Йотова: Интересът към изучаване на български в Албания расте

Тя откри новата учебна година в неделното училище в Елбасан
16 сеп 2023 22:45, Стела Стоянова
32
Йотова: Интересът към изучаване на български в Албания расте
Снимка БГНЕС

Расте интересът към изучаване на български език сред българската общност в Албания. Българското неделно училище в Елбасан вече е тясно за желаещите да учат. Завършили висше образование в България млади хора се връщат в родните си места в Албания като учители в български училища, а отскоро и в Либражд има българско училище. Българският език отваря много възможности за развитие. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Елбасан, където откри новата учебна година в българското неделно училище в Елбасан към дружество „Българите в Албания“. За активната и родолюбива дейност Йотова удостои дружеството с почетния плакет на вицепрезидента и подари на училището учебни помагала и книги на български класици, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Благодаря ви за усилията да привлечете интереса на децата да идват в българското училище през почивните дни. Вие учите децата да познават и обичат България, да знаят своите корени. Идентичността не е остаряло понятие в модерния свят. Колкото повече познаваш историята си, толкова по-добре можеш да отстояваш интересите си“, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя увери в пълната подкрепа на българската държава за развитието на българските неделни училища.

Посещението на Йотова в Албания е броени дни преди националното преброяване на населението – първото след официалното признаване на българското национално малцинство. Вицепрезидентът благодари на българските дружества за активната информационна кампания, особено в труднодостъпни райони. Тя призова представителите на българската общност без страх да се идентифицират като българи. „Получаваме немалко сигнали за натиск от емисари на други етнически групи върху българи да не заявяват своята идентичност. Това е недостойна за 21 век кампания. Но аз имам уверенията на албанските власти, че преброяването ще се проведе прозрачно със зачитане правата на всички етнически общности“, изтъкна вицепрезидентът. Тя посочи, че от активността на българите зависи да защитят своя статут на малцинство с всички права, които им дава албанската държава.

Илияна Йотова разговаря и с областния управител на Елбасан Майлинда Пйериу. Двете обсъдиха редица възможности за засилване на двустранните контакти между България и Албания, особено в сферата на образованието и културата. Подчертана беше идеята за изучаване на български език в университета в Елбасан. Сега български език се преподава в университета в Тирана.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Пе Ги Бънди преди 2 месеца
къде е моят генерАл Бънди?!
21
2
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Тази рунтавата кук.ун.дрела на посещение в трета глуха! Що не я канят на Запад, а? Щото никой не я бръсне за с..ва.
20
0
 
4
 
! Отговори
аман преди 2 месеца
да вземат да издигнат един пилон и там,може ли горките албанци да нямат подобно нещо,стига се надувахте с тоя фалшив патриотизъм,че ставате смешни,вземете свършете нещо полезно
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро като ударят границат през Македония до България, да можем да се разбираме лесно.
18
2
 
4
 
! Отговори
На Пеги преди 2 месеца
Другата прическа дари и е в тон с тази
17
2
 
5
 
! Отговори
Те и албанците преди 2 месеца
Са по добре от нас
16
3
 
3
 
! Отговори
Подготвят се преди 2 месеца
Да ни завладеят учат бг да можем да се разбираме горе долу
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в Зимбабве също.
14
3
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
И македонизма ли е същото.?македонския върви в комплект с македонизма с отричане и на етнос и на език.Коминтерновския и после титовия шовинизъм за разделяне на народ усвояване на територия.А Илинденско преображенското въстание от кой етнос е организирано?
13
5
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 2 месеца
Ти наясно ли си какво си написал?Откривали български училища в Гърция,но повечето са неделни.И защо откриват,заради гърците ли ?Там живеят много български деца ,за които е важно да учат български.И къде да учат без да е организирано някъде?Според теб единствено гръцки ли да учат?Живеят там и трябва да знаят гръцки,но родния къде?Има си разходи,наем ,оборудване,учебници,преподаване,компютри,Интернет.Не всички са на издръжка,има и частни.Но такива глупости срещу изучаване на български не очаквах
12
5
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 2 месеца
Каква македонска земя те гони,поредния лъжец.Това са стари български територии в Албания има исторически документи,а през Възраждането в географска Македония е имало единствено български училища и се е пишело и говорило само на български,защото хората така са искали.В Солун е имало българска гимназия.Стига с тази банолна маке пропаганда.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Йотова кога стана блондинка?:)
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ..12...Че то кои останаха.Едвам отиват да си вземат пенсиите....
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пожелавам успех на хората от БСП, да са живи и здрави!
8
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бъркаш червенокоска.Туй не е български а македонски език.Наречие на българския , говорящ на македонска земя .
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интереса клати феса на албански :)))
6
8
 
4
 
! Отговори
Те да учат преди 2 месеца
Македонски. То е същото.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълни глупости! Просто "просветени" българи разбраха, че това е чудесен бизнес. Министерството ни на образованието превежда доста апетитни суми за българските училища в чужбина. Реално няма кой знае какви разходи за тях и парите са си чиста печалба за създателите им. Както е и в Гърция. Борбата за българските училища там е драконовска. Дори една любовница на роден дипломат в Атина си откри две училища. На остров Крит и в Катерини. Така, че интересът е финансов хаха
4
4
 
4
 
! Отговори
Патриарха преди 2 месеца
Когато посрещаш на коленце и много други езици си привличала, ноооо годинкииии
3
1
 
5
 
! Отговори
Хамид преди 2 месеца
От 10 на 20 е 100%