Как се "мери" мизерията?

През 1960 г. американският икономист Артър Оукън създава т.нар. US Misery Index или "Индекс на мизерията", наричан още "Индекс на дискомфорта"
20 яну 2009 16:50,
Как се "мери" мизерията?
Снимка: Булфото

През 1960 г. американският икономист Артър Оукън създава т.нар. US Misery Index ,или "Индекс на мизерията", наричан още "Индекс на дискомфорта", който представлява прост сбор от равнището на инфлацията и на безработицата за определен период от време.

Счита се, че покачването на безработицата от една страна и нарастването на инфлацията от друга, водят до повишаване на икономическите и социалните разходи в една държава.

В общия случай повишаването на растежа на икономиката е свързано с намаляване на безработицата и увеличаване на инфлацията и обратно – при спад на икономическия растеж се повишава безработицата и по този начин намалява инфлационният натиск. С други думи "цената" на ниската безработица е по-високата инфлация и обратно.

Съществува и среден вариант, при който едновременното покачване на безработицата е съпроводено с увеличаване на инфлацията, което състояние на икономическата активност се нарича  "стагфлация". Подобно икономическо явление се наблюдава по времето на президента Ричард Никсън през 70-те години на миналия век.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание