Защо е по-трудно да се прави бизнес в Румъния отколкото в България

Румънската преса за проучване за икономическите свободи
4 фев 2016 14:14, Елка Василева
9
Защо е по-трудно да се прави бизнес в Румъния отколкото в България
Снимка: архив, Reuters

Защо е по-трудно да правиш бизнес в Румъния, отколкото в България, пита в заглавие румънският вестник "Гъндул". Проучване на фондация "Херитидж" за икономическите свободи показва, че в Румъния е по-трудно да правиш бизнес в сравнение със съседните България и Унгария, отбелязва изданието.

Индексът за икономическа свобода на фондация "Херитидж" поставя Румъния на 61 място от общо 178 държави. Румъния е загубила 4 места в световната класация спрямо индекса от 2015 г., посочва "Гъндул".

В. "Адевърул" допълва, че в Европа Румъния се нарежда на 29-о място сред 43 страни. Румъния е успяла да изпревари в класацията Португалия, Франция, Италия, но продължава да изостава от България, Албания, Унгария, Словакия и Полша.

Класацията отсъжда на Румъния средно 65,5 точки от 100 възможни, пояснява "Гъндул". Точките измерват 10 параметри за икономическа свобода, които се отнасят до правова държава, големина на правителството, ефективност на регулациите и отвореност на пазарите.

Румъния трябва да положи още усилия по отношение на регулациите за бизнеса, трудовото законодателство и доминацията на неефективни и субсидирани държавни предприятия в икономиката. Същевременно е констатирано добро ниво на свобода в търговията, пише "Гъндул".
 

/БТА/


9
Още по темата: Румъниябизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
fakti ili? преди 5 години
Според европейския доклад от 27 Януари 2016, е обратното. Няма какво повече да се коментира. КОЙ е медия собственика?
5
0
 
0
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Глупости.
4
1
 
3
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Като сме по-добре от румънците, защо не личи по заплатите ни?
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са глупости. Западните фирми предпочитат румънците за аутсорсинг, не българите! Румъния се е захванала яко с чистки и осъдиха хора на висши държавни позиции! А при нас само с рушвети и подаръци правиш бизнес.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости.В България ако нямаш познати или пари за рушвети ще те мотаят с години. В нашата държава единствените не корумпирани държавни служители са бившите.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото в БГ статистикате е включен и мутренския "бизнес". Без него клони към 0.