Гърция удължи срока за замяната на дълга до 20 април

Атина за втори път предприема тази стъпка
5 апр 2012 16:55, Миглена Иванова
3
Гърция удължи срока за замяната на дълга до 20 април
Снимка: Ройтерс

Гърция отново удължи крайния срок за замяната на дълга, съобщи Ройтерс.

Атина ще приключи на 11 април размяната на облигации на стойност 20,72 млрд. евро, което е 72% от книжата, емитирани съгласно чуждо законодателство, както и дълговите инструменти на държавните гръцки предприятия.

Кредиторите, които все още обмислят дали доброволно да участват в замяната, ще могат да го направят до 20 април. В края на март пък им беше даден срок за участие до 4 април, припомня агенцията.

Гръцкото правителство има три варианта за действие що се отнася до кредиторите на страната, които отказват да се включат в операцията. Първият е да продължат да обслужват облигациите, вторият е да спрат да обслужват тези дългове, а третият – да отправят ново предложение на инвеститорите, така че да ги убедят да се присъединят към процеса на замяна.

Ако изберат третия вариант обаче властите в Атина трябва да се уверят, че няма да бъдат обвинени в двоен стандарт и инвеститорите, които вече са се съгласили да участват в замяната, няма да бъдат ощетени.

Засега гръцкото правителство все още не е избрало как да действа в ситуацията.

Гърция приключи замяната на по-голямата част от облигациите още преди средата на март. Бяха заменени дългови книжа, емитирани според гръцкото законодателство, с номинална стойност 177 млрд. евро, като кредиторите приеха загуби от около 74%.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
NIE SI VZIMAME PO 600 EURO MINIMALNA,A VIE BALGARITE PO140,EBAZ VI.
1
0
 
11
 
! Отговори
мим преди 12 години
Напълно нормално е за тях.Идва Велик ден,те ще си изкарат празниците и чак тогава ще се замислят как да преметнат Европа пак, за да си поживуркат още.*** целия свят и ние им ръкопляскъме.