ЮНЕСКО с критики към Северна Македония по отношение на Охрид

В доклад се иска регионът да е в списъка за застрашени световни богатства
11 яну 2021 21:37, Петя Славова
15
ЮНЕСКО с критики към Северна Македония по отношение на Охрид
Снимка: БГНЕС

Констатираните от ЮНЕСКО слабости от страна на държавата, централните и местни институции по отношение на Охридското езеро и град Охрид като културно наследство предизвикват безпокойство. В доклада на световната организация се препоръчва Охридският регион да бъде вписан в списъка на ЮНЕСКО за застрашени световни богатства, тъй като отговаря на всички критерии за това.

Докладът от около 100 страници за състоянието на региона е изпратен до всички държавни институции по компетентност и отразява ситуацията на терен с всички пропуски, грешки, неизпълнени ангажименти за подобрение и т.н.

Докладът е критичен и реалистичен, но преди всичко неблагоприятен, така че вероятно няма да има голяма разлика с окончателния му вариант, което вероятно ще постави Охридския регион в списъка на застрашените световни природни и културни богатства, съобщи БГНЕС, позовавайки се на МИА.

Според документа, властите на централно и местно ниво, не са изпълнили поетите през 2017 г. ангажименти за намаляване и отстраняване на идентифицираните заплахи за защитената площ. Дори напротив – дадени са примери за продължаващи практики срещу предупрежденията, изложени в Реактивната мониторингова мисия на ЮНЕСКО за 2017 г. Пренебрегването на природното и културно богатство води до постепенна ерозия на атрибутите, благодарение на които той се радваше на получения статут.

Все още съществуват и се разработват планове и проекти, които не са в съответствие със статута на ЮНЕСКО. Регистрирани са и нови заплахи, свързани с управлението на институциите, в допълнение на недостатъчното прилагане на законовите разпоредби. Това доведе до негативни последици в планирането и развитието, включително с предложения за мегаломански проекти, довели до нарушаване на естествения и градския облик на града и по-широката защитена зона, като по този начин районът на Охрид е изпълнил условията за включването му в списъка на застрашените световни ценности на ЮНЕСКО.

Сред констатираните проблеми в доклада е посочено прекомерна и неконтролирана урбанизация, забавяне при работа с незаконно строителство както на брега, така и в защитената градска зона, дерогация на околната среда, нефункционалният колектор, липсата на депо за твърди отпадъци и други.

Населението също няма отговорно отношение към световните културни и природни ценности. Регистрирано е изхвърляне на отпадъци на незаконни сметища, монтиране на слънчеви колектори върху къщи в старата част на Охрид, което изкривява автентичния облик, както и инсталирането на градско оборудване и сенници с различен външен вид и цвят в непосредствена близост до културни ценности и паметници на културата.

Не са пощадени и институциите, създадени да се грижат за паметниците на културата и природата, пише още в доклада.

Документът съдържа редица препоръки за предприемане на мерки, някои от които трябва да се осъществят незабавно, а за други е предоставен срок.

Настоява се спешно да продължи процесът на премахване на незаконни сгради от бреговата линия на езерото, като се изготви регистър на незаконните сгради във всички общини в региона и се въведе реален мораториум върху строителството до приемането на нови устойчиви градоустройствени планове.

Посочва се необходимостта от търсене на алтернативни маршрути за далекопроводи, за ж.п. линията по Коридор № 8, за газопровода Битоля – Елбасан, за магистралата Требенища – Струга, контрола върху използването на водата от езерото за електроенергия и други.

Позицията на правителството е, че ще се изготви съвместен отговор на всички засегнати в доклада страни.


15
Още от Балкани
Януарска жега до 31°C в Гърция: Стотици отидоха на плаж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Станислав Иванов преди 5 дни
Ще трябва ние да поемем администрацията тогаз. Абе то и ние сме едни... Ама поне нещо може да се свърши.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анти ГМО преди 1 седмица
Че то от ГМО нация кво да очакваш ? И кво значи Северна Македония? Тва си е Благоевградска и Кюстендилска области ...
10
15
 
2
 
! Отговори
Nikos Petros преди 1 седмица
ЛИХНИДА / АХРИДА === Е ОСНОВАНА ОТ ХЕРКУЛЕС И ОТ ГРЪЦКИТЕ ПЛЕМЕНА НА ДОРИИЦИТЕ, КЛОН ХЕРАКЛИДОЕС !!... И ПО-КЪСНО РЕ-ОСНОВАН ПАК ОТ ГРЪЦКОТО ПЛЕМЕ НА ПАИОНИТЕ .


СТЕНАТА И КУЛАТА Е СТРОЕНА ОТ ЮСТИНИЯНУС ВЕЛИКИ..А НЕ ОТ БИЛГАРИ .

ОХРИД Е БИЛ БЪЛГАРСКИ--САМО ЗА 22 ГОДИНИ--ОТ 992 ГОД....ДО 1014 ГОДИНА -- КОГАТО ВАСИЛЕВСЪТ ВАСИЛЛИС 2-РИ го РЕКОНКУЕСТВА ОБРАТНО В МАЙКА ВИЗАНТИЯ .
9
3
 
22
 
! Отговори
Simvola преди 1 седмица
Грешно изписване имена на паметниците пример Цар Самуил те са написали Цар Самоил.
8
0
 
13
 
! Отговори
Марта преди 1 седмица
Това звучи много познато,нали?Апетитите за забогатяване за сметка на природни и културни забележителности е очевадна там,където няма държавност.
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма северна Македония ,има Република Северна Македония.Северна Македония означава местност а РСМ -държава.
6
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Охрид е бил не само български книжовен център и люлка на славянската литература,но и българска столица е бил,много красив и чаровен град,ще бъде жалко ако го съсипят!
Кокетен,много красив ,с уникална природа,с български источрически забележителности,църви,чудесен град,дано не го ос.еерат!
5
4
 
42
 
! Отговори
Бай Баяни преди 1 седмица
Охрид е българско национално културно богатство. Северни макета, трябва да го пазите иначе Европа през крив макарон ще я гледате.
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Несебър е в същото положение като Охрид. Паметник на културата обърнат на битпазар. Единствено дето няма новостроящи се джамии.
3
7
 
22
 
! Отговори
Saki преди 1 седмица
северно-ала бала-варвари
2
16
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
То и Истанбул е бил Константинопол и столица на Източната Римска империя ама кво от това?
1
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЮНЕСКО дали е наясно, че Охрид е бил столица на България?