Цената на бензина в САЩ достигна нов рекорд, доларът продължава надолу

Цената на бензина в САЩ достигна рекордна стойност през изминалата седмица до ниво малко над 2.50 долара за галон по западното крайбрежие на страната, съобщи енергийното министерство на САЩ вчера
12 апр 2005 09:51,

Цената на бензина в САЩ достигна рекордна стойност през изминалата седмица до ниво малко над 2.50 долара за галон по западното крайбрежие на страната, съобщи енергийното министерство на САЩ вчера, предаде Investor.bg.

Средната цена на бензина в страната се повиши с 6.3 цента също до нов рекорд от 2.28 долара за за галон.

Повишението породи известни притеснения сред анализаторите за разпалване на инфлацията, като ръстът стана факт независимо от спада с близо 11% в цената на петрола от историческия максимум, достигнат в понеделник при ниво от малко над 58 долара за барел суров петрол.

Вчера цената на суровия петрол с доставка през май се повиши леко, добавяйки 0.4 долара до ниво от 53.71 долара за барел.

Доларът продължи спада си спрямо останалите основни валути, като еврото се повиши до ниво от около 1.30 долара за едно евро, а британският паунд се търгува към момента на ниво около 1.8930 долара за паунд.

Поевтиняването на долара оказа своето благоприятно въздействие върху златото и благородният метал поскъпна вчера с 1.7 долара за тройунция до ниво от 428.60 долара с доставка през април.

За ръста на ценния метал допринесоха и направените вчера коментари от втората по големина златодобиваща компания в света AngloGold Ashanti. Тя обяви, че очаква ценaта на златото да достигне 500 долара за тройунция до края на годината поради засиленото търсене на бижута и слабия щатски долар, с който се измерва цената на благородния метал.

Златото, което към момента се търгува на нива около 425 долара за тройунция, за последен път е достигало психологическото ниво от 500 долара за тройунция през 1987 година.

Прогнозата превишава очакванията на най-голямата златодобиваща компания - щатската Newmont, според която цената на благородния метал ще се движи в диапазона 425-475 долара за тройунция до края на 2005 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание