Вместо ухапване от вампир, доза от "Пфайзер" в замъка на Дракула

Румъния се опитва да увеличи броя на ваксинираните
10 май 2021 18:32, Нели Христова
22
Вместо ухапване от вампир, доза от "Пфайзер" в замъка на Дракула
Снимка: Getty

Да отидеш в замъка на Дракула, но вместо да те ухапе вампир, да те убоде игла - това е възможно, след като Румъния откри център за ваксинация срещу COVID-19 в прочутата туристическа дестинация в Трансилвания.

Медиците, които носят стикери на вампирски зъби върху предпазните си костюми предлагат имунизация с ваксините на Pfizer за всички, които посетят замъка Бран, издигнат през 14-ти век в съседна Румъния. Това е част от опитите на съседката ни да увеличи броя на населението, защитено от коронавируса.

Някои вярват, че именно замъкът Бран е бил вдъхновението за дома на Дракула в едноименния роман на Брам Стокър.

Румъния е регистрирала малко над един милион инфекции от началото на пандемията и близо 29 000 смъртни случая.

Правителството на страната заявява, че иска да ваксинира 10 милиона души до септември, но почти половината от румънците казват, че не са склонни да се ваксинират. Съседите ни са след най-колебливите в Европа относно имунизацията срещу COVID-19, според проучване на Globesec.

От екипа на замъка Бран Касъл се надяват уникалната им инициатива да помогне за увеличаване на броя на ваксинациите. През всеки уикенд през май всеки може да го посети без запазен час, за да получи своята ваксина, а също така получава безплатен вход до експозицията на замъка с 52 средновековни инструмента за изтезание.

"Идеята ... беше да се покаже как хората са убождани преди 500-600 години в Европа", казва маркетинг директорът на замъка Александру Приску пред агенция Ройтерс.

Съществува и надежда, че услугата ще доведе повече посетители в замъка в Карпатските планини на Румъния, където броят на туристите е намалял по време на пандемията.

Замъкът се издига в горите в подножието на Карпатските планини, на 170 км северно от Букурещ. Той е свързан с вампира на Стокър граф Дракула, защото се смята, че е бил дом на скандалния принц Влад III Цепеш, на когото се основава образът на Дракула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз съм ***, вие не:)Не се сърди на ***. Те просто са сложили с автоматичната модерация всички думи с които са ги наричали с право, но са ги наранявали. Пък дори и някои от думите да имат и друго значение в българския език- който не е им е добре познат,- иначе как щяха да станат журналисти
16
0
 
6
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 2 години
Стещнах стар приятел и се заприказвахме.По време на разговора сподели че станал гей.Учудих се и попитах: Как така бе Кочо?Той вика: - Абе нали знаеш, сега е модерно или да си веган, или да се ваксинираш с елитната Пфайзер, или да си гей..иначе висшето общество те отхвърля и те взимат за ***. Но просто за първите две, не ми достигна кураж.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вампири няма ве копейкаджия гениален хахахахахахаха
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя вампир да не е руски шпионин, ако проверят дрехите му са с руски етикет.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някога са били вампири, сега са лекари във ваксинационни центрове - иначе си е едно и също.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в двата случая вампирясваш, каква е разликата?
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да ме ухапе вампир
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То едно и също
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно е вместо.
8
4
 
21
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Вместо ухапване от вампир,доза от Пфайзер в замъка на ДракулаАМЧИ ТОО КВА Е РАЗЛИКАТА ?
7
0
 
12
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Като си помислиш, само че въпросния Влад е бил Български войвода!!!
6
4
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Хахаха това е топ шшакъния за днес, браво *** сигурно ви дават допълнителни ваучери за храна ахахахах пръснах се от смех, кратуната ти невероятно куха
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
диваци сме
4
2
 
16
 
! Отговори
трагикомедия преди 2 години
Когато проф. Люк Монтание обяви, че се е ваксинирал, тогава и аз. Ако ще и 2 месеца безплатно на Малдивите да ми предлагат.
3
1
 
11
 
! Отговори
Що е мафия преди 2 години
Оказва се, че Борисов поголовно е убивал и мачкал неудобни, а Киро Гела го е държал на пиедестал щото изнася капитали в САЩ, дори цял футболен отбор му е осигурил!В САЩ при банкер ката Цура!
2
2
 
19
 
! Отговори
Ник преди 2 години
много подходящо за случая - вампирски зъби на ръкава и, ако дозата не ви убие, ви вкарва в клуба на ГМО ковидясалите... в Русия пък ще отворят евтаназинационен център в мавзолея на Ленин. приспиват ви завинаги като вожда. съвсем безплатно ще е посещението.
1
0
 
6
 
! Отговори
че те хапят по цял преди 2 години
Свят