България става водеща аутсорсинг дестинация

FT за Пловдив като пример за тази процъфтяваща индустрия
5 юни 2015 20:36, Елка Василева
65
България става водеща аутсорсинг дестинация
Снимка: архив, Reuters

България става водеща аутсорсинг дестинация, съобщава Financial Times в статия, публикувана днес.

Град Пловдив, датиращ от преди 6 000 години и богат на археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, пише изданието.

През 2019 г. вторият по големина град в България ще бъде европейска столица на културата. Междувременно брутният вътрешен продукт (БВП) на Пловдив нараства с 12-13 процента годишно - един от най-бързите темпове в страната. Голяма част от това може да се отдаде на бума в IT и аутсорсинг секторите, който е подкрепян от местната власт и правителството, се посочва в статията.

"Мечтата ми е да видя възраждането на Пловдив като едновременно промишлен и културен център на България", казва кметът на града Иван Тотев.

Пловдив е пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия на страната, допринасяща с почти 4 процента към БВП, според Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

България е деветата в света най-предпочитана аутсорсинг дестинация според индекса Global Services Location на консултантската компания A T Kearney за 2014 година.

Инвеститорите са привлечени към района на Пловдив от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), обединяваща шест индустриални зони, пишат авторите на статията Теодор Троев и Ангел Петров. Предимствата на ТИЗ са изградената цялостна инфраструктура и ускорени процедури.

ТИЗ е първата по рода си зона в България, обособена като район за целенасочена подкрепа от държавата, което позволява дори по-малки общини да кандидатстват за финансиране на проекти от националния бюджет или по програми на Европейския съюз.

Инвестициите в ТИЗ надвишават 1 млрд. евро, като се очаква те да бъдат удвоени през идните 10 години.

"Ние сме консервативни в тези оценки. Интересът непрекъснато расте", казва Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на съвета на директорите на строителната компания Сиенит холдинг, която има важна роля в създаването на зоната.

Над 100 инвеститори, предимно от Европа, са били привлечени от благоприятното за бизнеса законодателство, ниските разходи за труд и плоския данък от 10 процента, които България предлага на чуждестранните компании, отбелязва статията.

Проект, наречен "Интелигентен град", за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци в ТИЗ, се разработва съвместно с германския институт "Фраунхофер" и китайския технологичен концерн Huawei.

Друга китайска компания е партньор на ТИЗ в Евро-китайската зона за икономическо развитие, насочена към привличане на повече китайски инвестиции чрез създаване на логистичен хъб, свързващ Азия и Европа.

В ТИЗ работят 12 000 души, припомня изданието. Липсата на квалифицирана работна ръка обаче е проблем.

Други български градове като Велико Търново, Варна и Бургас също се ползват от развитието на аутсорсинга, посочва Financial Times.

Разширява се чуждестранното присъствие. Американският технологичен конгломерат HP откри лаборатория в София.

"Потенциалът, който имаме, може да удвои дела на аутсорсинг сектора в БВП през идните три до пет години", казва Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на Софика Груп - най-голямата българска аутсорсинг компания, купена от TeleTech, чиято централа е в САЩ, през миналата година.

Илия Кръстев, изпълнителен директор на Data Pro, компания за услуги по интелигентно набиране и съхранение на съдържание и данни, прибавя към предизвикателствата намаляващата раждаемост и образованието, "които могат да се окажат спирачка за устойчивия растеж".

Той казва, че България трябва да улесни процедурите по наемане на чужденци, да спре изтичането на мозъци, да привлече местните жители, които са завършили в чужбина, и да подобри качеството на живот.
 

/БТА/
 


65
Още по темата: Пловдиваутсорсинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Кон преди 7 години
То от Financial Times не знаят какво е outsourcing, та какво да кажем за българските папагали. Няма такава дума, и заемането и не променя положението - няма значение в думата аутсорсинг. Още повече тази дума няма смисъл, като се гледа от външната страна, не от страната на предприятието, а на държава. На FT му пада качеството.
51
0
 
2
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Уф,дано Пловдив да привлече цялата тая гмеж от тука-нека стане един милион,да види как се живее със селяни и ***......
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя в IT сферата и смея да твърдя, че съм доволен от темповете на развитие на този сектор. Едно положително нещо да се случи в тази жалка и изстрадала държава. Но мисля, че е време да се инвестира и налеят пари и в други сектори, както и това да се случи и в провинцията. Иначе няма устойчиво развитие, няма и баланс.
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, пак с неподходяща снимка са те прекарали! т'ва е стара снимка на call center в китай. а говориме за IT специалисти!?
48
2
 
1
 
! Отговори
oт Сидни Ав$$тралия преди 7 години
яя код маймунки сме си имали тук. Често ви споменаваме. На такива места им викаме Невърленд - това е страната на питър пан където децата никога не порастват. Тъй му викат,Подфърляме ви фъстъци и ви разправяме за "развитие", "израстване" издигане в клетката с шимпанзета, познатили са ти, и малко банани и трохиПродавали го на 4 континента - ама тебе кой те знае бе маймун? Цял Китай продава на 5 континента и кво? Шие на ишлиме но никага няма да имат живота тукпоздрави от Новия Свят!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изтичането на мозъци , госпожо *** , която все пак си плитка и глупава , става чрез високи заплати , а не ниски заплати . Ниските заплати се лансират , като довод от тия , които искат квалифицираната ръка , да избяга и да примитивни и неграмотни индивиди , да имат важна роля в обществото.
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ниските разходи за труд" , овчедушен и покорен народ свикнал с мизерията и унижението, ами Честито на печелившите!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
усвояват средствата с евтини материали некачествено строителство и разликата в своя джоб. Така усвояват средства, че направо ги правят свои без да им пука
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
усвояват средствата с евтини материали некачествено строителство и разликата в своя джоб. Така усвояват средства, че направо ги правят свои без да им пука
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Христо Г.С настоящата политика и умишлено допотопна система младите ще си дърпат ушите че не са излезнали в чужбина Устройвайте си живота там където мафията не стои над закона. България е държава на мафиотски управления и подкупна съдебна система.Иван Тотев колко наши народни пари даде за пеещия шадраван и колко от тези пари влезнаха в джоба на общинските мафиоти? Колко жертви взе пътя Пловдив-Асеновград - само обещания кражба и лъжи. В место в затвор те са на власт
42
0
 
4
 
! Отговори
БУЛ ТРАС преди 7 години
Наистина в последно време в Пловдив се направиха доста добри неща.С помощта или въпреки кмета.Има и негативи.Като хотела му или да кажем безсмисленото кръгово до Водната палата което дръпна пари за две детски градини.Един светофар би бил по-полезен.Но средствата трябва да се усвояват.Срещу КЦМ ще се прави нов индустриален район който ще привлече сериозни инвестиции.България е сериозна дестинация за редица отрасли,но мудната бюрократична система и корупцията спират много инвеститори.
41
7
 
4
 
! Отговори
hahaи преди 7 години
Колкото и да взимат компютърните специалисти си остават едни виртуани мишки, пребледнели и болнави. Жалък офис живот, ранно онкозаболяване изобщо мечтата на всеки селянин.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам как е положението в България, но аз още последната година в унито получавах предложения за работа от няколко компании. Не съм завършил в България, но най- ниската оферта започваше от 70 000$ годишно. Завърших и започнах за 90. Смених няколко фирми последните 10 години и вече не гледам заплатата (никой не очаква, че ще свършиш добра работа за мизерно заплащане) гледам работата(проекта) да ми е интересен.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе ти говоря наизуст . Прав си започват , в нашата фирма още незавършили ,с $35000 . Тези дето са с диплома и с по 5-10г стаж са с 60 - 70К.-----------Значи ако направим сравнение един полицай почва със $35 К годишно и след 10 години ще взема $60 К. Някой хора си мислят че в Америка ей така раздават пари , 3000 лв за БГ си е супер заплата , напълно сравнимо с $100 К в щатите.
38
0
 
0
 
! Отговори
Adam Smith преди 7 години
Ami panelnite talasumi? Pomislete I za tqh, milite edvam govorqt na bulgarski...
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"според Българската аутсорсинг асоциация (БАА)"не знаех,че и такова нещо има...
36
5
 
17
 
! Отговори
бели роби преди 7 години
Хаха телефонисти за долар на обаждане при това с задължителен френски,немски,испански в краен случай английски и долар ама друг път!хахах и си мислят,че работят в офис ужас милиционер,телефонист,милиционер,телефонист.........а вие за колко часа ще си поръчате автомобил от рентакар и хоп долар ама друг път!Африкаааа
35
0
 
20
 
! Отговори
Христо Г. преди 7 години
Кадърните и можещите навсякъде изкарват много повече от средната заплата за съответната страна. Да, със сигурност заплатите тук са доста по-ниски, но имайте предвид, че именно най-можещите и знаещите веднага след като завършат, бягат навън. А именно това са хората, които могат да дръпнат икономиката ни напред.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе ти говоря наизуст . Прав си започват , в нашата фирма още незавършили ,с $35000 . Тези дето са с диплома и с по 5-10г стаж са с 60 - 70К.
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Програмист започва работа в Usa със $40 000 годишно, не ми приказвай наизуст или за някой който е със 10 години стаж..."Средната заплата за програмист в Щатите е около 90 000-100 000 USD годишно. Добрите взимат и повече.