Уникални жълти пилета радват българската домакиня

Пилетата са селектирани във Франция, а от една година се произвеждат в България за цяла Източна Европа
14 мар 2008 14:00,
4
Уникални жълти пилета радват българската домакиня
Жан-Пиер Шарерон (вдясно) и Жоел Маршан (вляво). Снимка: Dnes.bg

България стана единствен представител за Източна Европа на френския производител на специално селектирана порода пилета с характерен жълт цвят DUC.

Компанията планира развитието на бизнеса си с инвестиции в нови ферми и технологии у нас, каза генералният й директор Жоел Маршан, като добави, че до 2012 година България ще е основен износител на специфичното пиле за цяла Източна Европа.

Производството е стартирало миналата година с инвестиция в 18 наши ферми, разположени из цялата страна, а само за няколко месеца са постигнати високите стандарти за отглеждане, производство и контрол на специалната френска порода, според стандартите в ЕС.

Жан-Пиер Шарерон, директор производство на живи пилета, разказа накратко каква е практиката им в България (която е същата като тази във Франция). Във Франция работят с 300 фермера - толкова на брой планират като средносрочна цел да станат и фермерите в България.

След като сключат договор, по възможност дългосрочен, от фирмата дават яйца, храна, медицинско обслужване и всичко, необходимо за производството на пилетата; от фермера се иска само стриктно да спазва инструкциите за отглежда и хранене на пилетата.

Те се хранят със 100% растителна храна, богата на минерали и витамини. Месото им е стегнато и бедно на наситени мазнини. Пилетата растат на по-голяма площ (около 15 пилета на кв. м.), което условие е задължително за фермерите.

За сравнение индустриалните бройлерни пилета, които са най-познати на българската домакиня, се гледат по близо 20 на кв. м.

Храната на „жълтото пиле“ не съдържа антибиотици и животински примеси, а само растителни фуражи. Именно това прави месото му богато на полезни съставки (за разлика от бройлера, който приема вода с антибиотик, защото породата е неустойчива на заболявания).

Цялата верига на производство и изхранване на пилетата е сертифицирана по НАССР (система за безопасност на храната). Проба от фуража се изпраща периодично във Франция, а техен представител идва у нас да следи покриването на изискванията за качество и отглеждане.

Характерно при селектираната порода е, че е устойчива на болести. Всяко пиленце се ваксинира малко след излюпването си и разполага с контролна карта в периода си на отглеждане, който е от 50 до 56 дни, в сравнение промищшленият бройлер се развива само за 35 дни.

Според данни на Министерството на земеделието и горите за 2007 г., производството на пилешко заема 61,2% от пазара и нараства с 5000 тона годишно.

Ниша за развитието на марката французите са открили не само в нарастващата консумация на пилешко месо, а и във факта, че все повече потребители имат нужда и търсят пиле, чиито качества се доближават до домашното.

До три години се очаква консумацията у нас да нарасне с 1 кг. на глава от населението и да достигне 10 кг. Най-голям дял от пазара заемат промишлените бройлерни пилета, които масово се произвеждат и предлагат, а домашни кокошки не могат да се намерят в магазините.

Новата порода е кръстоска между двете и от няколкио месеца е на пазара.

Резултатите от независимо маркетингово проучване показват, че пилешкото месо присъства в 90% от месечното меню на българина, който го предпочита поради по-леката му хранителна стойност, вкус, лесно, бързо и многообразно приготвяне.

Според резултатите от проучването „идеалното пиле” трябва да отговаря на 4 критерия – да има естествените цвят и вид, да е на подходяща цена и да има по-добра хранителна стойност в сравнение с индустриалния бройлер.

Основното при избора на българската домакиня е пилето да се доближава максимално до домашното – да е жълто като кокошките от „едно време”, да е с плътно месо и да съдържа по-малко мазнини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 14 години
Желая да ги отглеждам и даа намеря и дфруги клиенти в нашия район. Искам спешно отговор! Има ли пилета, цена броя големина, други сведения, храна, която доставят френските бизнесмени. С колко броя може да започне ферма и след 35 дни става ли зареждане с нови жълти пилета .
2
0
 
1
 
! Отговори
фен преди 16 години
Аз българските домакини ги радвам с моето червено пиле,когато съпрузите им са ангажирани с кръчмата.
1
0
 
1
 
! Отговори
nat преди 16 години
Tova sa taka nare4enite pileta "free range". Po-skupi sa ot broilerite,no si struva,za6toto sa po-polezni i mnogo po-vkusni!Razlikata v ka4estvoto e ogromna!

Спонсорирани публикации