Наум Кайчев: Изпълнението на договора от страна на РСМ е отчайващо

Прибързахме ли като казахме "Да" на РСМ в НАТО?
19 юни 2021 15:11, Петя Славова
63
Наум Кайчев: Изпълнението на договора от страна на РСМ е отчайващо
Снимка: Bulgaria ON AIR

"От 2019г очевидно има едно отчайващо изпълнение на договора за приятелство и добросъседство. Това е основната причина, поради която много от аспектите на отношенията между нашите две страни не вървят. Разбира се, един от тези сегменти е дейността на нашата съвместна комисия по исторически и образователни въпроси," коментира по повод посещението на премиера Зоран Заев в София доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Историческата комисия между София и Скопие и бивш консул в Битоля.

"От пролетта на  2019г, след нашето ратифициране  на членството на РСМ в НАТО, видяхме промяна на позицията на колегите от РСМ, която с времето все повече ескалираше. За съжаление, от тогава няма никакви решения на нашата съвместна комисия," допълни Кайчев.

Въпросът за липсата на напредък в работата на Историческата комисия беше поставен и по време на срещите у нас на премиера от Скопие.

На въпрос прибързахме ли като казахме "Да" на РСМ в НАТО при положение, че Гърция налагаше вето на членството им в НАТО години, десетилетия наред, Кайчев отговори:

"Това е ангажимент от договора за добросъседство, който ние изпълнихме добросъвестно. Ако обърнете внимание на текста на договора, по отношение на НАТО ангажиментите на България са едни, а по отношение на ЕС – други. Това не случайно е вписано като такива текстове в договора. Тоест, по отношение на ЕС ние имаме ангажимент само да им помагаме за подготовката, но не и автоматично да гласуваме „за“, коментира историкът пред водещата Милена Милотинова.

Целия разговор вижте днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Лойко преди 1 месец
Стига сме се лъгали,че българите разбират всичко когато разговарят с македонци.Разбират само тези които знаят що годе сърбохърватски и са достатъчно интелигентни. Доста пъти разбират погрешно смисъла или гледат като телета и се правят,че разбират.Не веднъж са се излагали дори и БГ журналисти по национален ефир.Примери много.
51
1
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Анонимен 43: "Нищо не зависи от България.Ако САщ реши Македония веднага ще влезне в ЕС"? Така си мислят в РСМ, но няма да я бъде. ................................................ А за САЩ не е толкова важно дали Северна Македония ще е в ЕС или не. Пуснахме ги в НАТО - друго не им трябва.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крим руски, или не! Нам всьо равно! Но Македония е Българска!
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония е част от Българтия! Точка!
48
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
85% бяха срещу Македония в ЕС, сега е 70% за септември 49%
47
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поарно е да иа гледаш вашата домашна демографиа , коиа според вашите сопствени прогнози во следните 20 год . ие многу црна .Од гледание по туги дворови да не не го приметиш пожарот на сопствената куикиа. За Македониа ич не се секираи , ако патуваш со кола накаи Охрид гледаи да тоа биде навечер и кие видиш дека во албанските места многу малку сиалици светат, а хартиа трпи све .Се надевам дека у вашите статистики не ги броите и оние на кои сте им дале пасош а имаат адеса бандера у пиринско село.
46
0
 
4
 
! Отговори
Шугавете се преди 1 месец
До Анонимен Съгласно македонската стЪкмистика от 2002г. албанците са над 25%,турците 4%,ромите 3%,сърбите 2%,бошняците 1%. Сега 20 години по-касно на вси тия им тури по 2-4% отгоре,па прибави 100 000 куци власи и 200 000 хибрида от влашори,роми,сърби и турчори. Май чистите славомакедонци/българи сте под 50%? Па можете да се шугавите ище 20 гОдине ама тогава ке се колкото шиптърите денъска -30%.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещастници!
44
5
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 1 месец
Като влязат в ЕС, може също да получат право на вето. Дотогава единственото, което могат да направят, е санкции и санкции до дупка.
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не зависи от България.Ако САщ реши Македония веднага ще влезне в ЕС.
42
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А изпълнението на договорите на България към Европейския съюз и САЩ как са? Ние имаме ли магистрала към някоя съседна страна,справихме ли се с корупцията,имаме ли независима съдебна система,имаме ли искрена и реална история в детските учебници.Какаво изпълнихме ние?Това искат да разберат нашите партньори от ЕС и САЩ.
41
2
 
4
 
! Отговори
38, преди 1 месец
То от югославските републики останаха само Черна гора и онази с двойното име. Всички други са или в ЕС, или водят преговори. Единствената ви реална опция е Косово. След повторното вето на България дори Албания ще се откаже от вас. Така че и с Косово не може да направите съюз. Защото Албания ще поиска вместо СРМ да включат Косово в преговорите.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 34 Во уставот ви стои, дека държавава е привремена. Во уште еден референдум стои, дека не сакаате во ЕУ. Навистина незнам що бара България! Мора да се подкрепи Мал Шенген, найпърво една Макебания и потоа една барем буквица за Вучето да не оди сиромашно - Мак-С-ебания. Тоа е иднината. Омладината ви го разбра и зема български постоши како да се шугави. Незнам право кой ги излага българските политичари да ви извадаат од дупчето пред 3 години!!!
39
0
 
3
 
! Отговори
34 преди 1 месец
В другите човек най-много мрази собствените си недостатъци.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 34Во Референдумското прашае да те потсетам за независност меу другото стоеше и можен соиуз во иднина со другите иугословенски републики.Така да не е дека немаме опции за избор , ако не го тргнете ветото , де .
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 32 Оди под топките на "Воинот на кон" и запрашай сите за фамилии. Преброй колко се на "ич". Подмножи x2 смешани бракови. Сърбите во Мк не се 40х а 300х, само не се декларират сърби а македонци. Тоа е, зошто поимот Сърбин после Серебреница е слично на "***"во светот. Во Македония македонците не се повеке од 42-3%. За каква Македония збориме? Сръбска, албанска, гюпска?
36
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 33"Ако искахме това нямаше първи да ви признаем правото на отделна държава." - питал те тебе някой, дали искаш или не искаш България да я признае...
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
32,ти си претопен ако и да живееш в Македония! Няма по-глух от този,който не иска да чуе и няма по-сляп от този,който не иска да види! Вие толкова обичате и вярвате на сърбите,че сте загубили всеки ориентир за истината! В нета има изнесени документи и доказателства за истината,но щом сърбите са ви научили,че българите са лъжливи татари,вие не приемате и доказателствата. Вие сте еничарите на сърбите,скоро всички македонци ще са сърби,защото отказвате да мислите с вашите глави!
34
1
 
11
 
! Отговори
до 32 преди 1 месец
Сърбите искат да възстановят Югославия. Ами събирайте се тогава и всичко ще е наред. Имали македонски език. Ами защо тогава и вие и ние се четем и разбираме без проблем? Защото езикът ни е еднакъв. Дали пишете "Я" като "иа" или "Ю" като "иу" или като не пишете "ъ" пак ви разбираме, защото е едно и също. ДУМИТЕ СА НИ ЕДНАКВИ, ГЕНИТЕ са ни ЕДНАКВИ. О, неразумни ИУроде! Да мразите нас е все едно да мразите самите себе си!
33
5
 
7
 
! Отговори
Сърбите са виновни преди 1 месец
Те настройват хората от СРМ срещу нас, защото ако кажат, че са българи се страхуват да не се съберем. Няма страшно. Ако искахме това нямаше първи да ви признаем правото на отделна държава. Да, ама СРМ и нейните управници не искат да го разберат, защото Сърбия им пречи. Сърбия иска да ги претопи в НОВА Сърбия+СРМ. Сърбите са яли бой от българите и ни мразят и насъскват и македонците. Чудя се обаче защо ние дадохме съгласие за преговори за присъединяване на Сърбия? Те са Троянски кон на Русия.