. Имаше такова нещо, казва Желев. 

Това беше разговор с американски военни, които бяха на посещение (в България) - генерали от НАТО и от САЩ и това стана, след като България призна Македония, уточни доктор Желев.

Той каза, че се е срещал по онова време с хора от Македония, „и Любчо (Георгиевски) е идвал общо да разговаряме – как е положението при тях, при нас, да ги информираме“, спомня си още Желев.

Не е имало обаче разговор, при който да е обсъждана евентуална помощ от България, ако Македония бъде нападната. „Ние гледахме всячески да се избегне подобен вариант, защото това значи войната да се разпространи извън пределите (на тогавашна Югославия). Ако наши доброволци тръгнеха, България фактически се включваше. Ние най-много се стремяхме, както и другите страни, хората с демократично мислене, се стремяхме да не се допуска войната да излезе извън пределите на бивша Югославия“, заявява Желев. 

Запитан защо според него излизат подобни твърдения в медиите, Желев отговори: "Разни хора има, които обичат да се хвалят, измислят какви ли не неща".


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
източна и западна германия се обединиха но българия и македония не.
114
2
 
0
 
! Отговори
orqafswh преди 12 години
17j4mY <a href="ogpiskxcoxrt/">ogpiskxcoxrt</a>, [url=oimnfghppwgi/]oimnfghppwgi[/url], [link=gythwyfxeyaf/]gythwyfxeyaf[/link], qmwvqvwxmmic/
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Братя как не ви е срам бе да плюете собствения сеи народ че са ви били укопатори да плюлиете дедите си и да наричате езика им Македонски .А тея Турците не помнят ли кви мезерници са бели и те и как избиха сумати в тракиско и ги изгониха от домовете .Македонци да не би Турците да са ви спасители или Сърби или Гърци не Българските синове са се борели да не станите това което сте сега но уви .вашата държава не трябва да се разделя като не се признавате за Българи ще сте Сърби хървати Турци Албанци
112
2
 
1
 
! Отговори
do the macedonec преди 12 години
Shto sboruvash gluposti be the maccedonec! Ot hiliadoletia jiveete vse pod niakakvo robstvo.Rimsko,vizantiisko, bulgarsko,srbsko a skoro shte budete i pod albansko! Nai bednite ste v Evropa.Spored Gines ste SVETOVNI REKORDIORI PO BEZRABOTIZA !! Kakva vechna makedonia,kato sushtestvuvate samo ot 20 godini!?
111
6
 
0
 
! Отговори
The MAKEDONEC преди 12 години
do 101 ! abe majmun gladen kakva sila na balkanite be da vi ebam mater na site !! Makedonija e bila so vekovi site probale da ja zazemat no ne uspeale i nema da uspeat !! MAKEDONIJA E VECNA I VECNA KE SI OSTANE !! SMRT ZA DUSMANITE !!
110
2
 
1
 
! Отговори
MAKEDONEZO преди 12 години
OVO E NASHIO SPASITEL JELKO JELKOVSKI<
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фантастични романи ли пишеш, не знам в коя лудница си и какви са тия измислени от тебе конфликти.
108
4
 
0
 
! Отговори
Очевидец преди 12 години
И КАТО ВСЕКИ ЕВНУХ Е ЛУДО ВЛЮБЕН И ВЕРЕН НА ЧОВЕКА, КОЙТО ГО Е КАСТРИРАЛ
107
4
 
4
 
! Отговори
Очевидец преди 12 години
Затова сегашния политически, журналистически и полицейски елит на Македония толкова ни мрази.Той е съставен от агенти на сърбите.Нормалните хора не ни мразят, а се страхуват от свойте управници-все пак населението без албанците в Македония е колкото София, а от тях може би 1/3 или 1/2 са агенти на сърбите и заради това те се научиха да не работят/агентите де/.Затова и албанците ги победиха,защото важните хора в Македония са изродени еничари,емоционално и психически кастрирани и
106
3
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 12 години
ЧЕ ДНЕС ИМА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ.За сърбите и гърците това е едно от най-големите поражения през 20 век.За Сърбия и Гърция е от огромна важност да имат граница между тях, а ние пробихме блокадата около нас,която ни задушаваше.Успехът ни се дължи на факта, че болшинството от управниците ни все още не бяха предатели, а национално отговорни хора.Предателите взеха надмощие в следващите правителства и първата им задача беше да унищожат БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.НЕ ХРАНИШ ЛИ СОБСТВЕНА АРМИЯ,ЩЕ ХРАНИШ ЧУЖДА!!!
105
5
 
3
 
! Отговори
Очевидец преди 12 години
България, по това време беше единственият гарант на Македония, че Сърбия няма да я нападне.Гърция,Румъния бяха съгласни със Сърбия, а Турция -положителен неутралитет.Даже много от хората в Македония искаха Сърбия да ги нападне-включително голяма част от тогавашния политически елит.И от Европа и САЩ, да не говорим за Русия,кажи речи нямаха нищо против.САМО БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА СЪРБИЯ,ГЪРЦИЯ,ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ В МАКЕДОНИЯ И НА МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ.И ЕДИНСТВЕНО НА БЪЛГАРИЯ СЕ ДЪЛЖИ ФАКТА,
104
3
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 12 години
край Ниш и границата с Македония и искаше да навлезе в Македония.Ние бяхме готови да тръгнем на минутата и да се бием със сърбите.Чак привечер бойната тревога беше отменена, защото сърбите почнаха да връщат войските си към вътрешността на Сърбия.Ние се прибрахме по спалните, но бойната техника остана извън хамбарите още няколко дена.Сериозността на положението личеше и от отношението между войниците-нямаше закачки и празни приказки.Всички съзнавахме, че може да сме на война след няколко часа.
103
4
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 12 години
Бях войник в едно от поделенията по това време-навътре в държавата.Една сутрин към 4 часа цялата дивизия беше вдигната на пълна бойна тревога.Танковете,гаубиците,бтр-те и другата бойна техника ги изкараха от хамбарите, с пълно бойно снаряжение и запалени двигатели.Ние войниците и офицерите също се снаряжихме с бойно снаряжение. Отначало си помислихме, че е учебна бойна тревога,но не беше така.И всичко това беше заради Югославия/Сърбия/,защото тя беше съсредоточила огромно количество войска
102
2
 
1
 
! Отговори
ръръ преди 12 години
Напълно съгласен с тебе никакви Бюромци,все пак ни трябват работници,а не воиводи и аидуци,от тях си имаме достатъчно.38
101
3
 
1
 
! Отговори
ръръ преди 12 години
Бил съм в Македония поне30/тридесет/пъти,познавам я добре,както и т,н,Македонци/повечето продължават да се изживяват като Югославяни/,така,че ще те помоля не лъжи,защото ние Българите не ви мразим и обикновенно идваме с добри намерения,но след няколко посещение следва разочарованието.Винаги намират начин да ти покажат,че не си желан и си окупатор,чувал съм го и в прав текст.Защо на вашите новинарски сайтове не се разрешава писането на Български и от Българи от голяма любов навярно?
100
4
 
3
 
! Отговори
Bulgarian преди 12 години
Аз пък съм на мнение че ние сме си Българи,Македонците са си макета...за мен са *** и не искам да имам нищо общо с тях,земята им обаче е била законна собственост на България през годините и точно към това трябва да се стреми България- да си я върне и да станем най силната държава на Балканите.....
99
3
 
2
 
! Отговори
ръръ преди 12 години
Не ни мразите ,само дето не може да ни понасяте.От 1/първи/клас Ви учат ,че нямате по-големи врагове от Българите.Много хора ще изпаднат в ужас,ако прочетат написаното във Вашите учебници за нас.Нали имате поговорка,ако не знаеш кого да удариш,удари Българина и няма да сбъркаш.От любов няма публикуван НИТО ЕДИН положителен материал във Вашите вестници за България поне в последните 10г.За природното недоразумение Александър Донски да не говорим.36
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото е че и в Македония управляват бившите сръбски тайни служби, те са навсякъде на възлови позиции в управлението, медиите и те са тяхни, същата картинка като у нас. При нас всичко е в ръцете на бившите служители на ДС и синовете на партийните величия. Защото през 1989г.трябваше да има лустрация-5 год. бившите служители на ДС да не заемат никакви държавни постове, като директори, банкери и т.н. Но това как да стане като създадената от тях опозиция беше на власт и изпълняваше сценария на ДС.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо не ни трябват никакви македонци. Н а тия така са им промити мозъците от сръбската пропаганда, че и след 100г. няма да им дойде акъла. Никакво приобщаване, да си се кец-т с албанците на воля. Не ни трябват никакви БЮРМаджии.
96
2
 
8
 
! Отговори
националист преди 12 години
България пропусна златен шанс по времето на войните в Югославия да нападне Сърбия и да си върнем покраинините поне до Пирот. Трябваше да действаме заедно с нашите приятели хърватите и да отмъстим на най-кръвния си враг за злините които ни е сторил.За съжаление историята рядко дава такива удобни случаи.