Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата

Местните ги избягват, не биха застанали на пътя им
136
Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата
Снимка: БГНЕС

Мигранти в обезлюдените български села. Какво правят там – само преминават на път за Западна Европа, но основният въпрос е застрашават ли по някакъв начин здравето и живота на самотните възрастни хора.

В Горни Коритен - село, близо до българо-сръбската граница, в самота, тишина и нищета - труднообясним живот живеят десетина жители, разпръснати в отдалечени и труднодостъпни махали. На една ръка от зелената граница със Сърбия, в някогашния център на селото срещаме 82-годишния Валентин Станоев. Останал сам преди година и половина, когато съпругата му починала. Оттогава, освен бежанци, наоколо други хора рядко вижда, разказва той пред Нова телевизия.  

„Минават бежанци, и скоро съм виждал, ама те тука една лампа, имаше лампи тука улични, намалиха та една да оставят тука, е това е площада тука, магазина, и за една лампа – икономии. Не смее човек и да излезе, да се покаже, като е тъмно. Виждал съм, ама от разстояние. Групи по 4-5 човека, виждал съм ги, ама не сега, скоро – преди 2 месеца съм виждал последно”, спомня си 82-годишният жител на селото.

Посегателства обаче от бежанците нямало, разказва ни възрастният мъж. Мигрантите понякога нощували в изоставени постройки, без да създават каквито и да е проблеми. Годините гурбет в Либия позволяват на Валентин да се разбира отчасти с мигрантите. Но до момента самотният жител на Горни Коритен не си е позволявал да се сближава с тях.

На 15 километра от Горни Коритен е общинският център Трекляно.

Местните там не усещат мигрантски натиск в момента.

„По едно време имаше, вече няма нищо. Справиха се граничните, вече оправиха всичко, направо от раз се справиха. Някакви канали си имат там техни, де да ги знам. Не, не, не, няма нищо нито разбито, нито откраднато, никой не се е оплакал по никакъв начин”, казва Илин Илинов, който живее в Трекляно.

Хората край границата са категорични, че не биха застанали на пътя на мигрантите и не биха опитали да спират движението им. „Това не е София - да видиш някой, да креснеш и да викнеш, и да ти обърнат и други внимание. Да не го изям аз, да ни е по-спокойно”, признава Илин.

В полицията в Кюстендил няма сигнали за посегателства върху частна собственост от страна на мигранти в района на Трекляно. В района има засилено присъствие на патрули на граничната полиция, на които местните хора разчитат много.


136
Още по темата: границамигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни спят в изоставени къщи, други в 5-звездни хотели??? ПОЛИТИКА!!!
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова по времето на соца, когато нямаше ЕС, всички си стояха по родните места.Сега Копейкин като върне отново жителството и тези, които живеят по- малко от 29 години в градовете, ще ги връщат обратно.Иначе изчезваме.Такива са намеренията на Възраждане.Връшане на село и никакви визи за гнилия запад.Товс е патриот.
84
0
 
4
 
! Отговори
1111 преди 1 месец
Идете във Видинско - Раброво , Канец. , Колибите , там да видите за какво става въпрос
83
0
 
7
 
! Отговори
1111 преди 1 месец
Идете във Видинско - Раброво , Кане. , Колибите , там да видите за какво става въпрос
82
2
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Войната в Украйна не спира да кара арабите да бягат от нея към Европа .......тц тц кога ли ще спре .....
81
2
 
17
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
не ни трябват тези дивашки мигранти. Това са бъдещите убийци на ЕС и Балканите. Вижте ги какви немислими, насилствени актове правят из Европа. Убийства, изнасилвания. Да не говорим за варварските им атентати дето газят цивилни д камиони ,с автобуси и прочие. Пък палиха катедралата. Това са УБИЙЦИТЕ на бялата цивилизация. Нашите власти като ги хващат къде ги пускат? У нас ли? Да ги махат от тук. Не ни трябват тези диваци.
80
0
 
14
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
отправена от онази ционистка вещица Ангела Меркел. Всичко е част от ционисткия банкерски план за доминация на света.
79
0
 
7
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
От както сме в ЕС положението е от зле по-зле. И не ми сравнявайте и давайте за пример 90 те! 90те бяха организирани дивашки грабеж правещ България безпомощна и зависима за последващите събития планирани за държавата от външни сили но изпълнявани от подставените Българоубийци родоотстъпници. САЩ унищожи Либия защото Кадафи й беше неудобен и го изкара диктатор, пък убиец, пък не знам си какъв. И като САЩ събориха Либия ей ги сега дивашките мигранти се натрупат на нас. В допълнение с поканата отпр
78
0
 
3
 
! Отговори
Димби Провадия преди 1 месец
недай си Боже - Ердоган да пусне тези *** към Европа ПРЕЗ България
77
4
 
7
 
! Отговори
СТАНА СТРАШНО.. преди 1 месец
ОТКАК ДОЙДЕ ФАЛШИВАТА ПРОМЯНА 2020-2022..... НЕ Е ЛИ ВЯРНО..??
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ок- какво да правим и кога тръгваме?
75
3
 
10
 
! Отговори
Бунтаре преди 1 месец
Зашто не ги настанът в хутели и тях като Украйнците даим дадът безплатна храна ток и вода сшто така имсе полагат и по 40 лв джобни
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТО как да им застанеш на пътя - ако на един му падне косъм от носа, ще лежиш 200 години ... ако те те гръмнат, ще има, как са се защитили от някакв лоши хора ...
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кво - цоапта, трошат, не чистят и наем не плащат .. ужас.
72
1
 
42
 
! Отговори
Мигрантите преди 2 месеца
Да се товарят на рейсове и кораби и там от където са дошли.ТОВА Е НАПАСТ И *** ЗА ЕВРОПЕИЙСКАТА ИКОНОМИКА,ГОВОРЯТ ЗА ШЕНГЕН,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЕС ГО НАРУШАВА! ТЕ СА НЕЛЕГАЛНИ ТУК И Е РЕДНО ДА БЪДЯТ ЕКСТРАДИРАНИ ОТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА РОДОМ.И ДА ИМА ЗАКОН,КОЙТО ВЛЕЗНЕ НЕЛЕГАЛНО В НАЩА ГРАНИЦА,ДА БЪДЕ СТРЕЛЯНО ПО НАРУШИТЕЛЯ,БЕЗНАКАЗАНО!ТАКА КАКТО СЕ ОХРАНЯВА БЕЛИЯ ДОМ И ЗОНА 51 В НЕВАДА
71
4
 
53
 
! Отговори
Ерген без деца преди 2 месеца
Аз две неща не мога да разбера.Младите се изнесоха,някои не създадохме деца, пенсионери работят.След време кой ще работи? Мигрантите или заминалите в чужбина ще се върнат?
70
5
 
62
 
! Отговори
IVo_1 преди 2 месеца
Никой не им е бил телеграма да идват.Да си седят там от където са изпълзяли. Да се борят за собствената си държава и права,а не да идват на готово.Нашите предци се въртят в гроба на шиш като гледат какво се случва с Европа.За това ли се бориха и умираха?да може тия да идват на готово.Ако са толкова чисти и мирни да хванат самолет и да минат през КПП,а не да плащат 10000евро за да минат нелегално.Забравили си документите,иначе смартфоните не забравили и носят толкова кеш? кой го финансира това
69
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В бг не са ти вземали къщата и през турско сега демукратично ни ги вземат скоро и държавата
68
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъй тъй То ксаъо я върнаха 1990 година вии седесарите се добихте да в работите продадохте я на секундата работливи джендъре ей
67
0
 
24
 
! Отговори
Ами добре преди 2 месеца
Едно по едно един ден да се не чудите дее България