Президентът на Сърбия Тадич подаде оставка

Изборите за държавен глава ще са на 6 май заедно с парламентарните и местните
Обновена: 4 апр 2012 15:33 | 4 апр 2012 12:08, Елка Василева
4
Президентът на Сърбия Тадич подаде оставка
Борис Тадич. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Сърбия Борис Тадич подаде оставка. Така на 6 май заедно с вече насрочените парламентарни и местни избори в страната ще се произведат и избори за държавен глава.

"Реших да съкратя своя мандат, за да може на 6 май да се проведат и президентски избори. Ще се кандидатирам отново за поста", каза Тадич.

Очакванията в Сърбия са освен Борис Тадич в президентската надпревара да се включат и лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич и лидерът на Социалистическата партия и настоящ вицепремиер и вътрешен министър Ивица Дачич.

"Ще се кандидатирам, за да попреча Сърбия да стане двупартийна", каза Дачич.

За поста държавен глава ще се кандидатират и Ищван Пастор, лидер на Съюза на унгарците във Войводина, както и бившият премиер на Югославия бизнесменът с американско гражданство Милан Панич.

Лидерът на Сръбското движение за обновление Вук Драшкович пък предложи председателя на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович да бъде издигнат за кандидат за президент. Кандидатът на Сръбската радикална партия ще е Александър Мартинович.

В случай, че на първия тур от изборите за държавен глава на 6 май нито един кандидат не спечели мнозинството от подадените гласове, ще се състои втори тур 15 дни по-късно.

На последните президентски избори през 2008 г. вторият тур беше спечелен от кандидата на Демократическата партия Борис Тадич с 50,31% от гласовете пред кандидата на Сръбската радикална партия Томислав Николич с 47,97%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първанов може да е всякакъв,но за 10 години не се изложи така както Роско за последния месец!
3
1
 
3
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Сега идва ред и на нашия.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега България не е имала президент или премиер, който да не е бил в ДС. Не че, е нещо лошо да работиш за държавата си , но просто за информация.
1
12
 
22
 
! Отговори
президентите преди 12 години
А прзидента другаря Първанов си стоя 10 години,въпреки издънките си и особено след като стана известно,че е бил ГОЦЕ ! Срам,срам,срам и за др. Първанов и за нас , че го изтърпяхме.