България стана единствен представител за Източна Европа на френския производител на специално селектирана порода пилета с характерен жълт цвят DUC.
Компанията планира развитието на бизнеса си с инвестиции в нови ферми и технологии у нас, каза генералният й директор Жоел Маршан, като добави, че до 2012 година България ще е основен износител на специфичното пиле за цяла Източна Европа.
Производството е стартирало миналата година с инвестиция в 18 наши ферми, разположени из цялата страна, а само за няколко месеца са постигнати високите стандарти за отглеждане, производство и контрол на специалната френска порода, според стандартите в ЕС.
Жан-Пиер Шарерон, директор производство на живи пилета, разказа накратко каква е практиката им в България (която е същата като тази във Франция). Във Франция работят с 300 фермера - толкова на брой планират като средносрочна цел да станат и фермерите в България.
След като сключат договор, по възможност дългосрочен, от фирмата дават яйца, храна, медицинско обслужване и всичко, необходимо за производството на пилетата; от фермера се иска само стриктно да спазва инструкциите за отглежда и хранене на пилетата.
Те се хранят със 100% растителна храна, богата на минерали и витамини. Месото им е стегнато и бедно на наситени мазнини. Пилетата растат на по-голяма площ (около 15 пилета на кв. м.), което условие е задължително за фермерите.
За сравнение индустриалните бройлерни пилета, които са най-познати на българската домакиня, се гледат по близо 20 на кв. м.
Храната на „жълтото пиле“ не съдържа антибиотици и животински примеси, а само растителни фуражи. Именно това прави месото му богато на полезни съставки (за разлика от бройлера, който приема вода с антибиотик, защото породата е неустойчива на заболявания).
Цялата верига на производство и изхранване на пилетата е сертифицирана по НАССР (система за безопасност на храната). Проба от фуража се изпраща периодично във Франция, а техен представител идва у нас да следи покриването на изискванията за качество и отглеждане.
Характерно при селектираната порода е, че е устойчива на болести. Всяко пиленце се ваксинира малко след излюпването си и разполага с контролна карта в периода си на отглеждане, който е от 50 до 56 дни, в сравнение промищшленият бройлер се развива само за 35 дни.
Според данни на Министерството на земеделието и горите за 2007 г., производството на пилешко заема 61,2% от пазара и нараства с 5000 тона годишно.
Ниша за развитието на марката французите са открили не само в нарастващата консумация на пилешко месо, а и във факта, че все повече потребители имат нужда и търсят пиле, чиито качества се доближават до домашното.
До три години се очаква консумацията у нас да нарасне с 1 кг. на глава от населението и да достигне 10 кг. Най-голям дял от пазара заемат промишлените бройлерни пилета, които масово се произвеждат и предлагат, а домашни кокошки не могат да се намерят в магазините.
Новата порода е кръстоска между двете и от няколкио месеца е на пазара.
Резултатите от независимо маркетингово проучване показват, че пилешкото месо присъства в 90% от месечното меню на българина, който го предпочита поради по-леката му хранителна стойност, вкус, лесно, бързо и многообразно приготвяне.
Според резултатите от проучването „идеалното пиле” трябва да отговаря на 4 критерия – да има естествените цвят и вид, да е на подходяща цена и да има по-добра хранителна стойност в сравнение с индустриалния бройлер.
Основното при избора на българската домакиня е пилето да се доближава максимално до домашното – да е жълто като кокошките от „едно време”, да е с плътно месо и да съдържа по-малко мазнини.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Какво представлява особеният управител за "Лукойл Нефтохим"?
KFC има проблем - младежите са влюбени в обезкостените пилешки хапки
"Газпром" продава почивна станция в Сочи със собствен плаж
В ОПЕК+ са склонни за ново повишение на добива през декември
Блокираната работа на администрацията в САЩ става болезнена реалност за милиони американци
Ръстът на осигуровките като рецепта за бедност и сива икономика
Зодиите без късмет в любовта през ноември
Формулата на дълголетието - сън, правилно хранене и спорт
Инфлуенсърите - между популярността и отговорността
НА ЖИВО: ЦСКА - Монтана (Съставите)
Венци Стефанов с изненадващо изказване за ексцесиите в Пловдив
Зоват за победи за ЦСКА с по 5:0, 6:0, 7:0, 8:0!
Ботев Пловдив поиска победа с 4:0 над Локо Пловдив
Левски с Евертон Бала срещу Арда
Левски брани върха в Кърджали: Арда е следващото препятствие по пътя към титлата
Любовен хороскоп за ноември
Възстановяване на самочувствието след раздяла – какво помага?
3 упражнения, с които да намалите мазнините около талията при перименопауза
Нумерологична прогноза за 2 ноември
Таро карта за 2 ноември, неделя
Дневен хороскоп за 2 ноември, неделя
Спортното министерство поиска тежки санкции след екшъна в Пловдив
Мъж е с тежки изгаряния след пожар край Варна
Какво ще бъде времето в понеделник?
Нов черен ден на пътя! Петима души са загинали в катастрофи
Румен Радев: Египет е партньор със стратегическо значение за България и ЕС
Слънчево време в цялата страна днес
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship