В Скопие наглеят: Полицията действа на европейско ниво

В позиция външното министерство на РСМ отрича, че е договорено съвместно честване на Гоце Делчев с България
229
В Скопие наглеят: Полицията действа на европейско ниво
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски поздрави служителите от всички организационни звена в МВР в страната "за професионализма и всеотдайността при изключително добре изпълнения оперативен план в областта на охраната по време на честването на рождения ден на Гоце Делчев".

"Както пред гроба на великия Делчев до църквата "Свети Спас", така и на граничните пунктове, македонската полиция беше на висотата на задачата си успешно да реализира това събитие с най-високо ниво на сигурност - ярък пример за това как постъпва полиция на европейско ниво. Благодаря и на гражданите, медиите и медийните работници, които проявиха разбиране и по най-професионален начин дадоха своя принос за едно наистина достойно почитане на великия Гоце Делчев.

Още по темата
И разбира се, македонската полиция няма да позволи унижението на македонския народ", написа във Фейсук профила си Спасовски, публикувайки видео за част от взетите мерки по осигуряването на честването на 151-га годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев и според Министерството на външните работи (МВнР) в Северна Македония е преминало „в най-добър ред и без нарушаване на обществения ред и спокойствие”, с участието на множество официални и граждански делегации от Република Северна Македония, включително официалната делегация на Република България и български граждани, които да отдадат почит на Гоце Делчев.

"Със съжаление обаче констатираме, че и в навечерието, но и след отбелязването на 151 години от рождението на Гоце Делчев радикално настроени личности, представители на организации и политически партии в България продължават да изявяват териториални претенции към Република Северна Македония и непрекъснато уронват достойнството на македонските граждани, македонския народ и страната ни", пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие.

От МВнР посочват, че в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония и законите, както и международното право, компетентните институции на Северна Македония са били длъжни и са предприели всички необходими мерки за предотвратяване на провокации, напрежение и инциденти, които могат да застрашат националната сигурността, обществения ред, здравето на хората и международните отношения на държавата.

"Въпреки изразената воля, Република България не положи достатъчно усилия да предотврати достъпа на радикално настроени лица до ГКПП Деве баир, като по този начин даде възможност на някои от тях да се държат агресивно, да обиждат и упражняват насилие спрямо представители на гранична полиция на Северна Македония", пише в позицията.

От МВнР на Северна Македония уточняват, че в съответствие с установените протоколи за работа и стандартите на ЕС за безопасно управление на границите част от нарушителите на обществения ред и спокойствие са задържани и предадени на компетентния съд, който е наложил съответните мерки, а от министерството  ще бъде изпратено писмо до ЕП, „в което ще информира за неуместното и обидно поведение на българския евродепутат Александър Йорданов в социалните мрежи”.

В позицията си Министерството на външните работи на Република Северна Македония отрича твърденията, че е договорено съвместно честване на Гоце Делчев с Република България.

"Припомняме, че една от задачите на Съвместната експертна комисия по историко-просветни въпроси, създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, е да подготви препоръки за съвместно почитане на исторически личности. До този момент Смесената комисия не е подготвила препоръка за съвместно почитане на Гоце Делчев”, пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие, в която уточняват и че на официалната българска делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, е била  дадена възможност да поднесе цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас“ в Скопие "като искрен и последователен жест".

(БТА, Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
26
 
! Отговори
Време е преди 1 година
... да се ревизират ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ ДАДЕНИ НА МАКЕДОНЦИ И ТЕЗИ ПОЛУЧЕНИ С ИЗМАМА ДА БЪДАТ АНУЛИРАНИ. Не може да ругаеш българския език и култура, да се биеш в ггърдите че си македонец а да се разхождаш из Европа с български паспорт .... ДАННИТЕ ЗА ДАДЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ НА МАКЕДОНЦИ ДА СТАНАТ ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ .... Само продажни политици ще се опитат да омаловажат случилото се вчера ... НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ТАКИВА ЛИ СА ?
160
1
 
26
 
! Отговори
Ларж българин преди 1 година
Айдеее ве . Оставете им на макетата ПОНЕ Гоце Делчев да си го имат.Не ви ли е жал ? Античка нация пък БЕЗ нито един национален герой.Александър Велики се оказа ГРЪК ... Цар Македон никъде не го признават, щото бил ПРИКАЗЕН ГЕРОЙ.Самуил дори според Ватикана е БЪЛГАРСКИ ЦАР ИСТОРИЯ ЕДВА ПОБИРАЩА СЕ НА ДВЕ СТРАНИЧКИ и царе които могат да се преброят на пръстите на едната ръка.Сега и на Гоцето им Делчоф посягаме.Ако и той се окаже българин ... За това си го охраняват макетата - да не ИЗБЯГА
159
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А там откъде знаят какво е европейско ниво? Няма как да разберат в близките години!
158
3
 
14
 
! Отговори
Македония преди 1 година
Румънците се обединяват с Република Молдова тихомълком без скандал, а не както ние българите с Македония
157
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Възраждане не наглеят ли като нападат вулгарно и физически полицаи?
156
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъка мъка,а България какво е бре пич? Македония може да е като Люлин,а ние като предградие на Истанбул.Какво значение има това?Ватикана е 200 човека,Лихтенщайн е 30 хиляди,Андора също така,но не им пречи да са най-богати в Европа.Проблема е че Македония не е случила на съседи,все варвари от всякъде.И на политици също така ,иначе хората са много добри и приятни в Македония.Много по-гостроприемни и по-усмихнатинса от нас.
155
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюрм-аджиите са като Куба на балканите. Застинали във времето на коминтерна. Нация от която работоспособните са колкото населението на Люлин. Мъка,мъка , осемдесет годишна мъка.
154
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Възраждане какво мисли за мястото на България в ЕС и НАТО? За Македония е ясно,че не искате да е в НАТО и ЕС.
153
2
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Що е маке, все е гюбре... ===)))
152
2
 
23
 
! Отговори
БЮРМ няма преди 1 година
място в ЕС!
151
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руското производсто навтечненагаз е ударилорекордно количество месец, въпреки санкциите.
150
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питам знаещите: КОЙ инсталира Кирчо и Кокорчо? Кой беше проектанта на тоя загубен политически проект?!
149
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** са хомосексуални страхливци,затова налитат на бой на жени.
148
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** са чистокървна партия от Русия или поне на такива се правят.Те декларират ,че са срещу това да сме част от НАТО и ЕС.Тогава защо са срещу това Македония да е в НАТО и ЕС? Не ли се срамуват да посягат на жена полицай? Не се ли страхуват като обиждат полицаии с най-различни обиди.Дано наистина да са ги били.Не вярвам обаче,че са га били.Същото е и за ВМРО и за всички други Руски подложжкиии и псевдопатриоти.Спомням си как Сидеров наричаше нашите полицаии и директно в очите ги обиждаше.
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора! Не пишете пили! Вредно е за здравето!
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като се питате, отговаряте ли си?
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 156 - Олеее ... пОдтикването към самоубийството е незаконно!
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 159. Аз. Аз го питам!
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 155 - ама всичко е подписано от небългари. от българи няма подписано.
142
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до коментар 157 - тебе кой та пита искаш или не искаш.