Кой е виновен, за да останем отново извън Шенген?

Откраднати ли са пари от охраната на границата?
68
Кой е виновен, за да останем отново извън Шенген?
Снимка: БГНЕС

Очаква се окончателното решение дали България ще стане член на Шенген или присъединяването на страната ще бъде отложено.

"Най-вероятно следващата есен ще бъдем приети в Шенген, има причини за това, което се случва. Ние гордо заявяваме, че сме изпълнили всичко - модерните информационни системи са част от концепцията на ЕС за умна граница. Но досега сме минали проверките за ключалката на вратата само. Това е като да имаш умна къща, да сложиш умна ключалка, а прозорците ти да са отворени и да влиза, който иска", даде пример експертът по сигурност Николай Радулов в студиото на "България сутрин" на Bulgaria oN AIR.

Той е убеден, че зелена светлина за Шенген ще имаме, когато докажем, че границата не е пропусклива, или поне да пропуска по-малко мигранти.

"Границата ни трябва да предпази от хора с нередовни документи, контрабандисти, тя в момента не гарантира невлизането на неидентифицирани хора в ЕС. И Австрия, и Нидерландия си патят от мигранти и е естествено тяхното негодувание", коментира бившият главен секретар на МВР.  Но добави, че все пак двете страни биха могли да направят отстъпка, както при влизането ни в ЕС.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вътрешен министър Емануил Йорданов посочи коя е основната причина за отпора срещу членството ни в Шенген.

"Когато ЕС в цялост признава, че сме изпълнили техническите критерии, а две страни са против, това означава зле свършена работа от страна на политиците. Ние имаме ситуация, при която българският Меси преди 10 г. каза, че всичко е извършено и трябва да се измаже една постройка на "Капитан Андреево". Нямат необходимия контакт с колегите си от другите държави, поради това има проблем. Когато говоря за вина на политиците - нямам предвид това, което се върши в България, а това във външнополитически план. От Нидерландия не са дошли, защото очевидно контактът някъде е скъсан", заяви Йорданов.

Убеден е, че политическата ситуация в страната също допринася за колебанията за приемането ни в Шенгенското пространство. А Николай Радулов допълни, че голяма част от средствата от ЕС, дадени за укрепване на границата, са били откраднати.

"Трябва да се поработи по обезпечаване на границата - повече от половин милиард лв. са дадени за укрепване на границата, поне 300-400 млн. лв. И половината от тези пари са отишли в нечии джобове. Корупцията не позволява да се укрепи границата", убеден е експертът по национална и международна сигурност.

Той подкрепи употребата на оръжие от страна на българските гранични полицаи, когато патрулираща двойка бъде атакувана от 50-60 мигранти.

Гостите не изключиха акциите на МВР от последните дни да са свързани с упреците към страната ни за несправяне с престъпността и корупцията. А очакванията им са за сериозни резултати след гръмко обявените полицейски мероприятия.

"Възможно е това да е свързано със заявлението, че организираната престъпност е силна и корупцията действа в България. Може с тази акция да се демонстрира преди днешното заседание, че се взимат мащабни мерки. Но досега заловените са с малко марихуана, а "бялото" предполага кокаин и хероин. Интересно е да видим дали в Студентски град ще има нещо, защото се знае, че това е голямо депо за наркотици", заяви Радулов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
8
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
Голям цирк... Хората казаха, че проблема е в мигрантите, наркотиците и корупцията и от вчера се почнаха акции за наркотици, днес за каналджии, утре ще е за корупция.
27
2
 
7
 
! Отговори
Амии преди 1 година
Като слагаш за шеф на МВР - 75 годишен дядка с увредена простата и с 22 тоалллетни - така е! ПП имат ОГРОМНА ВИНА!
26
4
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
СВЕТАТА ТРОИЦА. РОСЕНЕЦ, БАНКЯ, ПОЗИТАНО 20. И ВЪРХОВНИЯ ИМ ВОЖД ДС
25
2
 
6
 
! Отговори
Майна преди 1 година
ВИНОВЕН Е ТОЗИ, КОЙТО НАМАЛИ С 1000 ДУШИ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ И РАЗБИ МВР - КАЗВА СЕ БОЙКО ЧАШКОВ ОТ ПП! НИКОЙ ДРУГ. ТОЙ НЕ ПОДДЪРЖАШЕ И ОГРАДАТА!
24
4
 
3
 
! Отговори
фф преди 1 година
Лойко,Чекмеджан,Лео Меси и компания,са виновни за разпада ни.Реацията на Европа е само опит да ни вразумят.Изчистването започва задължително от ареста на тези типове.Друг начин няма.Впрочем,не мислите ли,че това бостанско плашило-банкянския Меси,не е вече за психиатрията?
23
2
 
4
 
! Отговори
До Майора преди 1 година
Може и да е имало миграционен натиск, но да не сме знаели... Което е и най-вероятното. Просто сега се засилиха да ги ловят за да покажат дейност, че да ни приемат в Шенген. Преди са си прибирали процента от каналджиите, мигрантите са си минавали и никой нищо не е разбирал, освен страните на крайната дестинация. Те не случайно ни блокират
22
2
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Народа е виновен. Тази безотговорност и немърливост на всеки един гражданин, види до избор на некачествени управляващи.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Възраждане, която иска вън България от ЕС.
20
2
 
8
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Виновна е БКП и нейните метастази ( ГЕРБ ДПС БСП )
19
5
 
4
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе анонимници застамете се , тска ли се говори когато предстои нещо важно? Та само някой ли ви е виновен ,в погледнете нещата кой евродепутат гласува срещу страната , кой прави доноси до ЕК и тогава говорете ! И като много знаете защо по времето на ГЕРБ нямаше такъв миграционен натиск и България оли друг покани имигрантите в Европа? Зьасрамете се , никакви патриоти не сте!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора защо си мислите, че на Холандците или Австрийците някога им е дремело за България. Те не знаят къде сме на картата. Сега ни биха шута не за друго, а защото догодина имат избори. Местните власти в Австрия и Холандия трябва да се покажат като строги и анти-имиграционни иначе ще паднат от власт. Ни просто сме удобни за пример как "те си защитават хората". Като им минат изборите ИЗВЕДНЪЖ ще ни пуснат без проверки, ама други ще се заядат щото при тях ще има избори и така до края на света.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са нудистите. Немаме достатъчно гушкави нудисти, затова!
16
4
 
15
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Сами сме си виновни. Нищо нормално няма в територията. Само се разнася рев, на 240, крадливи и вечно гладни сви.и
15
1
 
15
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Виновни са всичките шуробаджанашки истории. Тука не е само Боко, а и любимия ви Кирчо и тройната коалиция и тези преди това. Няма как всеки да е човек на някой, истинските специалисти да нямат алтернатива и да бягат в чужбина и нещата да са ОК. Самия факт, че всеки е свързан и зависи от няколко фамилии предразполага към корупция и престъпност. Какъвто народа, такива и управниците. Не Шенген, нищо не заслужаваме. Поне докато не си променим манталитета.. румънците вече са по-възпитани от нас :).
14
1
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Холандия ни...цака съвсем користно,заради пристанището си в Ротердам. От там минават почти всички пратки с кораби за ЕС. Ако ни приемат в Шенген заедно с Румъния,това се...срива,защото страните от Азия,основно Китай и Индия,ще предпочетат по близките пътища,през Суецкия канал и портовете в Пирея и Солун и от там директно за ЕС. Както е казал народът -интереса клати феса.
13
5
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
А в Европа имало ли е на избори 500 000 невалидни бюлетини и Костинбродска афера?Дават ли на ромите по 50 лв.да гласуват за тях цели села?Хората там снимат ли си бюлетината?А незнаещия езика може ли да гласува с предварително попълнена бюлетина?Но си задаваш тези въпроси сам ще стигнеш до извода.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Радев раздаваш тайно орден Стара Планина на мутри и мултаци. Румен Радев насилствено прокарваш мутрите на задкулисието в управлението на държавата. Румен Радев мълчиш за хартиената коалиция! Срещаш се с Бойко. Къде е онзи Румен Радев, който вдигна юмрука? Или това беше изкуствен юмрук? Римен Радев ти си Лицемер! Отвратен съм от теб, ченге. Отвратен съм от всички вас от статуквото! Отвратен съм от бездействието и слепоочието на избирателите и онези, които не гласуват. Отвратен съм от корупцията!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До9. Русия ще ни приеме Ки, ако ни изхвърлят от ЕС
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички сме виновни,че търпяхме едни мутри да си разиграват коня и да ни скачат на главите 12 години,а ние бяхме безмълвни наблюдатели.За разлика от нас,в чужбина виждат всичко,затова сега ни наказват.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия,които направиха това нещо на снимката и тия,които не им потърсиха сметка.