Холандската ABN Amro насочи поглед към турския пазар

„Не можем да отречем, че турският пазар е един интересен пазар предвид нашата стратегия за развитие“, се казва в изявление на финансовата институция.
1 авг 2005 14:20,

Холандската банка ABN Amro проявява интерес към турския пазар, заяви изпълнителният директор на групата, без да уточнява дали този интерес включва и турската банка Гаранти, която е обявена за продажба от Догус холдинг.

Не можем да отречем, че турският пазар е един интересен пазар предвид нашата стратегия за развитие“, се казва в изявление на финансовата институция.

Гаранти е третата по големина банка в Турция и за неин потенциален купувач се спряга още френската Société générale. От ABN Amro обаче отказват да коментират дали имат планове именно за нейното придобиване.

Днес холандската институция обяви ръст от 11 на сто в чистата си печалба за тримесечието на годишна база, като освен това показа решимост или да приключи с успех придобиването на контролен дял в италианската Antonveneta, или да се раздели с досегашното си участие от капитала й.

Печалбата на ABN Amro за второто тримесечие на годината възлиза на 987 млн. евро, докато средните очаквания на анализаторите бяха за резултат от 835 млн. евро. 

АBN Amro наскоро оттегли офертата си за закупуване на италианската Antonveneta заради силно противопоставяне на сделката от страна на Италия. Предложението оценяваше финансовата институция на 7,6 млрд. евро.

От холандската банка заявиха, че ако не успеят да купят контролен дял от Antonveneta, ще продадат 30-те си процента от капитала й.

С борсова капитализация от около 47 млрд. долара, ABN Amro се подрежда на 13-то място в банковия сектор на Стария континент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации