Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и ОАЕ скъсаха отношения с Катар

Те обвиняват Катар, че финансира терористи и религиозни организации
5 юни 2017 08:37,
22
Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и ОАЕ скъсаха отношения с Катар
Снимка: Reuters

Саудитска Арабия и кралство Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар, предаде Франс прес.

Саудитска арабия заяви, че иска да защити своята национална сигурност от заплахите на тероризма и екстремизма.

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според когото Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, "упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма. Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и "приканва всички братски страни и компании да сторят същото", се казва в съобщението на саудитската агенция, цитирана от Ройтерс.

Египет също скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя, съобщи агенция Мена.

Египетското външно министерство заяви, че Египет е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи.

Обединените арабски емирства пък обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района.

Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ЕМ преди 6 години
Всичко е борба за влияние в Близкия изток. От една страна групировката СА-Египет-ОАЕ. Ок друга страна - Иран с негория сателит Хизбула и растящо влияние в Ирак. Третия блок е Катар и Турция. Те пък поддържат Ислямските братя и Хамас. Ислямските братя та главен враг на Египет. Иран също е много сериозен враг на първата групировка.Израел не крие, че негов тлавен враг е Иран със сателита Хизбула. Хамас също се кълне да го унищожи. Де факто, интересите на Израел и първия блок съвпадат.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай ги тия бе... чудят се в каква форма да си строят небостъргачите. То не са фунийки за сладолед, конусчета, тръбички.
12
0
 
6
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
Абе истината очите ще ви избоде, няма да я видите! Всичките там спонсорират терористи! И Катар и Саудитска арабия и Кувейт и ОАЕ и т.н. В Сирия има ХИЛЯДИ групировки, мога да ви назова поне 20 от по-големите.Просто Катар е спонсорирал сега някой, който не е трябвало. Това е станало. Толкова ли е трудно да се осмисли. 100% са спонсорирали някой, който е враг на Джаиш Ал-Фатех - коаицията от групировки на Саудитска арабия. От Катар изтичат пари за ИДИЛ официално, но от неофициални лица. ТОВА Е!
11
1
 
20
 
! Отговори
опаа преди 6 години
Не вярвам на Сауд Арабия ,но бих повярвала на Египет. Те си изпатиха,но успяха да се справят.
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терориста вика "дръжте терориста" да перефразирам нашата поговорка
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си Бочко преди 2 години беше на посещение в Катар и целува ръка на един по джапанки.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катар ли ще излезе скритата лимонка финасираща исляма. Построиха от пясъка замъци от камилите на Мерцедеси и сега скочиха срещу благодетелите си - запада. Ясно е на всички, как ще свършат.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е сериозно раздвижване на пластовете. Скорошната сделка за оръжие на саудитите? Дали има връзка? Готвят ли нещо? Хмм...
6
1
 
35
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Явно Тръмп не ходи случайно при Саудите....ако знаете какво имам предвид! Ако има (което не е сигурно) по-нормални ислямски държави в момента, то това са Египет (благодарение на Ал Сиси), ОАЕ (които официално обявиха Мюсюлманско Братство за терористична джихадистка група и ги забраниха на териториите си и Бахрейн.
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там е работата , че едва ли само Катар подкрепя тероризма . Добре че Дончо стана президент , че ако беше оная терористка Килъри , майка ни жална на всичките . Ще ги оправи Дончо вдички политкоректни *** .
4
2
 
34
 
! Отговори
Геле преди 6 години
Явно Ислямска държава умира и трябва да има някой виновен...... Пък другите целите в бяло...
3
0
 
24
 
! Отговори
Поет преди 6 години
Присмяла се кука на криво дърво!
2
6
 
47
 
! Отговори
Полу-новини преди 6 години
А истината е:Мъпетите на караварите им дръпнаха конците, защото Катар зави че иска нормализиране на отношениеята с Иран.И те така....А тука как го поднасят ..!!!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:DDDDDDDD Кой пръцна в асансьора?